Windows stroomlijnen

Door: dennis-gandasoebrata | 25 augustus 2010 09:34

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Uw bureaublad is één grote bende. Het menu Start puilt uit en de lijst met internetfavorieten kent geen einde. Hoog tijd om uw Windows-omgeving te stroomlijnen, net zoals u dat wellicht regelmatig met uw werkplek doet.

01. Gebruikersaccounts

Deelt u uw computer met meerdere gebruikers? Controleer dan of alle aanwezige gebruikersaccounts nog wel echt nodig zijn. In Windows XP kiest u voor Start, Instellingen, Configuratiescherm, Gebruikersaccounts. Ziet u accounts die niet meer worden gebruikt, dan verwijdert u deze. In Windows Vista en Windows 7 kiest u voor Start, Configuratiescherm, Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht, Gebruikersaccounts toevoegen of verwijderen. Houd er rekening mee dat u gebruikmaakt van een gebruikersaccount met de rechten van Administrator. Is de lijst met gebruikersaccounts opgeschoond, dan bekijkt u of de bestaande gebruikersaccounts van het juiste type zijn. Niet elke gebruikersaccount hoeft uiteraard over Administrator-rechten te beschikken. Waar nodig kunt u dit corrigeren.

Niet alleen opgeruimd, maar ook veilig: verwijder accounts die u niet meer gebruikt.

02. Lastige programma's

Hebt u ongebruikte programma's verwijderd, maar blijven ze zichtbaar in de lijst met geïnstalleerde software op andere locaties binnen Windows? Tijd om grof geschut in te zetten en gebruik te maken van Windows Install CleanUp. U vindt dit hulpje op microsoft.com. Na installatie start u het programma via Start, Alle programma's, Windows Install CleanUp. Selecteer het programma dat u daadwerkelijk wilt verwijderen en klik op de knop Remove. Dit herhaalt u voor alle programma's waar u vanaf wilt.

Weg met al die programma's die zich lastig laten verwijderen!

03. Leeg bureaublad

Het bureaublad raakt na verloop van tijd vaak gevuld met overbodige pictogrammen en andere 'tijdelijke bestanden'. In Windows XP vindt u de wizard Bureaublad opruimen, die bijhoudt welke onderdelen nauwelijks worden gebruikt en die daarbij een suggestie geeft om ze op te ruimen. U kunt deze wizard handmatig starten door met de rechtermuisknop op het bureaublad te klikken en te kiezen voor Beeld, Wizard bureaublad opruimen. In Windows Vista en Windows 7 gaat u handmatig te werk. Kunt u van bepaalde pictogrammen niet goed inschatten of u ze kunt missen? Maak een nieuwe map aan, geef hem de naam 'Ongebruikte bureaubladitems' en verplaats de items naar deze map. Mist u de pictogrammen na een aantal weken nog steeds niet? Verwijder ze dan uit deze map.

Breng ongebruikte bureaubladpictogrammen tijdelijk onder in een aparte map, voordat u ze definitief verwijdert.

04. 'Nieuw' opschonen

Veel programma's hebben de onhebbelijke gewoonte om overal in uw besturingssysteem op te duiken. Een goed voorbeeld hiervan is het menu Nieuw, onder de rechtermuisknop. Hiermee kunt u snel nieuwe bestandsoorten aanmaken. Alhoewel, 'snel'... Hoe meer programma's u hebt geïnstalleerd, hoe meer geduld u nodig hebt. Met Tweak UI, een gratis programma dat u vindt op microsoft.com, kunt u orde op zaken stellen. Na installatie start u het programma via Start, Alle programma's, Tweak UI. Kies Templates (in het linkermenu) en haal in het rechtervenster de vinkjes weg bij de bestandsoorten die u niet meer wilt zien. Klik op OK om de wijzigingen van kracht te laten worden. Het menu Nieuw is nu flink opgeschoond.

05. Tijdelijk geen pictogrammen

Wilt u even helemaal geen pictogrammen op het bureaublad zien? Verberg ze dan tijdelijk. Klik met rechts op het bureaublad en kies Beeld, Bureaubladpictogrammen weergeven (zodat het vinkje ernaast verdwijnt). De pictogrammen zijn verdwenen. U kunt ze overigens wel gewoon blijven gebruiken. Druk op Windows-toets+E en open de map Bureaublad. Hier vindt u alle items. In Windows 7 kunt u ook de bureaubladgadgets tijdelijk verbergen. Klik met rechts op het bureaublad en kies voor Beeld, Bureaubladgadgets weergeven.

0 Reactie(s) op: Windows stroomlijnen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.