Windows XP gebruiken zonder Microsoft-ondersteuning

Door: Maikel Dijkhuizen | 20 januari 2014 14:30

Apps & Software

Microsoft staakt op 8 april de ondersteuning voor Windows XP. Dit betekent dat je pc geen nieuwe updates meer ontvangt. Wil je XP graag nog een tijdje zo veilig mogelijk gebruiken? Dankzij deze slimme tips stel je het afscheid van dit mooie besturingssysteem nog een tijdje uit.

Op eigen risico!

Aan de hand van de tips in dit artikel kun je best veel maatregelen nemen om Windows XP ook zonder updates nog een tijdje te gebruiken. Toch neem je daarmee wel een behoorlijk groot risico. Cybercriminelen doen namelijk voortdurend hun uiterste best om in te breken op computers met verouderde besturingssystemen. Op welke schaal dat gaat gebeuren voor XP, is op dit moment nog koffiedik kijken.

Wel is het zo dat wanneer er eenmaal een beveiligingslek is gevonden, deze niet meer door Microsoft wordt hersteld. Verschillende cybercriminelen kunnen dus hetzelfde gat gebruiken om zo ongestoord digitale misdaden te plegen. Wil je zo veilig mogelijk werken, dan is het verstandig om over te stappen naar een ander besturingssysteem dat nog wel ondersteund wordt. Als je er desondanks toch voor kiest om XP na 8 april te blijven gebruiken, doe je dat volledig op eigen risico.

Tip 01: XP met pensioen

Via het onderdeel Windows Update zorgt Microsoft ervoor dat het besturingssysteem actueel en stabiel blijft. De meeste pc's staan zo ingesteld dat ze via internet automatisch nieuwe updates binnenhalen. Microsoft dicht op deze manier beveiligingslekken en voegt verbeteringen toe. Windows XP kun je dankzij de updates al ruim twaalf jaar veilig gebruiken. Hoewel het bejaarde besturingssysteem nog altijd een groot marktaandeel heeft, trekt het Amerikaanse softwarebedrijf op 8 april 2014 de stekker eruit. Het besturingssysteem gaat definitief met pensioen. Na deze datum ontvangt je computer geen nieuwe updates meer.

Overigens wil dat nog niet zeggen dat je verplicht bent om meteen afscheid te nemen van de software. Computers met XP zullen na deze datum gewoon nog werken. Wel ligt er relatief veel gevaar op de loer, waardoor het belangrijk is dat je op de hoogte bent van eventuele risico's. Belangrijk is ook dat je het besturingssysteem zorgvuldig onderhoudt. Als je alle praktische tips uit dit artikel toepast, verhoogt je de kans dat XP nog een tijdje goed blijft werken.

Tip 01 Microsoft geeft op zijn website aan wanneer de ondersteuning voor XP eindigt.

Tip 02: Windows Update

Hoewel Microsoft XP binnenkort niet meer ondersteunt, kun je nog wel de updates downloaden die het softwarebedrijf voor het laatst heeft vrijgegeven. Zorg in ieder geval dat die op je pc staan. Klik achtereenvolgens op Start / Alle programma's / Windows Update. Je browser opent met een speciale website. Microsoft controleert via deze website of er nieuwe updates zijn. Is dat het geval, dan kies je voor de knop Snel om alle essentiële updates uit te voeren. Houd er rekening mee dat dit proces enige tijd kan duren.

Zodra alle updates zijn binnengehaald, herstart je de pc. Open vervolgens opnieuw de Windows Update-site en kijk of Microsoft nog meer essentiële updates voor je in petto heeft. Verder kun je ook voor Aangepast kiezen. Je vindt hier optionele updates om je systeem bij te werken. Dit zijn vaak nieuwe versies van Windows-programma's en stuurprogramma's van hardware.

Tip 02 Installeer de laatste updates naar je XP-machine.

Tip 03: Internetloos

Gebruik je de XP-machine alleen nog voor je boekhouding of om een leuk spelletje te spelen? Vraag jezelf af of het in dat geval nog zin heeft om de pc met internet te verbinden. Omdat je computer niet meer beschermd is tegen nieuwe beveiligingslekken, is offline werken aanzienlijk veiliger. Je loopt dan niet het risico dat hackers inbreken op je pc. Bovendien is de kans op virussen een stuk kleiner. Bedenk goed dat cybercriminelen ook je pc weten te vinden wanneer je niet aan het surfen bent of e-mail opent.

Als je geen internet nodig hebt, is het slim om zelf ook op 8 april 2014 definitief de netwerkkabel uit je pc te trekken. Ben je met een laptop aangemeld op een draadloos netwerk? Meestal is er op het toetsenbord een sneltoets aanwezig waarmee je de verbinding uitschakelt. Houd er rekening mee dat geïnfecteerde bestanden naast internet ook via externe opslagdragers op je computer terecht kunnen komen. Let daarom goed op met het gebruik van usb-sticks, externe harde schijven en geheugenkaarten. Zeker wanneer je externe opslagdragers op verschillende systemen gebruikt of soms aan andere personen uitleent, ligt het gevaar van besmetting op de loer.

Tip 03 Vanwege veiligheidsredenen kun je XP-systemen na 8 april beter niet meer met internet verbinden.

Tip 04: Goede virusscanner

De meeste mensen willen stiekem toch nog graag internet gebruiken op hun XP-computer. Logisch, want e-mail, sociale netwerken, websites en downloadnetwerken zijn té leuk om helemaal links te laten liggen. Besef wel dat je daarmee de verhoogde kans op digitale inbraken en de installatie van malware voor lief neemt. Belangrijk is om er alles aan te doen om het voor hackers en virusverspreiders zo lastig mogelijk te maken.

Als je met een XP-machine het web op gaat, bezuinig dan in ieder geval niet op je virusscanner! Omdat je pc geen beveiligingsupdates meer ontvangt, hebben cybercriminelen meer mogelijkheden om in te breken op je pc. Ook het risico op virussen en andere vormen van malware is groter. Door te kiezen voor gerenommeerde antivirussoftware zorg je ervoor dat je pc zoveel mogelijk bedreigingen buiten de deur houdt. Gratis virusscanners herkennen minder snel nieuwe bedreigingen. Kies daarom bij voorkeur voor betaalde software. Bekende ontwikkelaars van antivirussoftware zijn onder meer Symantec (Norton), Kaspersky, Panda en McAfee.

De installatie van een virusscanner wil overigens helemaal niet zeggen dat je veilig kunt werken in XP. Je pc heeft de updates van Microsoft eigenlijk nodig om het systeem tegen alle onheil te beschermen.

Tip 04 Een goede virusscanner is in staat om je pc tegen de meeste bedreigingen te beschermen.

Tip 05: Firewall

Een firewall controleert al het verkeer tussen het web en je computer. Zo nodig blokkeert deze virtuele muur verdachte datapakketjes. Dankzij dit hulpmiddel is het voor hackers bijvoorbeeld lastiger om in te breken op je pc. Met XP loop je extra gevaar en daarom is het belangrijk om een goede firewall te gebruiken.

Het besturingssysteem heeft dit zelf al aan boord. Ga naar Start / Configuratiescherm / Beveiligingscentrum / Windows Firewall. Als dat nog niet het geval is, markeer je de optie Ingeschakeld (aanbevolen). Bevestig met OK. Gebruik je liever een andere firewall? Als je een internet security-pakket hebt geïnstalleerd, zit die daar mogelijk al bij. Je kunt het beste deze firewall gebruiken, aangezien het ingebouwde onderdeel van XP niet meer wordt bijgewerkt en uitsluitend het inkomende verkeer controleert. Versies van andere softwareontwikkelaars hebben als voordeel dat ze meestal ook het uitgaande verkeer in de gaten houden.

Overigens zijn er op internet ook veel gratis firewalls te vinden, zoals Comodo Internet Security en ZoneAlarm.

Tip 05 Een firewall is een essentieel hulpmiddel om verdacht internetverkeer te weren.

Tip 06: Volledige systeemscan

Als cybercriminelen een gat in XP ontdekken, wachten ze bewust met inbraakpogingen totdat Microsoft de ondersteuning van het besturingssysteem beëindigd. Na 8 april worden er tenslotte geen gaten meer gedicht, waardoor digitale bendes ongestoord hun gang kunnen gaan. Om die reden is het belangrijk dat er geen bedreigingen op je pc aanwezig zijn, zoals geïnfecteerde bestanden. Mogelijk gebruiken kwaadwillenden deze bestanden namelijk als ingang om in te breken op je pc.

Het is daarom zinvol om regelmatig een volledige systeemscan uit te voeren. Ieder antiviruspakket heeft een dergelijke functie in huis. Alle bestanden van je XP-computer neemt de software nauwkeurig onder de loep. Na afloop van de scan zie je precies welke bedreigingen er zijn gevonden, waarna je ze simpel verwijdert. Zorg ervoor dat je geen andere werkzaamheden op de pc verricht wanneer je een volledige systeemscan uitvoert. Het kost namelijk vrij veel processorkracht om alle bestanden te controleren.

Handig is dat je bij de meeste antivirussoftware een tijdschema in kunt stellen. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven op welk moment in de week je een volledige systeemscan wil uitvoeren.

Tip 06 Houd je XP-systeem schoon door regelmatig alle bestanden van de pc te scannen.

Tip 07: EMET 4.0

Microsoft heeft een gratis programma beschikbaar gesteld om je pc te beschermen tegen hackers die via beveiligingslekken je pc proberen binnen te dringen. Het pakket Enhanced Mitigation Experience Toolkit 4.0 (EMET 4.0) creëert hindernissen die cybercriminelen eerst moeten overwinnen voordat ze misbruik kunnen maken van een beveiligingslek. Concreet komt het erop neer dat het hierdoor een stuk moeilijker is om digitale misdaden te plegen.

Download EMET 4.0. Zet een vinkje voor EMET Setup.msi en download via Next het bestand naar je pc. Dubbelklik op het EMET Setup.msi-bestand om de installatie van het programma uit te voeren. Mogelijk dien je eerst het aanvullende pakket .NET Framework 4.0 te installeren. Tijdens de installatie verschijnt er een speciale wizard in beeld. Selecteer de optie Use Recommended Settings om de aanbevolen instellingen te gebruiken. Klik ten slotte op Finish. De beveiliging draait volledig in de achtergrond van je pc.

Rechtsonder in het systeemvak vind je een pictogram van EMET 4.0 waar je eventuele waarschuwingen voorbij ziet komen.

Tip 07 EMET 4.0 probeert beveiligingslekken van software zo goed mogelijk te beschermen.

Tip 08: Toch internet

Als je XP zonder updates gebruikt, is het verstandig om de pc niet meer te verbinden met internet. Kun je de verleiding niet weerstaan? Besef dan goed dat kwaadwillenden mogelijk precies zien wat je op het web allemaal doet. Ze kunnen in het ergste geval zelfs persoonlijke gegevens onderscheppen. Ga daarom absoluut niet internetbankieren op een XP-computer! Als cyberspionnen je inloggegevens aftappen, ben je binnen mum van tijd al je spaargeld kwijt.

Ook andere privacygevoelige websites waarvoor je moet inloggen, kun je beter niet meer gebruiken op een pc met XP. Denk hierbij aan sociale netwerken, e-maildiensten, cloudopslag en websites van de Belastingdienst. Mocht je echt niet zonder internet op je XP-machine kunnen, bezoek dan uitsluitend websites waarbij het niet nodig is om privégegevens achter te laten.

Tip 08 Zodra XP geen updates meer ontvangt, is het té gevaarlijk om nog online te bankieren onder dit besturingssysteem.

Tip 09: Glary Utilities

Om ervoor te zorgen dat je XP-machine niet in rap tempo veroudert, is het nuttig om eens flink de bezem door het systeem te halen. Als je allerlei overbodige bestanden verwijdert, krijgt je computer een bescheiden snelheidsboost.

Download Glary Utilities. Voer het installatiebestand uit en neem alle stappen van de wizard door. Zodra je de freeware opstart, open je eerst het tabblad 1-Klik onderhoud. Bepaal welke functies je op het systeem los wil laten. Zorg er in ieder geval voor dat de onderdelen Spyware verwijderaar, Bestanden opschonen en Opstart manager zijn aangevinkt. De overige onderdelen markeer je naar eigen inzicht, al heeft het opschonen van het register in de praktijk geen nut. Bevestig met Scannen om de taak uit te voeren. Na afloop zie je meteen of het programma spyware, nutteloze bestanden en problemen met opstartprogramma's heeft gevonden.

Klik op Details om te controleren om welke data het gaat. Weet je honderd procent zeker dat alles weg kan? Via Alles corrigeren haal je de bezem definitief door het systeem.

Tip 09 Glary Utilities is een handig programma om je XP-machine te onderhouden.

Tip 10: Schijfdefragmentatie

Op den duur gaan de jaren tellen voor je XP-computer. Je merkt dat meestal als eerste aan de trage reactietijd zodra je bijvoorbeeld een programma opent. Gelukkig kun je zelf een heleboel doen om de veroudering tegen te gaan. Een belangrijk hulpmiddel hiervoor is het programma Schijfdefragmentatie.

Toegegeven, bij Windows Vista, 7 en 8 is er na het defragmenteren van de schijf lang niet altijd snelheidswinst merkbaar. Dat is in XP wel anders! Zeker wanneer er veel bestanden gefragmenteerd staan opgeslagen, zal je merken dat je pc sneller reageert wanneer je de harde schijf defragmenteert. Tijdens deze taak groepeert Windows netjes alle data die bij elkaar horen. Het voordeel hiervan is dat je pc minder tijd nodig heeft om de bestanden te vinden.

Zorg ervoor dat je de komende uren niets meer op de computer hoeft te doen en ga naar Start / Alle programma's / Bureau-accessoires / Systeemwerkset / Schijfdefragmentatie. Selecteer het volume waarop Windows staat opgeslagen (meestal de C-schijf) en klik op Defragmenteren. Windows analyseert eerst de schijf en groepeert vervolgens alle data die bij elkaar horen. Houd er rekening mee dat het mogelijk uren duurt voordat Windows deze taak afrondt.

Tip 10 In XP is het zinvol om de harde schijf af en toe te defragmenteren.

Tip 11: DriveImage XML

Wanneer je allerlei veiligheidsmaatregelen hebt genomen en de pc netjes hebt opgeschoond, is het slim om in XP een image van de C-schijf te maken. Hiermee heb je bij problemen altijd een kopie van het besturingssysteem met al je favoriete programma's en instellingen. Mocht het systeem onverhoopt vastlopen of duikt er plotseling een hardnekkig virus op, dan herstel je met een image de C-schijf eenvoudig naar de oorspronkelijke staat. Je pc is dan weer helemaal schoon! Dat werkt een stuk sneller vergeleken met een blanco installatie van XP.

In tegenstelling tot Windows Vista, 7 en 8 heeft XP geen eigen mogelijkheid om een image te maken. Voor XP ben je hiervoor aangewezen op software van andere ontwikkelaars. Het gratis programma DriveImage XML kan je hierbij helpen. Bezoek de website www.runtime.org en klik onder DriveImage XML op Free Download om het bestand op te slaan. Installeer de freeware door telkens op Next te klikken. Start ten slotte het programma op.

Tip 11 Voor XP heb je een extern programma nodig om een image te maken.

Tip 12: Image maken

Je gaat nu met behulp van DriveImage XML een image maken. Klik aan de linkerkant op Backup en selecteer de partitie waarop XP is geïnstalleerd. Bij de meeste systemen is dat de C-schijf. Via Next opent in een nieuw venster een speciale wizard. Klik nogmaals op Next. Bij Directory geef je aan waar je het image wil opslaan.

Als je computer crasht, is het natuurlijk wel de bedoeling dat je nog bij het image kunt komen. Kies daarom bij voorkeur een externe opslagdrager, zoals een externe harde schijf of NAS. Als er geen extern opslagmedium voorhanden is, kun je ook een aparte partitie op de pc selecteren.

Bedenk wel dat je aan de laatstgenoemde optie niets hebt wanneer een kwaadaardig virus je pc heeft verziekt. Onder File name geef je de back-up een duidelijke naam, zodat je die later gemakkelijk herkent. Haal daarnaast het vinkje weg voor Split large files. De overige instellingen laat je ongewijzigd. Klik op Next. DriveImage XML gaat het image nu aanmaken. Sluit na afloop de wizard af via Finish.

Tip 12 De beste plaats om een image te bewaren, is op een extern opslagapparaat.

Tip 13: Image terugzetten

In geval van nood zet je het image met behulp van DriveImage XML weer terug. Dit vergt wel enige inspanning. Het is namelijk noodzakelijk dat je een speciale cd brandt waarmee je de computer opstart. Besef ook dat je alle documenten kwijtraakt die op de Windows-partitie zijn opgeslagen.

Bezoek de webpagina www.runtime.org/data-recovery-live-cd.htm en klik aan de rechterkant op Free Download. Sla het iso-bestand op en brand het op een lege cd. Hiervoor gebruik je een willekeurig brandprogramma, zoals ImgBurn. Herstart de pc en open het BIOS. Je regelt dat door tijdens het opstartproces op een specifieke sneltoets te drukken, bijvoorbeeld F2, F12 of Delete. Zo nodig pak je hiervoor even de handleiding van je pc erbij. Als je het BIOS hebt geopend, selecteer je de cd/dvd-drive als eerste opstartstation.

Zodra de inhoud van de cd in beeld verschijnt, klik je tweemaal op DriveImage XML. Kies aan de linkerkant voor Restore / Next. Klik op het pictogram met het mapje en selecteer het image. Dit is een xml-bestand dat je in tip 12 hebt opgeslagen. Bevestig met Openen en klik op Next. Geef aan welke partitie je wil herstellen (C-schijf) en start het herstelproces door tweemaal op Next te klikken.

Tip 13 Het is belangrijk dat je het image naar de juiste partitie herstelt.

Virtuele XP-machine

Wil je niet overstappen naar aan ander besturingssysteem, omdat je een programma gebruikt dat alleen maar onder XP werkt? Een veilige oplossing is om XP virtueel te draaien op een machine met Windows 7 of 8. Je gebruikt daarmee eigenlijk een computer binnen een computer, waardoor je verouderde software alsnog kunt gebruiken.

Wel is het belangrijk dat je internet op de virtuele machine uitschakelt, zodat cybercriminelen geen kans maken. Geschikte programma's om XP virtueel te draaien, zijn VirtualBox en VMware Player.

19 Reactie(s) op: Windows XP gebruiken zonder Microsoft-ondersteuning

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 januari 2014 15:06 Anoniem
  Ben zojuist XP aan het installeren op Oracle VM Virtualbox en als alle updates binnen zijn dan exporteer ik de virtuele omgeving naar een OVF/OVA bestand
  (Open Virtueel Archief) wat ik dan weer kan importeren i.p.v. een image te maken.
  Overigens maar ik mijn images met Macrium Reflect Free edition en daar ben ik heel tevreden mee.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 januari 2014 20:41 MarkS90
  Laat ik nou net de Tips & trucs gekocht hebben …
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 januari 2014 23:45 Anoniem
  Als het straks afgelopen is stap ik over op een apple Imac ik hoop dat er meer mensen zo over denken, heel veel zelf.
  Microsoft denkt op deze manier dat de mensen overstappen naar windows 8.
  Ik hoop dat ze zichzelf flink in de vingers snijden met het stoppen van de ondersteuning want er zijn nog zoveel mensen die XP gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 januari 2014 18:55 Anoniem
  of je maak een dual boot opstart met win xp & Linux LTE ( voor internet gebruik)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 januari 2014 17:17 Anoniem
  Opgeblazen feiten die niet kloppen. Na een paar jaar, wanneer het de moeite niet meer loont omdat er steeds minder xp gebruikers zullen zijn en er zo ook minder te halen valt, is Xp veiliger dan Win 7-8 samen. Gewoon goede AV+firewall en geen Internet Explorer gebruiken en men kan nog jaren van Xp genieten. Is allemaal angst creeëren zodat men weer geld gaat besteden aan een niewue pc of besturingOS.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2014 08:36 Anoniem
  Wat de schrijver van het artikel even vergeet is dat een virtuele machine met XP die gebruik maakt van internet, dat via een tunnel/proxy doet op het gastheersysteem. Of in gewone taal, het internetverkeer van de virtuele XP machine wordt niet gefilterd en beveiligd door het Windows 7/8 systeem waar het op draait en is dus net zo onveilig als een echte XP computer! Hiervoor waarschuwt Microsoft zelf ook als je bv. de virtuele XP mode onder Windows 7 installeert!

  @Gast | Woensdag: Je realiseert je waarschijnlijk niet dat veel dezelfde veiligheidsgaten die in Windows 7/8 worden gevonden in de toekomst, ook al aanwezig zijn in XP. Met andere woorden, wanneer er een gat gevonden wordt voor Windows 7/8, wordt dat waarschijnlijk zo snel mogelijk gepatcht door Microsoft, maar XP is en blijft kwetsbaar voor diezelfde aanvalsmethode! Daardoor wordt XP in snel tempo steeds onveiliger om te gebruiken op internet, terwijl Windows 7/8 nog lange tijd relatief veilig zijn.

  @Gast | Maandag: Veel mensen die nu overstappen op OSX doen dat omdat ze toch al Apple apparatuur hebben (iPhone, iPad, AppleTV) en omdat Microsoft met Windows 8 de plank volledig heeft misgeslagen. Niet omdat het veiliger zou zijn dan Windows. Ook met OSX ontkom je tegenwoordig niet meer aan een goede virusscanner. Hoewel er veel minder virussen zijn die op een Mac draaien, loop je wel degelijk risico!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2014 09:40 Anoniem
  Je kan ook een klein aparte pc gebruiken met Linux Ubuntu voor alleen alle financiële zaken. Tegen honderdduizenden slimme criminelen die dag en nacht bezig zijn om Windows te kraken is geen kruid gewassen. Lees maar hoe tijdens de Tweede Wereldoorlog slimme Engelsen de Duitse Enigma codeermachine gekraakt hebben. Dat hield niemand voor mogelijk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2014 14:37 Anoniem
  Fantastisch en hoe maak ik dan een drive image onder Vista, Win7 of 8?
  Snap dat het onderwerp WinXP exit gaat, maar zonder een speciaal programma kun je onder de volgende Win versies geen drive image maken.
  Maar ook met een speciaal programma zoals DriveImage XML is het oppassen geblazen. Er zijn tijdens het maken van de image enkele tientallen processen actief, die de inhoud van de c: drive doorlopend wijzigen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2014 17:13 Anoniem
  Als de actuele berichten juist zijn zal Microsoft toch nog een tijdje XP blijven ondersteunen, anders kunnen zij verantwoordelijk worden gehouden voor het creëren van botnets. Het is mij een groot raadsel dat de wereld nog steeds afhankelijk is van een Microsoft qua besturingssysteem, waar zitten die knappe koppen in Europa om deze verkooptrucjes te doorbreken, want dat is het, gewoon nieuwe versies creëren en dan gaat de kassa opnieuw rinkelen. Wat is mis in het overzicht om elke week even gratis Hitman Pro een scan te laten uitvoeren op malware, een buitengewoon efficiënt ontwikkeld product van Nederlandse bodem. Ik meen dat er nog een behoorlijk percentage XP gebruikers zijn in de wereld, dat gaat echt niet gebeuren dat Microsoft de stekker er uit trekt, in het geniep gaan ze alles bijhouden, want het zakelijke imago is hiermee gemoeid en drijft degene die worden getroffen niet naar Microsoft maar naar APPLE ! succes Microsoft, gaat niet lukken wat je zakelijk wilt bereiken. Peter
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2014 17:17 Anoniem
  Microsoft blijft XP ondersteunen met anti-virusupdates
  donderdag 16 januari 2014, 09:44 door Redactie, 0 reacties
  Microsoft mag dan op 8 april 2014 de ondersteuning van Windows XP stoppen, tot 14 juli 2015 zullen er in ieder geval wel anti-virusupdates voor de gratis virusscanner Microsoft Security Essentials blijven verschijnen. In eerste instantie werd nog overwogen om ook Security Essentials niet meer te supporten.
  De softwaregigant laat op het eigen blog weten dat het organisaties met het migreren naar een nieuwer besturingssysteem wil helpen door in ieder geval anti-virusupdates en de virusscanner zelf tot 14 juli 2015 te blijven ondersteunen. Het gaat in het geval van zakelijke klanten om System Center Endpoint Protection, Forefront Client Security, Forefront Endpoint Protection en Windows Intune op Windows XP. Voor consumenten blijft Microsoft Security Essentials ondersteunen.
  "Ons onderzoek laat zien dat de effectiviteit van anti-malwareoplossingen op niet meer ondersteunde besturingssystemen beperkt is", aldus Microsoft. Eerder lieten ook andere anti-virusbedrijven weten dat ze Windows XP na 8 april 2014 blijven ondersteunen. Doordat Microsoft over een paar maanden de ondersteuning van XP stopt, zullen er geen beveiligingsupdates meer verschijnen. Daardoor bestaat bij veel experts de angst dat het platform een eenvoudig doelwit voor cybercriminelen en malware zal worden.
  Zwitserse kaas
  "Hoewel anti-virusprogramma's geen vervanging van beveiligingsupdates zijn, die binnenkort niet meer voor Windows XP zullen verschijnen, kunnen ze het op z'n minst lastiger voor malware maken om misbruik van beveiligingslekken te maken. Tenslotte zal Windows XP zonder patches meer gaten krijgen dan een Zwitserse kaas", zo laat Andreas Marx, CEO van AV-TEST, tegenover Security.NL weten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2014 18:02 Anoniem
  De zaken rond XP lijken mij duidelijk maar hoe zit het met Office 2003? Loop ik risico's indien ik dit met Windows 7 blijf gebruiken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2014 21:44 Anoniem
  Reactie op de reactie van 'Gast | Vandaag, 08:36',
  "Wat de schrijver van het artikel even vergeet is …":

  De schrijver van het artikel schrijft juist:
  "Wel is het belangrijk dat je internet op de virtuele machine uitschakelt, zodat cybercriminelen geen kans maken."
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 januari 2014 10:07 Anoniem
  Voor het gros van de mensen is het voldoende om Linux Mint, Ubuntu of een soortgelijke distributie te installeren. Daarop kunnen ze -eventueel gesteund door Wine- alles doen wat ze ook op XP deden.

  Het kost even een paar weken wennen, maar daarna is het voor velen vaak zelfs een zucht van verlichting omdat het allemaal veel vlotter is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 januari 2014 10:58 Anoniem
  Waarom er geen print knop onder dat ik het naar een pdf kan printen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 februari 2014 19:57 Mericya
  Betreft TIP 02: Windows Update:
  Zie ook onderstaande link - Windows XP WSUS offline update:
  http://www.pcwebplus.nl/phpbb/viewtopic.php?f=277&t;=12871


  Voor Gast | 23 januari, 18:02
  Dit geldt ook voor de veiligheidsupdates voor Microsoft Office 2003.
  Ondersteuningslifecycle Office 2003, zie onderstaande link:

  http://support.microsoft.com/lifecycle/default.aspx?LN=nl&x;=15&y;=16&p1;=2488
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2014 08:42 Anoniem
  En over vijf jaar komt Microsoft met de mededeling dat Windows 7 niet meer wordt ondersteund… en de banken eisen dan dat je Windows 8 op je pc installeert… die krijgen waarschijnlijk ook een dollartje van de Win-Koek?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 maart 2014 19:01 Anoniem
  zullen we een apple computer kopen ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 april 2014 14:18 Anoniem
  pffffffft.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 april 2014 11:52 Anoniem
  ik heb windows vista, is dat wel ondersteund door microsoft
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.