WinMerge - A versus B

Door: Toon van Daele | 08 januari 2020 12:48

WinMerge
Review

Stel, je beschikt over twee verschillende versies van scriptbestanden en je wilt alleen de beste onderdelen van beide behouden. Of je hebt een paar bestandsmappen op zowel je desktop en je laptop die niet meer synchroon zijn. In beide gevallen kan de vergelijkings- en samenvoegingstool WinMerge helpen.

WinMerge

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows XP en hoger (32 en 64bit-versies)
Website
https://winmerge.org
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Duidelijke markering verschillen
  • Snelle samenvoegingen en bewerkingen
  • Minpunten
  • Samenvoegen beperkt tot twee items
  • Vergt enige gewenning

WinMerge laat je uit diverse installaties kiezen, maar tenzij je specifieke onderdelen bewust niet op je systeem wilt, ben je wellicht het beste af met de standaardinstallatie. Je beslist ook zelf of je de tool in het contextmenu van Verkenner wilt integreren. Start je WinMerge op, dan kijk je tegen een leeg, grijs programmavenster aan met een menubalk en een in het begin wat intimiderende knoppenbalk. Overigens is het ook mogelijk WinMerge direct vanuit andere tools op te roepen.

Beperkingen

WinMerge is een opensource vergelijkings- en samenvoegingstool en dus is het logisch dat je eerst de mappen of bestanden toevoegt die je met elkaar wilt vergelijken en eventueel samenvoegen.

In WinMerge verloopt het samenvoegen in paren; het simultaan samenvoegen van drie of meer items zit er dus niet bij. Bij bestanden gaat het bovendien om tekstgebaseerde exemplaren, met binaire bestanden kan WinMerge niet overweg.

WinMerge
WinMerge is prima bruikbaar om inhoudsverschillen tussen twee mappen te weten te komen.

Markeringen

Je zult in elk geval merken dat WinMerge de verschillen tussen beide map- of bestandsversies duidelijk visualiseert. Ook verschillen binnen de regels worden getoond. Met een druk op de knop kun je die verschillen vervolgens van de ene versie naar de andere overzetten, of omgekeerd. Dankzij een ingebouwde teksteditor kun je de tekst naar eigen inzicht aanpassen, waarna die aanpassingen zich vanzelf (afhankelijk van je instellingen) ook in de andere versie doorzetten. Het feit dat WinMerge syntaxmarkering voor diverse talen ondersteunt, maakt het proces er merkbaar makkelijker op. WinMerge detecteert tevens wanneer er regels werden verplaatst.

Nieuw in versie 2.1.6.4 is dat ook twee afbeeldingen met elkaar kunnen vergeleken worden: blokken geven de verschillen aan en het is tevens mogelijk de plaatjes in ‘overlay’ te bekijken.

Wie álle functies en mogelijkheden van WinMerge snel onder de knie wil krijgen, raden we aan de online handleiding door te nemen.

Conclusie

WinMerge is een prima tool. Niet alleen om snel de verschillen tussen twee bestandsmappen uit te zoeken, maar ook om verschillen tussen tekstgebaseerde bestanden duidelijk te maken. De ingebouwde editor en enkele geautomatiseerde functies zorgen ervoor dat je beide versies snel synchroniseert zoals jij dat wilt.

Winmerge 2
WinMerge geeft verschillen tussen bestanden op een duidelijk herkenbare manier aan.

0 Reactie(s) op: WinMerge - A versus B

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.