WinZip 15 Pro

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 15 juli 2011 12:01

Apps & Software

Wanneer een programma als WinZip bij z'n 15e editie arriveert, is het wat onnodig om uit te leggen wat het precies doet en hoe het zich precies verhoudt ten opzichte van de concurrentie. Wat wij graag willen weten is, als u niet al te lang geleden diep in de buidel hebt getast voor versie 14, is het dan nu de moeite waard om opnieuw te betalen voor versie 15 of kunt u deze net zo makkelijk voorbij laten gaan?

Wanneer je kernfunctionaliteit comprimeren is, zijn er grofweg drie dingen die je kunt doen: je compressie verbeteren, de gebruiksvriendelijkheid van de interface verbeteren en werken aan nieuwe opties die je onderscheiden van de concurrentie. WinZip is volgens de makers dan ook op al die drie vlakken aangepakt. Ten eerste is de compressie-engine herschreven. Dit leidt niet tot sterkere compressie, maar wel tot snellere. Afhankelijk van de pc zelfs 30 tot 50% sneller. Voor de exacte percentages is een uitgebreidere duurtest nodig, maar tijdens het testen werd duidelijk dat het argument niet uit de lucht is gegrepen, WinZip 15 is écht snel. Er zouden ook grote stappen gemaakt zijn op het gebied van de interface, maar in de basisinterface is daar weinig van te merken. De menu's zitten nog net zo volgepropt als altijd en, hoewel uitgebreid, komt dat de navigeerbaarheid niet ten goede.

Op het eerste gezicht lijkt er werkelijk helemaal niets veranderd aan de interface.

Waar die gebruiksvriendelijkheid wel te merken is, is in de nieuwe Windows-gadget van WinZip. Deze gadget bestaat grofweg uit twee delen: Zip/Unzip en Zip & Email. Het enige dat u hoeft te doen om de functies te gebruiken, is één van de twee opties te selecteren en vervolgens het gewenste bestand naar de gadget te slepen. Zo kunt u in een paar klikken een reeks bestanden comprimeren en als bijlage bij een e-mail voegen. U kunt voor dat mailen overigens de ingebouwde mailfunctie gebruiken, maar u kunt WinZip ook koppelen aan bijvoorbeeld uw Gmail-account.

De ingebouwde gadget is echt heel snel en handig!

Ook andere extra opties leiden WinZip verder van z'n kern als compressietool, en meer in de richting van gemaksgereedschap. Wat dacht u bijvoorbeeld van de optie Converteren en bijvoegen, waarmee u in één klap een reeks grote foto's kunt converteren naar een kleiner formaat en automatisch (als bijlage) bij een e-mail kunt zenden? Maar ook is het in deze versie mogelijk om na een back-up automatisch een e-mail te sturen met het rapport van de betreffende back-up. Het zijn uiteraard allemaal geen wereldschokkende veranderingen en als u WinZip alleen gebruikt voor af en toe een bestandje inpakken, dan redt u het de komende jaren ook wel met versie 14 (of ouder natuurlijk). Gebruikt u het programma vaak en intensief, telt snelheid en het gemak waarmee u zaken kunt delen, dan is versie 15 (zeker met de upgrade-optie) een prima update!

WinZip 15 Pro

Prijs € 49,95,-; Upgrade: € 24,95,-

Taal Nederlands

Proefversie 45 dagen

Medium 28,9 MB download of 1 dvd

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Pentium II 1 GHz, 512 MB geheugen, 35,7 MB harde-schijfruimte

Maker Corel

Oordeel 8/10

Pluspunten

Veel snellere (de-)compressie

Zeer gebruiksvriendelijke gadget

Afbeeldingen converteren voor e-mail (te koppelen aan bijv. Gmail)

Minpunten

Weinig wereldschokkende vernieuwingen

De vernieuwingen die er zijn, zijn zeer specifiek

Interface is nog altijd veel te druk

0 Reactie(s) op: WinZip 15 Pro

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.