Wis al je privacygegevens met Click and Clean

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 29 januari 2014 16:04

Apps & Software

Privacy is een gevoelig punt in deze tijden van afluisterende NSA's en cybercriminaliteit. Het allerveiligste is natuurlijk om zo weinig mogelijk online te doen, maar dat is anno 2014 een heel slecht advies. Minder rigoureus, maar wel heel effectief is de extensie Click and Clean voor Firefox.

Click and Clean downloaden

Click and Clean is een extensie waarmee je met één druk op de knop je browsergeschiedenis, tijdelijke bestanden, gedownloade bestanden, cookies en nog veel meer kunt wissen, kortom, alle zaken die aantonen wat je in Firefox hebt uitgespookt. De extensie is overigens ook beschikbaar voor Google Chrome (deze werkt bijna hetzelfde), maar in dit artikel bespreken we de Firefox-versie. Om de extensie te downloaden surf je naar de pagina van de extensie en klik je op Toevoegen aan Firefox en vervolgens op Nu installeren. Je moet je browser herstarten na de installatie voordat je er gebruik van kunt maken.

De extensie voor zowel Firefox als Chrome is gratis.

Click and Clean gebruiken

Zodra je Click and Clean hebt geïnstalleerd en de browser hebt herstart, vind je de extensie terug wanneer je linksboven klikt op de oranje Firefox-knop en vervolgens op Add-ons en Opties bij Click&Clean. Je krijgt dan een venster te zien met allerlei opties. De bovenste balk in dit venster lijkt tabbladen te bevatten, maar laat je niet verleiden om erop te klikken, het zijn namelijk gewoon links naar de Facebook- en Twitter-profielen van de makers (en dus niet Facebook- en Twitter-gerelateerde privacy-instellingen).

De opties zijn vrij voor de hand liggend, waarbij de belangrijkste is, dat de gegevens automatisch gewist kunnen worden wanneer je je browser sluit. Dit is dan ook de optie die we aanraden, want zo hoef je niet zelf telkens op een knop te klikken (met het risico dat je het vergeet). Interessant is ook de mogelijkheid om automatisch een programma te laten starten wanneer je de browser sluit, zodat je bijvoorbeeld andere privacygerelateerde software start wanneer je klaar bent met surfen. Het gaat wel wat ver, maar het is fijn dat het kan. Wil je nu direct je privacygevoelige gegevens wissen? Klik dan op Clear now!

Je kunt het programma zo instellen dat je gegevens worden verwijderd als je je browser afsluit.

1 Reactie(s) op: Wis al je privacygegevens met Click and Clean

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 5 februari 2014 08:26 Anoniem
    De meeste van deze dingen (zoals cookies verwijderen bij afsluiten van de browser) zitten al standaard in Firefox ingebouwd. (Menu: Tools Options Privacy tickbox: Clear history when Firefox closes Settings).

    Oh, en waarom 'zo min mogelijk online doen' zo'n 'heel slecht advies' anno 2014? Hoe minder je online doet, hoe meer je in de echte wereld doet. Heet ook wel "een leven hebben" ;-)
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.