WK Poule maken in Google Docs

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 01 juni 2010 09:24

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Het WK staat voor de deur en dat betekent dat er links en rechts weer allerlei WK Poules opduiken. Het is natuurlijk enorm leuk om zelf zo'n poule op te zetten, maar ook een ontzettend gedoe. Iedereen formulieren sturen, bijhouden wie er iets ingestuurd heeft en wat precies. Dat moet eenvoudiger kunnen.

Het kan bijvoorbeeld eenvoudiger met behulp van Google Docs. Het aanmaken van een WK Poule als Google Spreadsheet zorgt ervoor dat het document online zichtbaar is voor iedereen die u daar toegang toe geeft. Zo'n online spreadsheet voorkomt dat de deelnemers u allemaal losse mailtjes sturen met daarin hun ingevulde formulieren. Dat is namelijk erg onhandig en bovendien foutgevoelig. In plaats daarvan gebruikt u de functie Formulieren van Google Spreadsheets.

1. Spreadsheet uploaden

Het eerste dat u nodig hebt is een kant-en-klaar WK Poule-spreadsheet om mee te werken. Om er een zelf te maken is een heel gedoe, vandaar dat wij er al eentje voor u hebben ontworpen die u kunt gebruiken. U kunt deze downloaden via onze website en vervolgens uploaden naar Google Docs. U doet dit door te surfen naar docs.google.com (u dient in te loggen als u niet al ingelogd bent bij Google) en vervolgens te klikken op de knop Upload links bovenin. Klik vervolgens op Selecteer bestanden om te uploaden en blader naar het Excel-bestand van de WK Poule. Klik vervolgens op Uploaden starten. Zodra het uploaden is voltooid, klikt u op de titel van het document om deze te openen als Google Spreadsheet.

Door het Excel bestand te uploaden naar Google Docs, wordt het een online spreadsheet.

2. Werkbladen

We hebben in het spreadsheet drie werkbladen gemaakt. Het eerste werkblad heet Wedstrijdschema, hierin staat simpelweg aangegeven welke wedstrijd wanneer wordt gespeeld in de eerste ronde. Voor de overzichtelijkheid hebben we een vereenvoudigde poule gemaakt, in deze poule wordt na de eerste ronde alleen gekeken welke landen er door zijn en niet meer wat er is gescoord (dat kan uiteraard wel). Het tweede tabblad, Inzendingen Deelnemers, is leeg, deze wordt straks automatisch gevuld met de inzendingen van uw deelnemers. Het derde tabblad is de puntentelling, hier kunt u aan de hand van het tabblad Inzendingen Deelnemers de punten verdelen. Wij hebben in het derde tabblad een opzetje gemaakt voor de puntentelling, maar hoe u deze invult is natuurlijk helemaal aan uzelf.

3 Reactie(s) op: WK Poule maken in Google Docs

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 september 2013 18:04 Anoniem
  Hallo Martin. Ik zou hier wel mee willen experimenteren! Maar waar kan ik het excelbestand vinden waarover je spreekt bij Punt 1 (Uploaden)?
  Rob
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 september 2013 21:47 Anoniem
  Al zelf gevonden door zo te Googlen:
  site:www.http://computertotaal.nl/ filetype:xls
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 oktober 2013 13:01 Anoniem
  Waar is het bestand te vinden?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.