Word 2010

Door: Robbert Brus | 23 mei 2012 15:03

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Als het om kantoorapplicaties gaat, dan steekt Microsoft Office nog steeds met kop en schouders boven de rest uit qua (gebruiks)gemak. In een cursusreeks over dit softwarepakket bespreken we verschillende onderdelen van Office 2010. In dit eerste deel leggen we u uit hoe u zo efficiënt en gemakkelijk mogelijk een Word-document in elkaar zet. We kunnen boeken vol schrijven over de mogelijkheden, maar we willen u in deze cursus vertrouwd maken met de basis: een zo mooi mogelijk document maken, controleren, afdrukken, opslaan en beveiligen.

We bespreken in deze cursusreeks verschillende onderdelen van Office 2010. Sommige mensen zijn allang over, sommige hebben 2007, en weer andere zullen nog werken met 2003. Voor ieder van u kan deze cursus interessant zijn, we bespreken namelijk de basis van de verschillende programma's uit het pakket.

Microsoft Office 2010 testversie

Office is zeker geen goedkoop product, daarom is het prettig dat u het ook gratis 60 dagen kan uitproberen. Ga naar de website: Microsoft.com en klik op de knop Probeer nu onder het office-pakket dat u wilt proberen.

1. De eerste indruk

Wilt u overstappen vanaf Microsoft Office 2003 of eerder, dan zult u even moeten wennen aan Office 2010. De programma's van Office 2010 hebben namelijk een heel andere indeling dan die van 2003. In 2007 werd het lint geïntroduceerd, een compleet nieuwe indeling die - na even wennen - overzichtelijk is. In het lint staan de mogelijkheden binnen Word ingedeeld in drie verschillende onderdelen: tabbladen (voorheen menu's), groepen en opdrachten. Zo staan onder het tabblad Start onder andere de groepen Lettertype, Alinea, Klembord en Stijlen, en in elke groep staan de losse opdrachten. Naast de tabbladen is Bestand blauwgekleurd, dit tabblad zorgt ervoor dat uw document tijdelijk naar de achtergrond verdwijnt. Er verschijnen allerlei opties om het bestand te beheren zoals Opslaan, Afdrukken of Eigenschappen. Boven de tabbladen (of eronder, als u de locatie hebt aangepast) vindt u de werkbalk voor snelle toegang.

Gebruikt u Office 2010 nog niet zo lang, klik dan eerst eens rustig door de tabbladen om te zien wat de nieuwe indeling u biedt.

Office 2010 is voorzien van een lint en de werkbalk Snelle toegang.

Verborgen onderdelen

In het Lint worden niet alle mogelijke opdrachten weergegeven, dat zou niet passen. Als een onderdeel niet tussen de opdrachten in het lint staat, dan kunt u dit vaak terugvinden onder het keuzevervolgpijltje. Dit is het pijltje dat rechtsonder in de hoek van een groep staat. Houd uw cursor even stil op het pijltje om uitleg te krijgen over het dialoogvenster dat erachter zit, klik erop om de extra opties te openen.

Als een onderdeel niet tussen de onderdelen in het lint staat, dan vindt u het wellicht in het dialoogvenster.

2. Document maken

We beginnen deze cursus met het maken van een nieuw document. U kunt natuurlijk starten met een geheel leeg document, waarin u zelf een indeling maakt. Bij een geavanceerd document is het vaak makkelijker om te beginnen met een sjabloon. Zo wordt het document met de juiste opbouw (van een bijvoorbeeld een brief) vooraf ingedeeld. Ook wordt er vaak een mooie combinatie van opmaak, lettertypes, afbeeldingen en kleuren gebruikt. U hoeft het document dan alleen nog van tekst te voorzien. In Word zijn een aantal standaardsjablonen meegeleverd. Klik op Bestand / Nieuw en kies Voorbeeld-sjablonen. Kies een sjabloon uit, selecteer rechts Document en klik op de knop Maken. Online staan nog veel meer sjablonen, via Word kunnen deze ook gedownload worden. Klik op Bestand / Nieuw en vul in het tekstvak naast Office.com-sjablonen uw zoekterm in en druk op Enter. Weet u geen zoekterm, dan kunt u ook door de verschillende categorieën bladeren. Klik op een pictogram om de categorie te openen. Dubbelklik op een document om het te downloaden en openen of klik op de knop Downloaden om het later te gebruiken.

Met een sjabloon zet u in een handomdraai een professionele brief of ander document in elkaar.

3. Tekst aanpassen

Of u een document nu maakt vanuit een kale pagina of vanuit een sjabloon, het gebruiken van een zelfgekozen lettertype geeft de brief net een persoonlijker karakter. Onder het tabblad Start in de groep Lettertype vindt u alle opdrachten om de letters aan te passen. Klik op het uitklapmenu om de verschillende lettertypen te zien. Selecteer eerst de tekst en dan het lettertype dat u wilt gebruiken. Naast het aanpassen van het lettertype kunt u hier ook de tekengrootte, kleur en markering kiezen. Om tekst een ander lettertype te geven, hoeft u niet telkens naar het tabblad Start te gaan. U kunt ook de miniwerkbalk gebruiken die in transparante weergave verschijnt als u iets selecteert in een document. Door met het pijltje op de miniwerkbalk te gaan staan kunt u een bewerking kiezen.

U kunt natuurlijk ieder stukje tekst apart aanpassen, maar u kunt ook de hele stijl en opmaak in één keer aanpassen. Dit is vooral handig bij het schrijven van lange documenten, bijvoorbeeld een verslag. Door gebruik te maken van stijlen (voorheen profielen), behoudt u een consistente opmaak en kunt u eventueel later gebruikmaken van verwijzingen. Zie ook het kader 'Gebruik van stijlen'.

Een zelf gekozen lettertype geeft de brief net een wat persoonlijker karakter.

Gebruik van stijlen

Als u een verslag, essay of ander lang document schrijft is het verstandig om een bepaalde stijl te hanteren. Dat ziet er niet alleen overzichtelijker uit, het is ook handig als u gebruik gaat maken van verwijzingen, zoals een inhoudsopgave. Als een hoofdstuk of paragraaf telkens met de aanduiding Kop 1 wordt gemarkeerd, kan via het tabblad Verwijzingen / Inhoudsopgave automatisch een inhoudsopgave worden gecreëerd. Dat is niet alleen handig voor geprint exemplaar, maar ook voor de digitale versie. Klik met de Ctrl-toets ingedrukt op een hoofdstuk, en u springt automatisch naar de pagina toe. Een aantal vooraf gemaakte stijlen staat onder Start / Stijl wijzigen / Opmaakset. Ook kunnen de kleuren en lettertypen hier met slechts een paar klikken, in één keer worden toegepast op het hele document.

Open via Start / Stijl wijzigen / Opmaakset een lijst met vooraf gemaakte opmaaksets.

4. Illustraties & Afbeeldingen invoegen

Naast tekst kunnen er aan een document ook afbeeldingen of illustraties worden toegevoegd. Dit kan een eigen afbeelding zijn, maar er worden ook wat illustraties met Word meegeleverd. Ook kunt u via Word online zoeken naar meer illustraties. Open het tabblad Invoegen en klik op de opdracht Afbeelding in de groep Illustraties om een eigen afbeelding te selecteren. Klik in Illustraties op Illustratie om een afbeelding binnen Word te zoeken.

Wilt u wat kleine bewerkingen uitvoeren op een afbeelding, dan hoeft u niet eens een fotobewerkingsprogramma te openen. Word biedt een aantal (beperkte) bewerkingsmogelijkheden. Selecteer de afbeelding, en merk op dat er rechtsboven een nieuw tabblad verschijnt, genaamd Hulpmiddelen voor afbeeldingen. Wanneer u hierop klikt ziet u de bewerkingsopties. U kunt eenvoudige correcties uitvoeren, de kleur aanpassen, stijlen toepassen of de afbeelding een andere positie geven.

Naast alleen een afbeelding invoegen, kan in Word deze ook worden bewerkt.

Andere objecten invoegen

Naast afbeeldingen kunnen er ook andere objecten in Word worden toegevoegd, zoals grafieken, vormen en SmartArt. Ook deze opdrachten zijn te vinden onder het tabblad Invoegen in de groep Illustraties. Om een vorm te maken klikt u op Vormen en kiest u een vorm uit. Ga met het kruisje naar de plek waar u de vorm wilt maken en houd de linkermuisknop ingedrukt. Verplaats vervolgens uw muis om het formaat van het object te bepalen en laat de muisknop los om de vorm te maken. De omvang, locatie, vorm en kleur kunt u achteraf nog aanpassen door het object te selecteren en het Hulpmiddelen-tabblad te openen. In de groep Vormstijlen staan diverse opdrachten om de vorm van een andere kleur te voorzien. Klik op het Meer-pijltje om de hele lijst van vooraf samengestelde kleuren te zien, houd de muisaanwijzer stil op een kleur om een voorbeeld in uw document te zien. Klik de kleur aan om te bevestigen.

Na het maken van een vorm is deze nog aan te passen doormiddel van de Hulpmiddelen.

0 Reactie(s) op: Word 2010

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.