Word 2010

Door: Robbert Brus | 23 mei 2012 15:03

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

5. Pagina's vormgeven

In principe is ons document nu af: er staat nu tekst in, we hebben het in de juiste stijl gebracht en we hebben afbeeldingen toegevoegd. We kunnen ons echter voorstellen dat u bij bepaalde documenten nog meer wilt. Wanneer u bijvoorbeeld een uitnodiging voor een verjaardag maakt, kunt u de pagina een kleur of randje geven. Dit doet u als volgt: open het tabblad Pagina-indeling en klik in het onderdeel Pagina-achtergrond op Paginakleur. Kies vervolgens een paginakleur. Wilt u geen kleurtje maar een eigen afbeelding, een patroon of een kleurovergang, klik dan op Opvuleffecten. Wanneer u een eigen afbeelding toevoegt, merkt u wellicht dat u de tekst nauwelijks meer kunt lezen. Kies op het tabblad Pagina-indeling voor Watermerk en vervolgens voor Aangepast watermerk. Hier kunt u een afbeelding selecteren. Tot slot kunt u een randje om de pagina zetten door in het onderdeel Pagina-achtergrond te kiezen voor Paginaranden. In het venster dat verschijnt, kunnen diverse instellingen gekozen worden. Probeer rustig eens een paar mogelijkheden uit. Als het u niet bevalt, kunt u het altijd ongedaan maken door middel van het pijltje terug op de werkbalk Snelle toegang of de toetscombinatie Ctrl+Z.

6. Controleren

Natuurlijk wilt u voorkomen dat er spellings- of grammaticafouten in een document staan. Door middel van rode en groene lijntjes onder de tekst wordt u daarop geattendeerd. Een rood of groen streepje onder de tekst kan met de rechtermuisknop worden aangeklikt. U ziet nu in het menu een of meer suggesties, wellicht heeft Word gelijk en hebt u een spelfout gemaakt. Zo niet, dan kunt u op Toevoegen aan woordenlijst klikken zodat dit woord niet telkens als fout aangegeven wordt. Vertrouw overigens niet blind op de spellingscontrole van Word. Deze laat zo nu en dan nog wel eens een steekje vallen.

Voordat u een document uitprint, verstuurt of publiceert kan er nog een uitgebreide controle gedaan worden. Open het tabblad Controleren. Klik op Spelling- en grammaticacontrole om stap voor stap het document te doorlopen. Woorden kunnen worden genegeerd, toegevoegd aan de woordenlijst zodat ze niet als fout worden gemarkeerd, er kan een wijziging worden gemaakt of er kan om uitleg worden gevraagd. In het tabblad Controleren kunt u verder een synoniemenlijst opvragen, een stuk laten vertalen of het aantal woorden tellen (dit is overigens ook zichtbaar in de statusbalk, onder in beeld).

Controleer een brief altijd eerst op spelfouten voordat u hem verstuurt.

7. Opslaan

Een bestand opslaan kan met de toetscombinatie Ctrl+S of via Bestand / Opslaan (als). Het zal u niet zijn ontgaan dat Microsoft Office sinds versie-2007 een nieuw bestandsformaat hanteert waar Office 2003 niet direct raad mee weet, namelijk .docx (Office Open XML-formaat). Wilt u het bestand als een oud document opslaan, ga dan naar Bestand / Opslaan als en wijzig in het uitklapmenu naast Opslaan als het document naar Word 97-2003-document. Tevens is het hier ook mogelijk andere formaten te selecteren zoals een pdf of een webpagina.

Vergeet u vaak om het bestand waarin u werkt regelmatig op te slaan, zorg dan dat Word vaak een autoherstel-bestand voor u opslaat. Ga naar Bestand / Opties / Opslaan en kies voor een korte tijd, bijvoorbeeld 1 minuut. Wanneer de computer nu uitvalt of Word crasht, hebt u altijd nog het herstel-bestand.

Zorg dat het bestand vaak automatisch wordt opgeslagen, zodat u geen gegevens kwijtraakt.

8. Online opslaan, bewerken en delen

Het is ook mogelijk om het document online op te slaan bij Microsoft SkyDrive en het vervolgens online te bewerken via Office Web Apps. Een document kan direct vanuit Word 2010 online worden opgeslagen. U hebt hiervoor wel een Windows Live ID nodig, dit is aan te maken via Live.com. Om een document vanuit Word online op te slaan, gaat u naar Bestand / Opslaan en verzenden / Opslaan naar web. Klik op de knop Aanmelden en meld u aan. Vervolgens worden uw persoonlijke mappen op SkyDrive weergegeven. Selecteer de map waarin u het document wilt opslaan en klik op de knop Opslaan als en vervolgens op Opslaan. Log vervolgens in op de website Live SkyDrive om het document te bekijken of te bewerken. Er zijn ook applicaties voor mobile telefoons beschikbaar. Kijk op Microsoft.com voor meer informatie.

Met een Windows Live ID kunnen uw documenten ook online op Windows Live SkyDrive worden opgeslagen.

0 Reactie(s) op: Word 2010

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.