Word 2010

Door: Robbert Brus | 23 mei 2012 15:03

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

9. Afdrukken

In Word 2010 wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen een afdrukvoorbeeld en afdrukken. Zodra op de toetscombinatie Ctrl+P wordt gedrukt opent de backstage-weergave op Afdrukken. Aan de rechterkant wordt een afdrukvoorbeeld weergegeven, aan de linkerkant kunnen diverse instellingen worden gekozen. U bepaalt hier of het document staand of liggend moet zijn, u kiest het papierformaat en bepaalt op welke printer u het document wilt afdrukken. Als alle instellingen naar wens zijn, klikt u op Afdrukken. De opties voor de printer zelf zijn ook nog aanwezig en kunt u openen door op Printeigenschappen te drukken.

10. Beveiligen

Misschien wilt u niet dat iedereen zonder meer uw document kan openen. In het backstage-venster (Bestand) vindt u onder Info de optie Document beveiligen. Hier zijn diverse mogelijkheden. Zo is het document met een wachtwoord te beveiligen, maar kan het ook gemarkeerd worden als definitief. Zo kan een lezer het document wel wijzigen, maar wordt deze hopelijk ontmoedigd door de melding. Om een wachtwoord op een document te zetten klikt u op Document beveiligen en de optie Versleutelen met wachtwoord. Geef een wachtwoord op en klik op OK, bevestig met nogmaals het wachtwoord. Zodra iemand het document wil openen moet eerst het wachtwoord opgegeven worden. Daarna zijn er wel wijzigingen te maken en op te slaan.

Door een document met een wachtwoord te beveiligen kan niet iedereen het document zomaar openen.

11. Hulp vragen

Helaas kunnen we niet alles over Word 2010 in deze cursus behandelen, maar we kunnen u wel helpen zelf antwoorden te vinden. Een handige hulp bij vragen is de helpfunctie in Office 2010. Deze is een stuk beter dan die in bijvoorbeeld Office 2003, waarbij een digitale paperclip u aan de hand nam. Met de meeste trefwoorden wordt er een juist antwoord op uw vraag gegeven. Om hulp te starten klikt u op het pictogram met het blauwe vraagteken rechtsboven in het scherm, of drukt u op F1. Vervolgens start er een venster op en kunt u in het tekstvak uw vraag stellen. Druk op Enter en er wordt een lijst met resultaten weergegeven. Klik op de titel om de uitleg te laden, vaak wordt stap voor stap uitgelegd hoe u iets kunt verwezenlijken.

Doordat de helpfunctie verbonden is met office.com komen er veel en goede resultaten uit.

Werkbalken en lint aanpassen

Als u wat verder gevorderd bent met Word, dan komt u vast dingen tegen die u toch onhandig vindt. Gelukkig is het ook mogelijk om het lint en de werkbalken aan te passen. Ga naar Bestand / Opties en klik op Lint aanpassen. Aan de rechterkant staat een lijst met de huidige indeling van het lint. Aan de linkerkant vindt u de opdrachten of tabbladen die nog aan het lint kunnen worden toegevoegd. Tussen de twee kaders kunnen door middel van de knoppen onderdelen worden verwijderd of toegevoegd. Een nieuw tabblad maken gaat als volgt: klik op de knop Nieuw tabblad, selecteer het nieuwe tabblad en klik op Naam wijzigen om een titel te geven. Herhaal dit eventueel voor de groepsnaam. Kies in de linkerkolom een opdracht of groep en voeg deze aan uw zelfgemaakte tabblad toe. De positie kan nog aangepast worden door middel van de pijltjesknoppen aan de rechterkant. Druk op OK om te bevestigen. Naast het lint is ook de werkbalk voor snelle toegang (helemaal bovenin) en de statusbalk (helemaal onderin) aan te passen. Klik met de rechtermuisknop op de Werkbalk Snelle toegang en kies Werkbalk Snelle toegang aanpassen. Onderdelen kunnen op een soortgelijke manier worden toegevoegd als bij het lint. Door met de rechtermuisknop op de statusbalk te klikken kunnen met selectievakjes onderdelen worden toegevoegd of verwijderd.

Als u wat verder bent gevorderd met Word, dan is een aanpassing aan het lint of de werkbalk wellicht handig.

Clippy is terug

Eind jaren 90 hadden de meeste Microsoft Office-gebruikers een haat-liefdeverhouding met Clippy (de Office-assistent). Vaak kwam deze paperclip op de meest ongebruikelijke momenten met onnodige tips, toch bracht hij uiteindelijk wel hulp waar nodig. In Office 2003 was Clippy voor het laatst te vinden. Maar hij is niet geheel verdwenen, hij maakt zijn comeback in een game: Ribbon Hero 2, Clippy's Second Change. In het spel is het de bedoeling diverse oefeningen binnen Office 2010 uit te voeren waarmee u punten verdient. Met de oefeningen krijgt u Office onder de knie. Helaas is de Ribbon Hero 2 alleen in het Engels beschikbaar. Op RibbonHero.com kunt u het spel gratis downloaden.

Met het spel Ribbon Hero 2, Clippy's Second Change krijgt u Office zo onder de knie.

0 Reactie(s) op: Word 2010

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.