WordPerfect Office X5

Door: Edmond Varwijk | 21 juli 2010 14:11

Apps & Software

Zou een willekeurige computergebruiker weten wat hij met een wpd-document moet doen als hij dat toegestuurd krijgt? Maken gebruikers van WordPerfect het zichzelf niet onnodig lastig om te blijven vasthouden aan dit alternatieve Office-pakket in een wereld die zo door Microsoft wordt gedomineerd?

WordPerfect Office bestaat uit de tekstverwerker WordPerfect, het rekenprogramma Quattro Pro en het presentatieprogramma Presentations. Daarnaast is er is WordPerfect Lightning voor het verzamelen en hergebruiken van tekst en afbeeldingen en een door Corel gepimpte en met een agenda uitgebreide versie van het e-mailprogramma Thunderbird. Tot slot helpt Nuance Paperport SE digitale documenten te beheren.

Zelfs met een toegevoegde agenda is Thunderbird geen Outlook.

Ten opzichte van Microsoft Office ontbreekt bijvoorbeeld een database (Corel levert Paradox alleen aan bedrijven), maar belangrijker is dat de Microsoft-applicaties inmiddels beter presteren, vooral op nieuwere versies van Windows. Ook ziet WordPerfect Office er duidelijk verouderd uit met lelijke pictogrammen en vooral hele volle werkbalken en menu’s. WordPerfect bewijst zo vooral het gelijk van Microsoft toen dat in versie 2007 een radicale verandering doorvoerde en voor ‘het lint’ (Ribbon) koos. Opvallend is dat terwijl Corel zoveel grafische kennis in huis heeft, de onderdelen in WordPerfect Office juist die mogelijkheden ontberen die de gebruiker in bijvoorbeeld Word en PowerPoint helpen met weinig klikken en zonder extra software erg aantrekkelijke documenten en presentaties te maken.

Oud maar vertrouwd – de opmaak van een document controleren en wijzigen in het codescherm.

Nieuwe functies

De belangrijkste vernieuwing in WordPerfect Office X5 is de integratie met SharePoint, het documentatiesysteem van Microsoft. WordPerfect kan nu documenten openen en opslaan in SharePoint, in- en uitchecken en wijzigingen verwerken. Net als de nieuwe mogelijkheid informatie van webservices direct in WordPerfect op te nemen, is deze functionaliteit alleen interessant voor bedrijven. Voor eindgebruikers en kleine werkgroepen is er minder groot nieuws. Nieuwe functies in Presentations en Quattro Pro konden wij niet vinden.

WordPerfect kan nu data direct uit webservices in documenten invoegen.

Krachtige tekstverwerker

De nadruk die Corel legt bij de tekstverwerker in de suite is typerend, het is deze applicatie die de hele suite bestaansrecht geeft. De grootste kracht ligt in de controle over de opmaak. Deze werkt op een html-achtige manier met codes die begin en einde van een tekstkenmerk markeren. Deze codes kunnen bovendien zichtbaar gemaakt worden met de tekst en zijn dan direct te wijzigen. Anders dan in Word zijn er in WordPerfect geen onverklaarbare veranderingen in de opmaak bij het verplaatsen van een alinea of het invoegen van tekst. En mocht zoiets toch een keer voorkomen, dan is het eenvoudig te corrigeren. Hoe mooi deze functionaliteit ook is, de opmaak van documenten zelf is in WordPerfect sterk aan vernieuwing toe. De kwaliteit van opmaaksjablonen en stijlen is in Word zoveel groter dan in WordPerfect.

Een tweede belangrijk pluspunt van WordPerfect is de omgang met pdf-documenten. Word (vanaf versie 2007) kan alleen een document als pdf bewaren, WordPerfect kan pdf’s ook openen, en tekst en afbeeldingen daarna in een standaard document wijzigen. De kwaliteit van de import wisselt weliswaar, vaak voldoet het prima. De nadruk op pdf zal ook de verklaring zijn achter het meeleveren van Paperport.

WordPerfect kan een pdf ook openen en de inhoud bewerken.

Alle applicaties in WordPerfect Office kunnen de XML-gebaseerde bestandsformaten van Microsoft Office importeren en ook documenten in dat formaat opslaan. Onduidelijk is waarom Corel het nodig vindt hierbij telkens een importfilter te tonen, dat mag ook ongemerkt op de achtergrond gebeuren. Omgekeerd kan ook Word het wpd-formaat van WordPerfect ook importeren. Al bestaat natuurlijk altijd de kans dat er heel specifieke opmaak verloren gaat bij zo’n conversie.

Conclusie

WordPerfect Office X5 is geen concurrentie meer voor Microsoft Office. De laatste verslaat het pakket van Corel zelfs op punten waar je juist van Corel een leidende rol zou verwachten: het maken van grafisch mooie documenten en presentaties. De tekstverwerker in de suite is onverminderd het sterkste punt van de set en zal opnieuw de vaste fans voor zich weten te winnen. Omdat de belangrijkste nieuwe functies juist in het zakelijke gebruik van de software zitten, is het echter geen onmisbare upgrade.

Corel WordPerfect Office X5

Prijs € 412,-; Upgrade: € 205,-

Taal Engels

Medium 3 cd's (incl. 1 cd met clipart, foto's en fonts) of 344 MB download (zonder extra clipart, foto's en fonts)

Proefversie 30 dagen

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Pentium 4 1GHz, 512 MB RAM, 660 MB harde-schijfruimte

Maker Corel

Oordeel 7/10

Pluspunten

Controle over opmaak

Pdf-functionaliteit

Nieuwe functies voor bedrijven

Minpunten

Geen vernieuwing voor thuisgebruikers

Uiterlijk verdient update

Veel add-ons keren niet terug in volgende versie

Thunderbird is geen Outlook

Engelstalig (wel Nederlandstalige spellingcontrole)

0 Reactie(s) op: WordPerfect Office X5

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.