Zo verwijder je bloatware van je Windows-pc

© PXimport

Zo verwijder je bloatware van je Windows-pc

Geplaatst: 28 september 2017 - 13:01

Aangepast: 14 december 2022 - 14:18

Robbin Ooijevaar

Wie ooit een nieuwe computer heeft gekocht kent het probleem. Naast Windows is het apparaat voorzien van allerlei extra ongwenste software: bloatware. In het gunstigste geval neemt dit alleen schijfruimte in beslag. Helaas veranderen sommige programma's het functioneren van Windows of vertragen ze jouw splinternieuwe computer. Met deze tips kun je zelf bloatware verwijderen.

Media has no description

© PXimport

1. Bloatware

Computerfabrikanten krijgen een vergoeding voor het meeleveren van een probeerversie van bijvoorbeeld een beveiligingsprogramma. Na een beperkte periode wordt met allerlei waarschuwingen geprobeerd om u over te halen de volledige versie of een abonnement aan te schaffen. Omdat het betreffende programma er toch al op staat, zijn veel gebruikers geneigd om op de aanbieding in te gaan. Een ervaren computergebruiker weet dat er prima gratis beveiligingsoplossingen zijn.

2. Windows heeft alles al

Een andere vorm van voorgeïnstalleerde ballast is software van de computerfabrikant. Dit kan een aangepaste vormgeving zijn, maar ook een zoek­machine of startpagina. Ook hulpprogramma's voor energiebeheer, draadloze netwerken, computerupdates en systeeminstellingen komen we regelmatig tegen. Dat lijkt handig, maar sommige van dit soort programma's vertragen uw computer, of roepen irritatie op door allerlei meldingen te geven met goedbedoelde waarschuwingen of tips. Windows heeft alles al in huis om jouw nieuwe pc of notebook goed te laten draaien.

Media has no description

© PXimport

Fabrikanten leveren vaak software mee die informatie geeft die je ook gewoon in Windows kunt vinden.

3. Toch wel handig!

Op een nieuwe computer is vaak een probeerversie van het kantoorpakket Microsoft Office geïnstalleerd. Met een code (die je moet aanschaffen) kun je het product blijven gebruiken. Als je een andere versie wilt installeren, dien je de vooraf geïnstalleerde versie eerst te verwijderen. Zorg in ieder geval snel dat je een geactiveerde versie van Office op je computer hebt. Zodra de proefperiode verlopen is, kan jij eigenlijk niks meer met de evaluatieversie van Office.

Media has no description

© PXimport

4. Herinstallatie

De beste manier om bloatware te ontlopen is een schone Windows-installatie. Helaas is dit in de praktijk niet mogelijk omdat computerfabrikanten geen 'echte' Windows-installatie meeleveren, maar een recovery-systeem. Hiermee brengt je jouw computer terug naar de fabrieksstaat, inclusief bloatware. De OEM-licentie staat het niet toe om een andere Windows-versie te gebruiken dan de versie die wordt meegeleverd. De aanschaf van een Windows-licentie voor de schone installatie is helaas een prijzig verhaal. Wel kun je nadat je het systeem hebt ontdaan van ongewenste software, een volledige back-up maken (zie stap 15).

Media has no description

© PXimport

5. Handmatig verwijderen

Een nieuwe computer zou na het inschakelen klaar moeten zijn om in gebruik te nemen. In de praktijk ben je eerst bezig om het apparaat te installeren en vervolgens ben je nog heel wat tijd kwijt met het verwijderen van voorgeïnstalleerde probeerversies en andere bloatware. Begin bij de standaard de-installatieprocedure van Windows zelf. Open Start / Configuratiescherm / Programma's en onderdelen of zoek via Start op Programma's en onderdelen verwijderen. De lijst die nu verschijnt, zou maagdelijk leeg moeten zijn. Veel van wat je hier aantreft is rommel en kun je met een gerust hart verwijderen. Weet je niet zeker of je een programma kunt verwijderen? Door even te googelen op de programmanaam kom je vaak uit op een pagina waar iemand deze vraag al heeft gesteld, met bijbehorend antwoord uiteraard.

6. Extra hulp

PC Decrapifier is een handig programma dat ontwikkeld is om bloatware te verwijderen. Tijdens de start zoekt PC Decrapifier naar bekende gebundelde software, de resultaten verschijnen in een lijst. Vink aan welke programma's je wilt verwijderen en PC Decrapifier zet de de-installatieprocedure in. Helaas vindt PC Decrapifier niet alle bloatware. Handmatige controle via het configuratiescherm blijft noodzakelijk om van alle bloatware af te komen. Slim detail van PC Decrapifier is dat het programma vraagt een Windows-herstelpunt te maken.

Media has no description

© PXimport

7. Revo Uninstaller

Sommige programma's laten na verwijdering 'vergeten' bestanden of registerinstellingen achter op uw computer. De makers vinden het soms handig om bepaalde instellingen al paraat te hebben, voor als u het programma ooit nog eens installeert. Als u een programma grondig wilt verwijderen, is Revo Uninstaller zeer geschikt. Revo Uninstaller kijkt welke bestanden en instellingen een programma gebruikt, waarna de de-installatieprocedure wordt gestart en het programma grondig wordt verwijderd.

Media has no description

© PXimport

8. Absolute Uninstaller

Windows staat niet toes dat u meerdere programma's gelijktijdig van uw systeem haalt. Absolute Uninstaller helpt bij dit proces. Activeer de optie Batch verwijdering en vink de programma's aan die u wilt de-installeren. Bevestig met Verwijder deze programma's. Absolute Uninstaller zet waar het kan meerdere de-installatieprocedures gelijktijdig in. Als dit niet mogelijk is, wordt de de-installatie achter elkaar uitgevoerd. Herstart het systeem zodra alle gekozen programma's van uw systeem zijn verwijderd.

Media has no description

© PXimport

9. Verwijderhulp zoeken

Sommige programma's laten zich niet zonder slag of stoot van uw computer verwijderen, we komen bloatware tegen waarbij de de-installatieprocedure ontbreekt of er resten achterblijven. In dit geval is het goed om te weten dat softwaremakers soms hulpprogramma's hebben om hun eigen product van uw harde schijf te schrapen. Zo'n programma heet een 'removal tool' en is eenvoudig te vinden met Google. Als u bijvoorbeeld alle Norton Symantec-producten in één keer wilt verwijderen, zoek dan op 'norton removal tool'. Herstart na gebruik uw computer.

Zo verwijder je bloatware van je Windows-pc-15082296

© CIDimport

10. Bureaublad

Na het verwijderen van bloatware, kan het bureaublad nog steeds vol staan met overbodige pictogrammen en snelkoppelingen. Je kunt snelkoppelingen straffeloos verwijderen. Selecteer alle pictogrammen op het bureaublad met Ctrl+A en deselecteer vervolgens de pictogrammen, bestanden en mappen die je niet wilt verwijderen door er op te klikken terwijl je Ctrl ingedrukt houdt. Verwijderen doe je vervolgens met Delete (verplaatsen naar prullenbak) of Shift+Delete (definitief verwijderen).

11. Thema resetten

Computermakers passen de vormgeving van Windows vaak aan, zodat bureaubladachtergrond en schermbeveiliging verkapte reclame-uitingen zijn. Terugkeren naar de standaard Windows-vormgeving doet u via Configuratiescherm / Vormgeving en persoonlijke instellingen / Persoonlijke instellingen. Klik onder Aero-thema's op Windows 7. Klik nu onder in beeld op Schermbeveiliging om de screensaver aan te passen. De schermbeveiliging volledig uitschakelen levert een extra energiebesparing op, het Energiebeheer in Windows 7 regelt de beeldschermuitschakeling.

12. Internet Explorer opschonen

Computerfabrikanten passen graag de standaardbrowser Internet Explorer aan. Het gaat hierbij voornamelijk om extra werkbalken, veranderd van de standaard-zoekmachinefunctie en een vreemde startpagina. Druk op de Alt-toets en kies Extra / Invoegtoepassingen beheren. Schakel alle werkbalken uit die u niet wilt gebruiken. Klik op Zoekmachines en kies jouw favoriete zoekmachine. Gebruik Meer zoekmachines zoeken als deze niet in de lijst voorkomt. De startpagina van Internet Explorer stel je in via Alt-toets / Extra / Internetopties.

Zo verwijder je bloatware van je Windows-pc-15082296

© CIDimport

14. Alternatieve browser

Sommige computers hebben een alternatieve browser zoals Firefox of Google Chrome voorgeïnstalleerd. Als je deze browser niet gebruikt, valt ook dit onder bloatware. Als je juist wel een andere browser wilt gebruiken dan Internet Explorer, moet je die meestal zelf installeren. Na de installatie van jouw favoriete browser, kunt je deze instellen als standaard. Hier wordt om gevraagd bij de eerste start. Je kunt deze ook later aanpassen door via Start te zoeken op Standaard webbrowser aanpassen.

15. Reservekopie

Nadat je de nieuwe computer in een toestand hebt gebracht zoals je het apparaat wilt hebben, is het goed om een volledige reservekopie te maken. Hiermee kun je, als je ooit een schone installatie wilt, het systeem terugbrengen naar een echte schone toestand zonder bloatware. Windows 7 heeft hiervoor alles aan boord wat u nodig hebt. Een externe usb-schijf van een paar tientjes is uitermate geschikt om een volledige back-up te maken van uw computer, inclusief het besturingssysteem en alle instellingen.

De eventueel meegeleverde back-upsoftware van de externe harde schijf heb je niet nodig. Sluit de schijf aan en open Start / Configuratiescherm / Een back-up van uw computer maken. Klik op Een systeemkopie maken en volg de stappen op het scherm om de volledige computer te back-uppen. Deze back-up kun je herstellen vanuit Windows. Als Windows helemaal niet meer opstart, heb je een opstartbare cd of nodig. Deze kunt u eenvoudig zelf branden via Configuratiescherm / Een back-up van uw computer maken / Een systeemherstelschijf maken.

16. Image-software

Voor wie meer functionaliteit of snelheid wenst, zijn er goede alternatieven voor Windows Back-up. Het belangrijkste van een back-up is dat u in staat bent om uw computer ermee te herstellen. Dit lijkt voor de hand te liggen, maar in de praktijk kan dit lastig zijn. Clonezilla is bijvoorbeeld een gratis en krachtig alternatief. Dit programma is Engelstalig en eigenlijk alleen voor gevorderde gebruikers.

Zo verwijder je bloatware van je Windows-pc-15082296

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000