Workshop: kopen op eBay

Door: Jeroen Horlings | 02 november 2011 15:38

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Naast het populaire Nederlandse Marktplaats is er ook nog eBay. Via deze veilingsite kunt u heel simpel over de grens kopen, van zowel particulieren als winkels. Dat kan zowel door te bieden op 'objecten' als via vaste prijzen. In deze workshop leert u stapsgewijs hoe kopen via eBay in z'n werk gaat en waar u zoal op moet letten. Succes met uw koopjesjacht!

1. Registeren of inloggen

Voordat u iets op eBay kunt kopen, moet u zich eerst inschrijven. Op de openingspagina van eBay staat bovenaan in het midden de tekst 'Nieuw op eBay?' met daaronder een rode Inschrijven-knop. Als u al een account hebt, kunt u inloggen via de link Log in helemaal bovenaan de pagina, of u klikt op de rode knop Inloggen. Er verschijnt dan een nieuwe pagina waarop u uw gebruikersnaam en wachtwoord kunt opgeven. U kunt eventueel aankruisen dat u ingelogd wilt blijven, maar dit blijft slechts actief gedurende één dag.

2. Gegevens

Om u te registeren wil eBay eerst flink wat gegevens van u. Naast een gebruikersnaam, een wachtwoord en een geheime vraag, gaat het ook om uw voor- en achternaam, adres en telefoonnummer. Zelfs uw geboortedatum is een verplicht veld. Dat laatste is omdat u minimaal achttien jaar moet zijn om eBay te mogen gebruiken. En de adresgegevens zijn nodig als verzendadres, voor als u iets koopt via eBay. Ten slotte moet u de gebruikersovereenkomst accepteren en een code intoetsen (om te verifiëren dat u een mens bent en geen machine).

3. Wachtwoord

Een wachtwoord moet bestaan uit zes tot twintig tekens, waarbij een combinatie gebruikt wordt van zowel letters als cijfers als symbolen (dat laatste is overigens geen harde eis). eBay let ook op de wijze waarop een wachtwoord is samengesteld. Iets als abc123 wordt niet geaccepteerd, en ook mag een wachtwoord niet overeenkomen met uw gebruikersnaam of e-mailadres. Na het ingeven van een wachtwoord krijgt u een verificatiemail naar uw e-mailadres gestuurd. Na verificatie bent u klaar om op eBay op koopjesjacht te gaan.

Feedback

De troef van eBay in vergelijking tot bijvoorbeeld Marktplaats, is het uitgebreide feedbacksysteem. Na iedere transactie tussen koper en verkoper worden beide gevraagd om feedback achter te laten. Aan de koper bijvoorbeeld of de omschrijving van het product goed was, hoe lang het duurde voor het in huis was en of de verzendkosten redelijk waren. Aan de verkoper bijvoorbeeld hoe snel de koper betaalde. Ten slotte wordt gevraagd om in een paar woorden feedback te geven. De voertaal is Engels. Bijvoorbeeld: 'Good product, fast shipment. Recommended!' Voor iedere geslaagde transactie krijgen zowel de verkoper als koper een punt (en een negatief punt bij slechte feedback). Het totaal aantal punten wordt als percentage weergegeven. Op die manier kunt u aan het aantal transacties, het totaal aantal punten en de geschreven feedback zien hoe betrouwbaar een verkoper is. Van recente producten is ook de objectinformatie nog beschikbaar.

4. Mijn eBay

Rechts bovenin ziet u de link Mijn eBay staan. Hier vindt u het controlecentrum op eBay. U krijgt een compleet overzicht van objecten die u gekocht of gewonnen hebt, objecten die u volgt, herinneringen om feedback te geven op (de afhandeling van de) aangeschafte objecten en algemene mededelingen. Ook ziet u hier een overzicht van objecten waarop u geboden hebt. In het tabblad Account kunt u uw persoonlijke gegevens bekijken en wijzigen. De manier hoe Mijn eBay is ingedeeld kunt u desgewenst aanpassen via Pagina-opties / Algemene instellingen.

5. PayPal koppelen

Als u al een PayPal-account hebt, kunt u deze koppelen aan uw eBay-account. Dat kan in Mijn eBay via Account / PayPal-rekening. Betalen via PayPal is de meest gebruikte manier om geld over te maken naar een verkoper. Het kan ook anders, bijvoorbeeld via een creditcard of overschrijving vanaf een bankrekening, maar het voordeel van PayPal is dat de verkoper direct bevestiging krijgt dat er betaald is. Hierdoor zal deze het product eerder kunnen versturen. Ook biedt PayPal bepaalde veiligheidsgaranties, meer daarover in het kader Kopersbescherming.

0 Reactie(s) op: Workshop: kopen op eBay

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.