Workshop: mappen en bestanden synchroniseren

Door: kees-krick | 14 maart 2012 14:09

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

U kunt bestanden op meerdere plekken tot uw beschikking hebben door ze te synchroniseren. Dan zijn de bestanden niet alleen te lezen, maar ook aan te passen waar en wanneer u maar wilt. Op uw eigen pc of een ander systeem, in uw netwerk of (ver) daarbuiten. Dankzij synchronisatie hebt u altijd de beschikking over de nieuwste versie van uw gegevens. Synchronisatie is wel iets om heel secuur in te stellen. We helpen u met deze workshop graag op weg.

1. Bestanden en mappen synchroniseren

Met het gratis programma FreeFileSync kunt u mappen en zelfs complete schijven synchroon houden. U downloadt het via FreeFileSync. Daar aangekomen klikt u op de knop Download it! en vervolgens achter Looking for the latest version? op Download FreeFileSync vX.X Setup. U krijgt dan de meest recente versie die er is. In ons geval is dat v5.0. Omdat u dit programma waarschijnlijk vaker nodig zult hebben, is het verstandig het niet rechtstreeks uit te voeren, maar eerst op uw pc op te slaan.

2. FreeFileSync installeren

Ga naar de map met het installatie­bestand en voer het uit. Nadat u akkoord bent gegaan met de licentieovereenkomst krijgt u twee mogelijkheden te zien. Standaard is Lokaal (aanbevolen) geselecteerd. Het programma wordt hiermee op uw pc geïnstalleerd en kan onder andere vanaf het bureaublad gestart worden. Met Portable kan het programma samen met uw bestanden op een mobiel opslagapparaat opgeslagen worden, bijvoorbeeld omdat u veel op 'vreemde systemen' werkt en wijzigingen pas bij thuiskomt met uw eigen pc synchroniseert. Wij kiezen voor Lokaal.

3. In alle soorten en maten

Zodra de installatie is afgerond, start u FreeFileSync op met een dubbelklik op het pictogram op het bureaublad. Alleen de eerste keer wordt gevraagd of wekelijks op updates gecontroleerd mag worden. Sta dit bij voorkeur toe. Wat u nu als eerste moet doen, is instellen hoe de synchronisatie moet gaan plaatsvinden. Er bestaan namelijk meerdere methoden, en het is essentieel dat u die manier kiest die exact doet wat u voor ogen hebt. Klik hiertoe op het groene tandwiel Synchronisatie instellingen aan de rechterzijde van het programmavenster.

4. Heen en weer synchroniseren

Kies Automatisch als wijzigingen over en weer gekopieerd moeten worden. Stel dat u een map op uw pc synchroniseert met een map op een usb-stick. In welke van de twee mappen u ook iets aanpast, na synchronisatie staan op beide plekken alleen de nieuwste versies van uw bestanden. Deze optie is meestal de beste keuze als u vrij wilt zijn om een bestand op een willekeurige computer aan te passen. Pas wel op, want ook verwijderingen worden gesynchroniseerd. Wat u aan één kant weggooit, verdwijnt ook aan de andere kant.

5. Spiegelbeeld

Gebruikt u één systeem als hoofdcomputer en staan daar altijd de recentste versies van uw bestanden? Dan kan de optie Spiegelen ook volstaan. Wijzigingen worden dan alleen van de pc naar het andere opslagmedium gekopieerd, eenzijdig dus. Aanpassingen (per ongeluk of door anderen) op bijvoorbeeld een externe schijf, worden niet terug naar de pc gebracht. Kies dus alleen voor deze optie als u uw bestanden echt alleen op die ene pc aanpast. De gesynchroniseerde map is vooral bedoeld om te raadplegen en als reservekopie (back-up).

6. Bestanden stapelen

Ook de synchronisatiemethode Bijwerken is bedoeld om nieuwe en gewijzigde bestanden alleen in de richting van een tweede opslagmedium te kopiëren. Verschil ten opzichte van Spiegelen is dat bestanden die u op de pc hebt verwijderd, ditmaal op de tweede locatie blijven staan. Hebt u een bestand van uw pc verwijderd, dan staat deze - mits eerder gesynchroniseerd - nog gewoon op de tweede locatie. Let weer goed op dat de bestanden slechts één kant op gesynchroniseerd worden. Aanpassingen op het externe medium worden dus niet naar de pc gekopieerd.

5 Reactie(s) op: Workshop: mappen en bestanden synchroniseren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 mei 2014 17:30 Anoniem
  Hartelijk bedankt voor de geweldige uitleg!!!!!!!!!!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 januari 2015 21:10 Anoniem
  Download in link bevat virus,….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 augustus 2015 02:25 Anoniem
  Goed gratis programma als je manueel wil syncen.
  Batches maken om automatisch meerdere taken te syncen nogal ingewikkeld.
  Batch instellen voor op een bepaalde tijd = OK
  Batch instellen als er een bestand in een folder veranderd (met vertraging) of als er een extern apparaat wordt aangesloten = NOK
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 november 2015 20:08 Anoniem
  Wij willen op de vereniging bestanden naar een nas spiegelen.
  Dit gaat niet omdat de nas beveiligd is. Freesyc zou dan om een wachtwoord moeten vragen maar dat gebeurd niet. Doen wij iets fout of gaat het niet?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 september 2017 11:20 sjoerddejong
  Leuk artikel en syncen is natuurlijk erg handig ! Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden, maar heeft mijn bedrijf, na heel veel testen, gekozen voor de cloud. Wel bewust voor een Nederlandse provider (www.vboxxcloud.nl) gekozen, want dan staan je bestanden niet al te ver weg! Een kijkje waard.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.