U kunt bestanden op meerdere plekken tot uw beschikking hebben door ze te synchroniseren. Dan zijn de bestanden niet alleen te lezen, maar ook aan te passen waar en wanneer u maar wilt. Op uw eigen pc of een ander systeem, in uw netwerk of (ver) daarbuiten. Dankzij synchronisatie hebt u altijd de beschikking over de nieuwste versie van uw gegevens. Synchronisatie is wel iets om heel secuur in te stellen. We helpen u met deze workshop graag op weg.
1. Bestanden en mappen synchroniseren
Met het gratis programma FreeFileSync kunt u mappen en zelfs complete schijven synchroon houden. U downloadt het via FreeFileSync. Daar aangekomen klikt u op de knop Download it! en vervolgens achter Looking for the latest version? op Download FreeFileSync vX.X Setup. U krijgt dan de meest recente versie die er is. In ons geval is dat v5.0. Omdat u dit programma waarschijnlijk vaker nodig zult hebben, is het verstandig het niet rechtstreeks uit te voeren, maar eerst op uw pc op te slaan.
2. FreeFileSync installeren
Ga naar de map met het installatiebestand en voer het uit. Nadat u akkoord bent gegaan met de licentieovereenkomst krijgt u twee mogelijkheden te zien. Standaard is Lokaal (aanbevolen) geselecteerd. Het programma wordt hiermee op uw pc geïnstalleerd en kan onder andere vanaf het bureaublad gestart worden. Met Portable kan het programma samen met uw bestanden op een mobiel opslagapparaat opgeslagen worden, bijvoorbeeld omdat u veel op 'vreemde systemen' werkt en wijzigingen pas bij thuiskomt met uw eigen pc synchroniseert. Wij kiezen voor Lokaal.
3. In alle soorten en maten
Zodra de installatie is afgerond, start u FreeFileSync op met een dubbelklik op het pictogram op het bureaublad. Alleen de eerste keer wordt gevraagd of wekelijks op updates gecontroleerd mag worden. Sta dit bij voorkeur toe. Wat u nu als eerste moet doen, is instellen hoe de synchronisatie moet gaan plaatsvinden. Er bestaan namelijk meerdere methoden, en het is essentieel dat u die manier kiest die exact doet wat u voor ogen hebt. Klik hiertoe op het groene tandwiel Synchronisatie instellingen aan de rechterzijde van het programmavenster.
4. Heen en weer synchroniseren
Kies Automatisch als wijzigingen over en weer gekopieerd moeten worden. Stel dat u een map op uw pc synchroniseert met een map op een usb-stick. In welke van de twee mappen u ook iets aanpast, na synchronisatie staan op beide plekken alleen de nieuwste versies van uw bestanden. Deze optie is meestal de beste keuze als u vrij wilt zijn om een bestand op een willekeurige computer aan te passen. Pas wel op, want ook verwijderingen worden gesynchroniseerd. Wat u aan één kant weggooit, verdwijnt ook aan de andere kant.
5. Spiegelbeeld
Gebruikt u één systeem als hoofdcomputer en staan daar altijd de recentste versies van uw bestanden? Dan kan de optie Spiegelen ook volstaan. Wijzigingen worden dan alleen van de pc naar het andere opslagmedium gekopieerd, eenzijdig dus. Aanpassingen (per ongeluk of door anderen) op bijvoorbeeld een externe schijf, worden niet terug naar de pc gebracht. Kies dus alleen voor deze optie als u uw bestanden echt alleen op die ene pc aanpast. De gesynchroniseerde map is vooral bedoeld om te raadplegen en als reservekopie (back-up).
6. Bestanden stapelen
Ook de synchronisatiemethode Bijwerken is bedoeld om nieuwe en gewijzigde bestanden alleen in de richting van een tweede opslagmedium te kopiëren. Verschil ten opzichte van Spiegelen is dat bestanden die u op de pc hebt verwijderd, ditmaal op de tweede locatie blijven staan. Hebt u een bestand van uw pc verwijderd, dan staat deze - mits eerder gesynchroniseerd - nog gewoon op de tweede locatie. Let weer goed op dat de bestanden slechts één kant op gesynchroniseerd worden. Aanpassingen op het externe medium worden dus niet naar de pc gekopieerd.
5 Reactie(s) op: Workshop: mappen en bestanden synchroniseren