Workshop: mappen en bestanden synchroniseren

Door: Kees Krick | 14 maart 2012 14:09

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

7. Synchronisatie op maat

Bent u niet tevreden over het gedrag van de zojuist besproken synchronisatiemethoden? Wellicht hebt u de pictogrammen aan de rechterzijde van het venster Synchronisatie instellingen opgemerkt. Die staan voor de verschillende toestanden waarin een bestand zich kan bevinden, zoals nieuw, gewijzigd of verwijderd. Laat de muis op een grijs pictogram zweven om de betekenis ervan te zien en klik daarna op het pictogram rechts om het gewenste gedrag in te stellen. Het venster activeert nu automatisch een vierde synchronisatiemethode genaamd Aangepast.

8. Conflictmeldingen

Er zijn dus drie kant-en-klare synchronisatievarianten en daarnaast nog eentje die u helemaal naar uw smaak kunt inrichten. Verder kunt u de foutafhandeling het beste op Show pop-up laten staan. Komt het programma er even niet uit, dan krijgt u een melding te zien. Bij Verwijder-afhandeling geeft u aan wat er met weggegooide bestanden moet gebeuren. Standaard is dat Gebruik de prullenbak. Kies Versieën (sic) als u meerdere versies wilt bewaren. Heel handig om als back-up te gebruiken. Klik op OK om terug te keren naar het hoofdscherm.

9. Mappen synchroniseren

Sleep een map die u wilt synchroniseren vanuit bijvoorbeeld Windows Verkenner naar de linkerhelft van het FreeFileSync programmavenster. Of u klikt op Verkennen (op die linkerhelft) en bladert erheen. Daarna voegt u eventueel extra mappen aan de synchronisatielijst toe met een klik op het groene bolletje met plusteken. Klik op het rode bolletje met minteken om een map weer uit de lijst te halen. Nu moet u alleen nog per toegevoegde map aan de rechterkant een map aanwijzen op het tweede opslagmedium. Maak die waar nodig aan via Verkennen.

10. Testen

Om vooraf te zien wat er tijdens het synchroniseren met uw bestanden zal gebeuren, klikt u op de knop Vergelijk. Er wordt dan nog niet gesynchroniseerd, maar u ziet wel per bestand welke actie het programma van plan is te ondernemen. Helemaal onderin ziet u de statistieken. In de middenkolom ziet u per bestand in welke richting gesynchroniseerd zal worden. Haalt u een vinkje weg, dan doet dat bestand dit keer niet mee. Bent u het niet eens met de actie, dan kunt u ook voor een andere actie kiezen. U hebt zelf dus best veel controle.

11. Identieke bestanden

Klik op Synchroniseer en daarna op Start om de synchronisatie echt uit te voeren. Tijdens het proces ziet u de voortgang en na afloop verschijnt een samenvatting. Het vergelijken van bestanden gebeurt standaard door te kijken naar de bestandsgrootte en de aanmaak- of wijzigingsdatum. Theoretisch zouden bestanden dan inhoudelijk kunnen verschillen. Wilt u absoluut zeker weten dat bestanden identiek zijn, klik dan op het blauwe tandwiel en kies voor Bestandsinhoud. Bestanden worden dan karakter voor karakter met elkaar vergeleken. Dit kost wel wat meer tijd.

5 Reactie(s) op: Workshop: mappen en bestanden synchroniseren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 mei 2014 17:30 Anoniem
  Hartelijk bedankt voor de geweldige uitleg!!!!!!!!!!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 januari 2015 21:10 Anoniem
  Download in link bevat virus,….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 augustus 2015 02:25 Anoniem
  Goed gratis programma als je manueel wil syncen.
  Batches maken om automatisch meerdere taken te syncen nogal ingewikkeld.
  Batch instellen voor op een bepaalde tijd = OK
  Batch instellen als er een bestand in een folder veranderd (met vertraging) of als er een extern apparaat wordt aangesloten = NOK
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 november 2015 20:08 Anoniem
  Wij willen op de vereniging bestanden naar een nas spiegelen.
  Dit gaat niet omdat de nas beveiligd is. Freesyc zou dan om een wachtwoord moeten vragen maar dat gebeurd niet. Doen wij iets fout of gaat het niet?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 september 2017 11:20 sjoerddejong
  Leuk artikel en syncen is natuurlijk erg handig ! Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden, maar heeft mijn bedrijf, na heel veel testen, gekozen voor de cloud. Wel bewust voor een Nederlandse provider (www.vboxxcloud.nl) gekozen, want dan staan je bestanden niet al te ver weg! Een kijkje waard.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.