Workshop: mappen en bestanden synchroniseren

Door: kees-krick | 14 maart 2012 14:09

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

12. Synchroniseren over het netwerk

In plaats van een map kunt u ook een schijf aanwijzen. In dat geval worden alle mappen en bestanden die erop staan, gesynchroniseerd. Hiermee voorkomt u dat u per ongeluk vergeet iets mee te nemen. Houd er rekening mee dat u minimaal evenveel schijfruimte op de bestemming nodig hebt. Verder kunt u ook naar een ander apparaat op uw thuisnetwerk synchroniseren. U wijst dan tijdens het verkennen een computer, schijf en map aan onder het kopje Netwerk. Of u maakt een netwerklocatie aan, zodat er een extra schijfletter op uw computer verschijnt.

Synchronisatieconflicten

Vooral wanneer u bestanden in twee richtingen synchroniseert, omdat u ze op beide opslagmedia wilt kunnen aanpassen, is het extreem belangrijk dat u goed kijkt naar de verschillende synchronisatiemogelijkheden van FreeFileSync. Dit om te voorkomen dat u per abuis uw kostbare gegevens overschrijft of verwijdert. Als het programma er niet uitkomt, kan het zijn dat er een conflict aan gemeld wordt. In dat geval kunt u zelf beslissen wat er moet gebeuren.

13. Syncen naar online

Bestanden synchroniseren met een online opslaglocatie kan ook. Bijvoorbeeld met Dropbox of HiDrive Free. Met deze diensten kunt u een map of netwerklocatie op uw pc gebruiken als doorgeefluik. Synchroniseert u met FreeFileSync naar deze plek, dan worden de betreffende mappen en bestanden na het synchroniseren door FreeFileSync automatisch opgepakt en online bewaard. Ook nu geldt dat u wel voldoende online opslagruimte moet hebben. Standaard krijgt u twee GB (Dropbox) of vijf GB (HiDrive) online opslagruimte. Voor meer moet u een abonnement afsluiten.

14. Afwijkende mappen

Instellingen die u met het groene tandwiel Synchronisatie instellingen maakt, gelden voor alle mappen die u aan de synchronisatielijst toevoegt. Het is heel aannemelijk dat u niet elke map op dezelfde manier wilt synchroniseren. Misschien moeten sommige mappen maar één kant op gesynchroniseerd worden, andere mappen juist tweezijdig, of u wilt dat in een heel belangrijke map ook oudere versies van bestanden bewaard blijven. Dat kan allemaal via het grijze tandwieltje op een regel in de synchronisatielijst. Het kleurt groen als teken van de afwijkende mapsynchronisatie.

15. Automatisch synchroniseren

Synchroniseren kunt u handmatig doen zodra u dat nodig acht, bijvoorbeeld aan het einde van elke dag. Maar het kan ook automatisch, kies hiertoe in de menubalk Geavanceerd / Creëer taaklijst. Pas eventueel de lijst met te synchroniseren mappen aan, ga dan naar tabblad Batch settings en kies Run minimized als u niet steeds gestoord wilt worden en klik op Opslaan. Vul een bestandsnaam in en sla het bestand op in een map naar keuze. We gaan het synchroniseren nu automatisch via de taakplanner van Windows laten lopen.

16. Windows Taakplanner

Open de taakplanner via Start / Alle programma's / Bureau-accessoires / Systeemwerkset / Taakplanner. Kies rechts Basistaak maken en doorloop de wizard. Kies Een programma starten en vul C:\Program Files\FreeFileSync\FreeFileSync.exe in. Bij Parameters toevoegen (optioneel) vult u het pad van het zojuist bewaarde batch-bestand in, bijvoorbeeld C:\Mijn map\Synchroniseren.ffs_batch. Het synchronisatieritme past u eventueel apart aan, door in de Bibliotheek voor Taakplanner met rechts op uw taak te klikken, en vervolgens Eigenschappen en Triggers.

5 Reactie(s) op: Workshop: mappen en bestanden synchroniseren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 mei 2014 17:30 Anoniem
  Hartelijk bedankt voor de geweldige uitleg!!!!!!!!!!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 januari 2015 21:10 Anoniem
  Download in link bevat virus,….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 augustus 2015 02:25 Anoniem
  Goed gratis programma als je manueel wil syncen.
  Batches maken om automatisch meerdere taken te syncen nogal ingewikkeld.
  Batch instellen voor op een bepaalde tijd = OK
  Batch instellen als er een bestand in een folder veranderd (met vertraging) of als er een extern apparaat wordt aangesloten = NOK
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 november 2015 20:08 Anoniem
  Wij willen op de vereniging bestanden naar een nas spiegelen.
  Dit gaat niet omdat de nas beveiligd is. Freesyc zou dan om een wachtwoord moeten vragen maar dat gebeurd niet. Doen wij iets fout of gaat het niet?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 september 2017 11:20 sjoerddejong
  Leuk artikel en syncen is natuurlijk erg handig ! Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden, maar heeft mijn bedrijf, na heel veel testen, gekozen voor de cloud. Wel bewust voor een Nederlandse provider (www.vboxxcloud.nl) gekozen, want dan staan je bestanden niet al te ver weg! Een kijkje waard.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.