Workshop: mappen en bestanden synchroniseren

Door: kees-krick | 14 maart 2012 14:09

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

17. Van één naar meer

Zoals u hebt gezien kunt u met FreeFileSync heel eenvoudig mappen of schijven synchroniseren met een tweede opslagapparaat. Dat mag zich zowel intern als extern bevinden. Belangrijk is dat het externe apparaat moet zijn aangesloten of de netwerklocatie bereikbaar moet zijn op het moment dat u synchroniseert. Ook als u het volledig automatisch doet via de Windows Taakplanner. Synchroniseren kan ook prima naar meerdere opslagmedia tegelijk, zoals een externe schijf, netwerklocatie en naar Dropbox. Maak het alleen niet te complex, dat werkt fouten in de hand.

18. Synchroniseren naar ftp

Sommige mensen hebben een ongemerkt online opslagruimte waar ze vrijwel niets mee doen, bijvoorbeeld bij de internetprovider of webhoster. Afhankelijk van de samenstelling van uw pakket kan het om behoorlijk wat ruimte gaan. Nu is het lastig om dit voor synchroniseren te gebruiken, want er is een ftp-client, gebruikersnaam en wachtwoord nodig om erbij te kunnen, terwijl FreeFileSync gewoon een lokale schijfletter wil zien. Dat probleem verhelpt u met NetDrive. Dit programma is gratis voor thuisgebruik en presenteert ftp-ruimte als een schijf.

Back-up en synchronisatie

Synchronisatie is van oorsprong bedoeld om uw eigen bestanden op twee (of meer) plekken (mappen, schijven of locaties) gelijk te trekken én gelijk te houden. Omdat het toch al om een kopie gaat, wordt het vaak ook gebruikt om back-ups te maken. Zorg er dan wel voor dat u (via Windows) ook een back-up van de systeemsoftware maakt. Stopt Windows ermee, dan kan dit via een noodprocedure alsnog gerepareerd worden. Weet ook dat het minder veilig is dan een échte back-up, zeker bij synchronisatie in twee richtingen.

Gescheiden opslag

Het is verstandig om alle eigen bestanden op een aparte partitie of schijf op te slaan. Dus gescheiden van de systeembestanden van Windows. U ziet dan in een oogopslag wat van u is en dus ook wat u moet synchroniseren of back-uppen. Extra voordeel is dat bij het opnieuw installeren van Windows of bij een systeemherstelactie, het risico minimaal is dat (per ongeluk) uw eigen gegevens beschadigen of kwijtraken.

19. Configuraties

Het is goed denkbaar dat u niet altijd dezelfde mappen wilt synchroniseren, of dat u dit soms naar een ander opslagmedium of een andere locatie wilt doen. Dat kan door met configuraties te werken. Het setje mappen dat u in FreeFileSync hebt ingetikt, bewaart u als configuratie door linksonder op het floppy met de rode pijl te klikken en een bestandsnaam in te tikken. Daarna kan een eerder aangemaakte configuratie weer ingeladen worden via het pictogram met de groene pijl. Ernaast zijn de drie laatst gebruikte configuraties rechtstreeks te selecteren.

20. Systeemback-up maken

Een systeemback-up maken kan onder Windows 7 via Start / Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Back-up maken en terugzetten. Klik op Back-up instellen en wijs een schijf aan waar de reservekopie terecht moet komen. Het is verstandig hier geen interne maar een externe schijf of netwerkschijf (NAS) voor te gebruiken. U kunt het volledig aan Windows overlaten wat er bewaard moet worden, maar beter is het om dit zelf aan te geven via Zelf bepalen. U kunt een pure systeemkopie maken, of ook uw eigen bestanden in de back-up laten meenemen.

21. Systeemherstelschijf

Controleer in het overzicht altijd goed of echt het juiste bewaard gaat worden en klik pas daarna op Instellingen opslaan en back-up uitvoeren. Om deze back-up ook terug te kunnen zetten als Windows plotseling niet of niet meer goed opstart, is het verstandig om nu meteen ook (eenmalig) een systeemherstel­schijf aan te maken. Ook dat doet u via het scherm Backup maken en terugzetten en wel met de optie Een systeemherstelschijf maken. U hebt een lege beschrijfbare dvd nodig. Hier kunt u in noodgevallen van opstarten om Windows te herstellen.

5 Reactie(s) op: Workshop: mappen en bestanden synchroniseren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 mei 2014 17:30 Anoniem
  Hartelijk bedankt voor de geweldige uitleg!!!!!!!!!!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 januari 2015 21:10 Anoniem
  Download in link bevat virus,….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 augustus 2015 02:25 Anoniem
  Goed gratis programma als je manueel wil syncen.
  Batches maken om automatisch meerdere taken te syncen nogal ingewikkeld.
  Batch instellen voor op een bepaalde tijd = OK
  Batch instellen als er een bestand in een folder veranderd (met vertraging) of als er een extern apparaat wordt aangesloten = NOK
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 november 2015 20:08 Anoniem
  Wij willen op de vereniging bestanden naar een nas spiegelen.
  Dit gaat niet omdat de nas beveiligd is. Freesyc zou dan om een wachtwoord moeten vragen maar dat gebeurd niet. Doen wij iets fout of gaat het niet?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 september 2017 11:20 sjoerddejong
  Leuk artikel en syncen is natuurlijk erg handig ! Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden, maar heeft mijn bedrijf, na heel veel testen, gekozen voor de cloud. Wel bewust voor een Nederlandse provider (www.vboxxcloud.nl) gekozen, want dan staan je bestanden niet al te ver weg! Een kijkje waard.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.