Workshop Windows Live Messenger 2011

Waarschijnlijk kent u Windows Live Messenger als programma waarmee u kunt chatten. De nieuwe versie, 2011 en tot voor kort 'Wave 4' genoemd, is flink veranderd ten opzichte van de voorgangers. Chatten is inmiddels allang niet meer de enige manier om in contact te blijven met anderen. Sociale netwerken als Facebook en LinkedIn zijn enorm populair geworden. De nieuwe versie van Messenger fungeert voortaan als centrale locatie voor het onderhouden van al uw sociale contacten. U kunt op de hoogte blijven van de activiteiten van uw vrienden, zelf bijdragen leveren en reageren op updates. In deze workshop leest u niet alleen hoe u Messenger optimaal gebruikt, maar ook hoe u deze nieuwe omgeving naar uw hand zet.

1. Downloaden

Uiteraard haalt u eerst Windows Live Messenger 2011 binnen. Messenger maakt deel uit van de Windows Live Essentials. Dit is een pakket met verschillende Windows Live-programma's, zoals Messenger, Photo Gallery, Movie Maker en Mail. Op het moment van schrijven werd nog druk gewerkt aan de bètaversie van Windows Live Essentials (vandaar ook de screenshots van de bètaversie). Maar inmiddels is de definitieve versie verschenen. U vindt deze op Windows-live-essentials. Installeer het onderdeel Messenger uit het pakket.

© PXimport

2. Social dashboard

Het nieuwe 'social dashboard' is het centrale punt van Messenger en biedt een totaaloverzicht van de activiteiten die binnen uw vriendengroep plaatsvinden. Aan de linkerzijde van het venster vindt u de updates uit uw netwerk. Denk hierbij aan personen die hun profielfoto hebben aangepast, foto's, video's, links naar websites en statusupdates. U kunt direct op de updates reageren. Klikt u op een fotoset, dan wordt een nieuw venster geopend en worden de foto's in een diavoorstelling getoond. Klikt u op een video, dan begint deze direct in het venster te spelen.

© PXimport

3. Contactpersonen

Rechts in Messenger vindt u de 'vertrouwde' lijst met Messenger-contactpersonen. Hebt u andere sociale netwerken gekoppeld (zie stap 7), dan vindt u hier ook aparte categorieën voor de vrienden uit dat netwerk. U kunt voortaan uw online status per groep bepalen. Klik met de rechtermuisknop op een groep en kies voor Offline weergeven voor iedereen in deze categorie of voor Online weergeven voor iedereen in deze groep. U kunt ook per persoon offline worden getoond: klik met de rechtermuisknop op de persoon en kies Offline weergeven voor deze persoon.

© PXimport

4. Profielfoto

U kunt verschillende soorten profielafbeeldingen instellen. In het hoofdvenster van Messenger klikt u op uw huidige gebruikersafbeelding. Hier kunt u kiezen voor een standaardafbeelding of een eigen foto aanwijzen. Klik hiervoor op Bladeren en kies een eigen foto aan (bmp, gif, jpg of png). Hebt u een webcam, dan kunt u ook een foto maken met de webcam en deze gebruiken als gebruikersafbeelding. Klik op Webcamfoto / Foto nemen (of Video opnemen als u een korte video wilt gebruiken in plaats van een statische foto). Bevestig met een klik op Gereed.

© PXimport

5. Dynamische afbeelding

U kunt uw gebruikersafbeelding afhankelijk maken van uw stemming. Typt u tijdens een gesprek bijvoorbeeld een smiley, dan verschijnt een lachende afbeelding van u, typt u een verdrietige emoticon, dan past de foto zich daarop aan. Klik in het afbeeldingenvenster op de knop Dynamische afbeelding / Standaard / Foto nemen (of op Video opnemen, als u in plaats van een foto liever een korte video opneemt). Vervolgens selecteert u het vlak ernaast om een foto bij een lachende smiley te maken. Herhaal dit voor alle vlakken. Klik hierna op knop Gereed.

© PXimport

6. Thema aanpassen

Geef met een thema uw Messenger-venster een eigen uitstraling. Contactpersonen zien het gekozen thema in hun gespreksvenster. Klik met de rechtermuisknop op het bovenste gedeelte van het venster. Kies voor Thema wijzigen. Vervolgens kiest u het gewenste thema uit de lijst. Ook interessant is de mogelijkheid om een eigen thema te maken. U maakt daarvoor gebruik van een eigen afbeelding. Klik op de knop Bladeren. Selecteer de afbeelding die u voor het gespreksvenster wilt gebruiken (bmp, gif, jpg of png). Tevreden? Bevestig met een klik op Toepassen.

© PXimport

7. Netwerken koppelen

U kunt meerdere netwerken koppelen aan Messenger. Elke keer dat u zich bij Messenger aanmeldt, wordt verbinding gezocht met de gelinkte diensten en worden de updates binnen het sociale netwerk getoond. In het hoofdvenster van Messenger klikt u op Toevoegen (rechtsonder in het venster) en kiest u het netwerk dat u wilt toevoegen. Wordt uw netwerk niet vermeld, kies dan voor Meer services toevoegen. Hebt u de dienst gekozen, dan wordt de koppeling gemaakt. U moet hiervoor uw gebruikersnaam en wachtwoord van het sociale netwerk opgeven.

© PXimport

8. Meldingen beheren (I)

Hoe meer sociale netwerken u hebt verbonden met Messenger, hoe meer meldingen u ontvangt over updates, vriendschapsverzoeken en statusupdates. U kunt in Messenger de hoeveelheid berichten aanpassen, zodat u niet continu wordt gestoord. Open het venster Opties (u bereikt dit venster door op uw naam te klikken en in het contextmenu te kiezen voor Meer opties). Kies hier voor de sectie Meldingen. Bepaal hier door middel van vinkjes zelf van welke updates u op de hoogte wilt worden gebracht.

© PXimport

9. Meldingen beheren (II)

Interessanter is echter de optie Meldingen beheren voor updates uit sociale netwerken. Een website wordt geopend. Hier bepaalt u of u de meldingen per e-mail wilt ontvangen of dat u de meldingen in Messenger wilt zien. Daarnaast kunt u aangeven tussen welke tijdstippen u geen meldingen van Messenger wilt ontvangen, bijvoorbeeld als u niet wilt worden gestoord tijdens het werk. Bij de sectie Inactieve tijd plaatst u een vinkje bij Geen meldingen versturen vanaf 0:00 tot 0:00, waarbij u voor 0:00 zelf een begin- en eindtijd opgeeft. Tevreden? Klik op Opslaan.

© PXimport

Traditionele menubalk

Mist u de traditionele menubalk (Bestand, Contactpersonen, Acties) in Messenger? Geen probleem, u kunt de balk alsnog terughalen. Druk op de LinkerAlt-toets. De traditionele menubalk verschijnt. Wilt u de balk altijd tonen? Klik dan op uw naam, zodat het menu verschijnt. Kies voor Menubalk weergeven.

Snel de status wijzigen!

Hebt u Messenger geïnstalleerd op een computer met Windows 7? Dan kunt u snel uw aanwezigheidsstatus aanpassen, zonder Messenger te hoeven openen. Laat de muisaanwijzer rusten boven de taakbalkknop van Messenger. Een miniatuurweergave van het programma verschijnt. Direct eronder ziet u vier gekleurde vlakjes. Kies voor de gewenste modus: Beschikbaar, Afwezig, Bezet en Offline weergeven. De status wordt aangepast.

10. Privacy

Privacy is - vooral in combinatie met sociale netwerken - van groot belang. Gelukkig kunt u zelf bepalen hoeveel informatie u deelt en met wie. Kies voor Opties / Privacy / Privacyinstellingen. De website wordt geopend. U kunt kiezen uit drie opties: Openbaar, Beperkt en Privé. Grote kans dat de optie Mijn huidige instellingen is geactiveerd. Klik op Huidige instellingen weergeven als u wilt zien wat er voor uw profiel geldt. U kunt de privacyopties instellen door een standaardprofiel te kiezen, maar beter is om wat tijd vrij te maken en de losse onderdelen afzonderlijk te configureren.

© PXimport

11. Wat deelt u wel en niet

Onderaan de pagina met geavanceerde privacyopties kunt u de koppelingen met andere netwerken beheren. Klik op De services die met Windows Live zijn gelinkt weergeven en beheren / Bewerken om de bestaande instellingen aan te passen. Op de instellingenpagina van het sociale netwerk kunt u aangeven welke informatie met het netwerk mag worden gedeeld. Er zijn hierbij twee onderdelen belangrijk: gegevens die van het sociale netwerk naar Windows Live worden gestuurd, en gegevens die van Windows Live naar het sociale netwerk worden doorgezet.

© PXimport

12. Updates verbergen

Is een specifieke persoon erg actief binnen een sociaal netwerk en hebt u liever geen meldingen meer van die persoon, zonder dat u deze volledig wilt blokkeren? In het social dashboard van Messenger plaatst u de muisaanwijzer op een foto of updatebericht van de gebruiker van wie u de updates wilt verbergen. Wacht totdat het pictogram met het radartje verschijnt. Kies vervolgens voor Updates verbergen van een gebruiker. Kies voor Meer opties als u groepen wilt verbergen en wilt aangeven of u de updates van gelinkte services zoals Facebook wilt zien.

© PXimport

13. Toevoegen aan favorieten

Hoe meer vrienden u hebt toegevoegd, hoe drukker het wordt in het social dashboard. Om het overzichtelijk te houden, geeft Messenger vrienden uit uw favorietenlijst voorrang, en ziet u van he meer updates. Voeg een favoriet toe door met de rechtermuisknop op de persoon te klikken en te kiezen voor Toevoegen aan favorieten. De lijst van favorieten bekijkt u door bovenaan het overzicht met contactpersonen voor Favorieten te kiezen. Wilt u een persoon uit de lijst met favorieten verwijderen? Klik erop met rechts en kies Uit favorieten verwijderen.

© PXimport

14. Specifieke informatie

Vraag specifieke informatie op over een bepaalde contactpersoon door met rechts op de naam van een persoon te klikken. Kies vervolgens voor Updates uit sociale netwerken weergeven, Foto's weergeven of Profiel weergeven. Bovenin het Messenger-venster vindt u bovendien een aantal filters. Klik op Highlights voor een overzicht van alle updates. Klik op Recent voor de laatste toevoegingen. De sectie Ik toont uw eigen activiteiten, terwijl Foto's alle foto's binnen het netwerk toont. Tot slot is er de sectie Meer. Hiermee kunt u filteren op statusupdates, links en weblogs.

© PXimport

15. Andere naam

Stoort u zich aan een bepaalde naam in uw contactpersonenlijst, bijvoorbeeld omdat die persoon niet zijn echte naam gebruikt en u telkens moet gokken om wie het gaat? U kunt ook zelf namen toekennen aan uw contactpersonen. Klik met rechts op de naam die u wilt aanpassen. Kies vervolgens voor Bijnaam toevoegen. Geef de gewenste naam op, die vervolgens in de lijst wordt getoond. U kunt de bijnaam later ook verwijderen, dan verschijnt automatisch de oorspronkelijke naam weer in de lijst.

© PXimport

16. Apart geluid

U kunt een geluid toewijzen aan specifieke personen, zodat deze direct herkenbaar zijn bij aanmelding. Open de lijst met contactpersonen en klik met rechts op een naam. Kies Geluiden kiezen. Kies tussen Aanmelden van contactpersonen of voor Nieuw chatbericht, en selecteer het gewenste geluid. Met Afspelen hoort u een voorbeeld. Nog mooier is het uiteraard als u een eigen geluid toekent. Dit doet u via de knop Nieuw geluid toevoegen.

© PXimport

17. Muziek delen

Als u muziek luistert met Windows Media Player, kunt u met uw contactpersonen delen welke muziek u afspeelt. De titel en artiest van het nummer worden dan in het vak met de persoonlijke melding geplaatst. In het venster Opties kiest u de sectie Persoonlijke gegevens. Plaats een vinkje bij de optie De nummers waar ik in Windows Media Player naar luister als persoonlijk bericht laten zien.

© PXimport

18. Meerdere locaties

U kunt zich aanmelden op meerdere locaties, bijvoorbeeld op pc en smartphone. Gesprekken worden echter op alle aangemelde locaties getoond, waardoor anderen conversaties kunnen zien als uw niet in de buurt van uw pc bent. Wijzig deze instellingen via Opties / Aanmelden. Bij de sectie Aanmelden op meer dan een locatie, plaatst u een vinkje bij Op andere locaties afmelden wanneer ik me aanmeld bij Messenger.

© PXimport

19. Nieuwe vrienden in Messenger

Voeg vrienden toe aan uw Messenger-lijst vanuit uw sociale netwerken. Klik bovenin de vriendenlijst op Toevoegen, en kies voor Personen toevoegen uit andere services. Een website wordt geopend waarop u de keuze hebt uit verschillende diensten, zoals Facebook, Linkedin en Hyves, maar ook Outlook. Afhankelijk van welke dienst u aanklikt, wordt een nieuwe pagina geopend en gevraagd om uw aanmeldingsgegevens voor de betreffende dienst. Daarna verschijnen de vrienden die u kunt aanklikken om aan Messenger toe te voegen.

© PXimport

20. Niet opslaan!

Maakt u gebruik van een gedeelde computer of gebruikt u tijdelijk een computer van een vriend voor Messenger? U kunt voorkomen dat uw contactpersonenlijst of updates op de computer worden opgeslagen en mogelijk door anderen worden gezien. In het venster Opties kiest u voor de sectie Beveiliging. Plaats vervolgens een vinkje bij de optie Mijn contactpersonenlijst of updates niet hier opslaan. Dit is een openbare computer. Bevestig met een klik op OK.

© PXimport

21. Foto's en video's delen

Deel uw foto's met uw contactpersoon tijdens een gesprek door de foto naar het conversatievenster te slepen. Als u meerdere foto's hebt, maakt Messenger automatisch verkleinde weergaves aan. U vindt het totaaloverzicht van alle foto's in de navigatiebalk onderaan het gespreksvenster. Interessante foto's kunt u ook opslaan om later nogmaals te bekijken. Naast foto's kunt u ook video's delen en samen bekijken. Ondertussen blijft het chatvenster geopend. Zo kunt u tijdens het bekijken van de video via de chatinterface met elkaar overleggen.

© PXimport

Uitgebreid of compact

U hoeft geen genoegen te nemen met de uitgebreide weergave van Messenger. Gebruikt u het programma bijvoorbeeld op een netbook (met een relatief compact scherm) of hebt u gewoon geen behoefte aan de 'sociale' component van Messenger, dan kunt u de 'klassieke' weergave van Messenger oproepen. Hierbij ziet u alleen een overzicht van de contactpersonen (zoals ook bij eerdere versies het geval was). Klik daartoe op het kleine knopje in de rechterbovenhoek van het venster (Naar compacte weergave). U kunt op elk moment terugkeren naar de uitgebreide weergave. Klik dan op hetzelfde knopje (Naar uitgebreide weergave).

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten