Xinorbis - Wat staat waar op je schijf?

Door: ignace-de-groot | 19 juli 2016 15:28

Review

Is je harde schijf van 2 TB aan het dichtslibben en vraag je je af waar al die vrije schijfruimte naartoe is? Of wil je weten welke gebruiker er zoveel ruimte heeft opgeëist of naar welke bestandstypes al die ruimte is gegaan? Daar heb je dus een schijfanalysetool als Xinorbis voor nodig.

Xinorbis

Prijs

Gratis

Taal

Nederlands

OS

Windows XP/Vista/7/8/10

Website

www.xinorbis.com

6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Grondige bestandsanalyse
  • Diverse weergaves
  • Minpunten
  • Ietwat overweldigende interface
  • Gebrekkig Nederlands

Xinorbis is zeer uitgebreid voor een tool die de inhoud van je schijf analyseert. Het doet veel meer dan bijvoorbeeld alle bestanden in een lijstje zetten met de grootste bovenaan. Lees ook: Zo kloon je een harde schijf.

Analyseronde

Als eerste stap selecteer je een of meer schijven of (gedeelde netwerk)mappen die Xinorbis moet onderzoeken. Het doorzoeken kan flink wat tijd in beslag nemen, afhankelijk van de hoeveelheid opgeslagen data. Na afloop krijg je het resultaat dan in de vorm van cirkeldiagrammen te zien, met onder meer het relatieve aandeel van systeem-, film-, audio-, kantoor- en beeldbestanden.

In eerste instantie krijg je van Xinorbis een samenvattend rapport met cirkeldiagrammen.

Met een muisklik kun je de gegevens ook op verschillende andere manieren opvragen. Zo kun je onder meer zien welke bestandstypen de meeste schijfruimte in beslag nemen of hoeveel schijfruimte elke map of elke gebruiker in beslag neemt, of wat de gemiddelde bestandsgrootte is. Uiteraard ontbreekt ook de top honderd van kleinste en grootste bestanden niet. Het is tevens mogelijk de verspreiding van diverse bestandsgroottes op te vragen, waarbij de maker enkele wetenschappelijk aandoende termen niet schuwt, zoals Benford's Law of Logarithms. Niet alle functies hiervan zijn voor de gemiddelde consument even interessant.

Het programma is overigens in het Nederlands vertaald, maar we zien nog aardig wat Engelse termen terugkomen.

Rapportering

Er is een functie beschikbaar waarmee je naar dubbele bestanden kunt speuren, zowel op basis van bestandsnaam als op basis van grootte. Het is ook mogelijk rapporten te genereren, in diverse formaten waaronder csv, html, txt en xml. Die bestanden moet je na het maken wel even zelf gaan opvissen op je schijf. Deze rapporten zijn weliswaar erg gedetailleerd, maar ook hier stoort het gebrekkige Nederlands. Zo duurde het even voor we door hadden dat met 'rijden' een 'schijf' (drive) werd bedoeld.

Bestandsdistributie volgens type, map, gebruiker... Xinorbis vertelt het je!

Conclusie

Xinorbis is een bruikbare tool voor wie een goed beeld wil krijgen van waar welke bestanden precies op zijn schijf zijn opgeslagen. Je kunt je geen weergave of rapportering bedenken of Xinorbis biedt het wel aan. Alleen wordt een en ander soms wat onoverzichtelijk gepresenteerd, zeker wanneer je voor een Nederlandstalige interface kiest.

0 Reactie(s) op: Xinorbis - Wat staat waar op je schijf?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.