XnConvert - Fotobewerking in grote partijen

Door: Toon van Daele | 14 november 2017 08:52

Je kunt ook na het fotograferen gaan bewerken
Review

XnConvert is een handige tool om grotere hoeveelhedenfoto’s in één keer te bewerken, optimaliseren of converteren. Deze freeware kan namelijk verschillende bewerkingen na elkaar op een hele fotocollectie uitvoeren.

XnConvert

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows XP/Vista/7/8/10, macOS, Linux
Website
www.xnview.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Groot aantal acties
  • Veel ondersteunde formaten
  • Voorbeeldweergaves voor en na
  • Aanmaken van batchbestand
  • Minpunten
  • Soms beperkte instelmogelijkheden

Voor wie het iets zegt: XnConvert is van dezelfde makers als multimediaviewer XnView en dat schept enige verwachtingen. Spoiler: die werden grotendeels ingelost. De hele interface en aanpak ademen no-nonsense uit. Zo oogt het programmavenster in eerste instantie nagenoeg kaal. Je moet eerst losse fotobestanden of meteen een complete fotomap toevoegen.

Acties toevoegen

Op deze fotoselectie kun je nu je bewerkingen uitvoeren. Deze ‘acties’ zijn weliswaar opgedeeld in rubrieken (Afbeelding, Aanpassen, Filter en Diversen), maar deze namen zijn zo vaag dat het – vooral in het begin – een kwestie is van alle rubrieken even openen en zoeken naar de gewenste acties. Er is genoeg mogelijk, we telden zo’n tachtig acties, waaronder Kleurdiepte aanpassen, Gammaverzadiging, Sepia, Ruis onderdrukken en Olieverf schilderij.

Bij elke toegevoegde actie duiken uiteraard de bijhorende instellingsmogelijkheden op. Soms is dat beperkt tot een simpele schuifknop, in andere gevallen is er meer in te stellen. Absoluut handig is de voorbeeldweergave, waarbij je op elk moment kunt switchen tussen de situatie voor en na de bewerking. Elke actie komt in een chronologische lijst te staan, maar de volgorde laat zich via een versleepbeweging aanpassen. Een vinkje verwijderen naast zo’n actie volstaat om die (tijdelijk) uit te schakelen. Handig is ook dat je de diverse acties met hun instellingen in een batch-bestand voor hergebruik kunt bewaren.

Uiteenlopende acties en een handige live voorbeeldweergave.

Converteren

Ziet de voorbeeldweergave er goed uit, dan zou je in principe al meteen de knop (met de wat misleidende naam) Converteren kunnen indrukken, maar je doet er goed aan eerst de nog de uitvoerinstellingen te controleren. Hier leg je namelijk niet alleen de doellocatie van de bewerkte foto’s vast maar kun je ook het gewenste bestandstype aanduiden en de bijhorende instellingen finetunen.

Conclusie

XnConvert is een uitstekend programma voor wie een of meer identieke bewerkingen of optimalisaties op een hele batch foto’s tegelijk wil uitvoeren. Je krijgt live feedback via de voorbeeldweergave en je kunt je foto’s in één beweging door ook nog eens naar een ander formaat converteren.

Sla de afbeeldingen direct in het gewenste bestandsformaat op.

0 Reactie(s) op: XnConvert - Fotobewerking in grote partijen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.