XnSketch - Van kiekje naar 'kunst'

© PXimport

XnSketch - Van kiekje naar 'kunst'

Geplaatst: 19 januari 2014 - 07:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:58

Ignace de Groot

Ben je getalenteerd, dan slaag je er vast in een fraaie pentekening of olieverfschilderij te maken van een van je foto's. Vind je de uitdaging net iets te groot of heb je daar de zin of tijd niet voor, probeer het dan met XnSketch. Die geeft je in een paar seconden een overtuigend resultaat!

XnSketch is van dezelfde makers als de populaire fotoviewer en -converter XnView, en ook hier weet het gebruiksgemak en de kwaliteit ons te overtuigen. Wanneer je het programma opstart en een foto naar het venster van XnSketch sleept, wordt de foto direct omgezet naar een zwart-wittekening. Dit conversietype is namelijk standaard geactiveerd: dat merk je aan de knop met het blauwe selectiekader (in dit geval staat het dus op Black&White).

Wil je liever een ander type 'schilderij'? Dan kun je kiezen uit de 21 andere voorselecties waaronder Neon, Pastel, Mono en Oil. Een voorstelling aanklikken is genoeg om het effect te zien.

 

© PXimport

Met één muisklik maak je een schets, pentekening of olieverfschilderij van je foto's.

Finetunen

Gelukkig hoef je niet tevreden te zijn met de voorinstelling van XnSketch. Rechts van de voorbeeldweergave zitten nog acht schuifknoppen waarmee je snel en eenvoudig diverse aspecten kunt optimaliseren. We hebben het over opties als Brightness, Contrast, Saturation, Edges en Opacity.

Wanneer je de schuifknoppen niet precies genoeg vindt werken, kun je ook zelf de gewenste waarde ingeven. Met Reset keer je terug naar de standaardwaarden.

 

© PXimport

Je hebt keuze genoeg om ook anderen van je resultaat te laten meegenieten.

Opslaan

Ben je tevreden met het resultaat, dan is het tijd om je kunstwerk vast te leggen. Je kunt het vanuit XnSketch naar je Flickr-, Picasa- of Facebook-account sturen of naar een van de andere (sociale netwerk)services die hier staan opgesomd. Mailen of lokaal opslaan kan ook, in png- of jpg-formaat.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Gebruiksvriendelijk

Snel resultaat

Gemakkelijk delen

Minpunten

Eén foto tegelijk inladen

Conclusie

XnSketch 1.14 ------------- **Taal** Engels **OS** Windows XP Windows Vista Windows 7 Windows 8 Linux iOS Android...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten