XP naast Windows 7

Door: guus-crone | 28 september 2010 09:05

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

De regel bij het opzetten van een dualboot-systeem is dat het oudste besturingssysteem het eerst geïnstalleerd moet zijn. Installeert u dit later, dan zal het reeds geïnstalleerde nieuwere systeem niet meer herkend worden, met als gevolg dat u alleen nog toegang tot het oudere systeem hebt. Toch is het niet al te moeilijk om ook 'achterstevoren' een goed werkend dualboot-systeem op te zetten. Hoe u dit doet, laten we in deze cursus zien.

Wanneer u na de overstap op Windows 7 tot de ontdekking komt dat u uw oude vertrouwde Windows XP toch niet helemaal kunt missen, is virtualisatie van XP binnen Windows 7 een optie. Wilt u echter dat XP volledig van de aanwezige hardware gebruik kan maken, dan heeft een dualboot-systeem de voorkeur. En al is het regel om hierbij het oudste besturingssysteem als eerste te installeren, noodzakelijk is dit niet. We laten u zien hoe u in dat geval na installatie van Windows XP weer toegang krijgt tot Windows 7 door de bootloader aan te passen met behulp van EasyBCD. Een ander probleem, dat zich overigens bij elke dualboot-installatie met Windows 7 en XP voordoet, is dat de herstelpunten van Windows 7 door Windows XP verwijderd worden. We doen u een relatief eenvoudige methode aan de hand om ook dit te voorkomen. Verder geven we uitleg over het partitioneren van de harde schijf en tonen we hoe u Windows XP slipstreamt met Service Pack 3, wat het updaten na de installatie aanzienlijk bekort. Tevens laten we zien hoe u XP weer snel optimaal laat presteren. Tot slot leggen we uit hoe u met Windows 7 een image van beide systeemschijven maakt, waarmee u bij calamiteiten het gehele systeem binnen twintig minuten weer kunt herstellen.

Een waarschuwing vooraf

Uw huidige herstelpunten in Windows 7 zullen tijdens de installatie van Windows XP verwijderd worden. Het is dus van groot belang dat u goede back-ups hebt van uw systeem en uw data. Dit geldt ook bij operaties als het opnieuw partitioneren van de schijf, wat in veel gevallen nodig zal zijn wanneer u een dual-bootsysteem gaat opzetten. Met het back-upprogramma in Windows 7 kunt u op een eenvoudige en snelle manier systeemimages en back-ups van al uw gegevens maken. Het uitvoeren van de in dit artikel genoemde handelingen zonder enige vorm van back-up ontraden we met klem.

01. Windows XP slipstreamen met Service Pack 3

Door Service Pack 3 op te nemen in de installatie-cd-rom, wordt het aantal updates dat naderhand geïnstalleerd moet worden zo klein mogelijk. Een dergelijke integratie van service packs, drivers of updates met de installatiebestanden wordt 'slipstreamen' genoemd. Met het gratis programma nLite (zie kader 'Benodigde software') kunt u dit eenvoudig voor elkaar krijgen.

Na installatie van het programma kopieert u eerst de gehele inhoud van de oorspronkelijke XP-installatie-cd naar een map op uw bureaublad. Vervolgens downloadt u Service Pack 3, en u slaat ook dit op uw bureaublad op. Hebt u een niet-Nederlandse Windows-versie, dan dient u uiteraard eerst de juiste taal te kiezen.

Hierna start u nLite, u kiest voor de Nederlandse taal en u klikt op Volgende. Via de knop Bladeren wijst u de map met installatiebestanden aan, waarna u achtereenvolgens op OK en Volgende klikt. Het programma zoekt nu even naar de installatiebestanden. Zodra dit zoekproces voltooid is, klikt u twee keer op Volgende. Vervolgens selecteert u de opties Integreer een Service Pack en Maak een opstartbaar ISO-bestand, waarna u nogmaals op Volgende klikt. U kiest nu het service pack dat op uw bureaublad staat. Nadat u nogmaals op Volgende hebt geklikt, vindt de integratie met de installatiebestanden plaats, waarbij u enige voortgangsvensters voorbij ziet komen. Ten slotte wordt gemeld dat de geïntegreerde installatie voltooid is.

U klikt nu op OK en dan wederom op Volgende, waarmee u in het venster belandt om het opstartbare iso-bestand te maken. Klik op de knop ISO maken en sla het bestand bijvoorbeeld op als WindowsXPSP3.iso. Wanneer de iso gemaakt is, klikt u achtereenvolgens op Volgende en Gereed om nLite af te sluiten. Het iso-bestand brandt u tot besluit op cd. Dit kan niet met de standaard in Windows 7 aanwezige brander. Beschikt u niet over een programma als Nero, dan kunt u hiervoor Active@ ISO Burner gebruiken. Ook dit tooltje vindt u in het kader 'Benodigde software'.

Met nLite is slipstreamen een fluitje van een cent.

Het programma nLite maakt desgewenst direct een opstartbaar iso-bestand.

02. Een partitie voor XP maken

Tenzij u XP op een tweede harde schijf installeert, zult u er veelal een aparte partitie voor moeten aanmaken op de schijf die ook Windows 7 bevat. Het is af te raden een tweede besturingssysteem op een eventueel al aanwezige datapartitie te installeren. Niet omdat dit problemen zal opleveren wat de installatie betreft, maar omdat een systeemimage in dat geval zeer groot kan worden, waardoor het maken en terugzetten ervan onnodig lang zal duren.

Het aanmaken van een nieuwe partitie is eenvoudig te realiseren met een programma als Norton PartitionMagic. En gratis equivalent hiervan is EASEUS Partition Manager, dat we hier als voorbeeld gebruiken. We gaan hierbij uit van een harde schijf die in twee partities verdeeld is, wat bij veel pc's standaard het geval zal zijn. Naast de systeem- en de datapartitie maken we de partitie voor XP.

Na opstarten toont het programma de indeling van de harde schijf in een staafdiagram. U gaat nu eerst de datapartitie verkleinen. Hiervoor klikt u met uw rechtermuisknop op D: en u kiest Resize/Move. Vervolgens sleept u de linkerrand van de partitie naar rechts tot u voldoende ruimte voor de nieuwe partitie hebt gemaakt. Voor Windows XP plus een aanzienlijke hoeveelheid programma's zal 20 tot 25 GB ruimschoots volstaan. U klikt hierna nogmaals met uw rechtermuisknop op D: maar dit keer kiest u Advanced / Change Drive Letter en u verandert D: in E:. Vervolgens klikt u met rechts op de vrijgekomen ruimte, die inmiddels grijs geworden is en aangeduid wordt als Unallocated (Niet toegewezen), en u kiest Create. In het venstertje dat verschijnt, vult u achter Partition Label de naam in die u aan het station wilt geven, en u kiest als stationsletter D: waarna u op OK klikt. Maakt u tijdens het herpartitioneren een vergissing, dan is er geen man overboord: u kunt alle stappen een voor een ongedaan maken via de knop Undo.

Is alles naar wens verlopen, dan klikt u op Apply. Wanneer de systeempartitie onveranderd is gebleven (zoals in dit geval), zullen de veranderingen doorgevoerd worden zonder dat u de pc opnieuw hoeft op te starten. Het herpartitioneren kan enige tijd duren. Wacht rustig af en gebruik de pc tijdens deze procedure niet. Hierna bent u klaar om XP te installeren.

Op deze manier maakt u een nieuwe partitie aan.

1 Reactie(s) op: XP naast Windows 7

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 februari 2014 04:33 Anoniem
  wel eigenlijk om de dualboot op te zetten is er eigenlijk nog een manier, die ik persoonlijk gebruik omdat ze veel sneller is, en dat is deze :
  1) Boot from Windows 7 installation DVD
  2) Choose "Repair Your Computer"
  3) A screen appears listing my Windows installation. Select it, click "Next".
  4) Click "Command Prompt"
  5) Navigate to "boot" folder on Win 7 DVD and enter this command:
  bootsect /nt60 c: /mbr

  als je dit doet dan is je windows boot loader ook terug de primaire en kan je ook kiezen tussen 7 en xp.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.