Yawcam: Piepklein gratis webcamprogramma

© PXimport

Yawcam: Piepklein gratis webcamprogramma

Geplaatst: 28 juni 2013 - 06:09

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Robbert Brus

Yawcam is de afkorting voor Yet Another Webcam Software (nog een ander webcamprogramma). En dat is precies wat de ontwikkelaar wil overdragen. Yawcam is een piepklein, eenvoudig webcamprogramma geschreven in Java. Je hoeft er dan ook geen fraaie interface of poespas van te verwachten. Het is een simpel programma dat goed zijn werk doet.

Hoewel eenvoud de kracht van Yawcam is, ontbreekt het niet aan functies. Via de ingebouwde webserver kan er gemakkelijk een videostream of momentopname worden gedeeld. Je hoeft alleen maar een poort op de router door te verbinden naar de computer en de hele wereld kan zo met je webcam meekijken. Is dit niet wat je wilt, dan kan de webcam gemakkelijk worden beveiligd door alleen toegang te geven aan gebruikers met wachtwoorden.

 

© PXimport

Bij de instellingen is te zien dat Yawcam meer te bieden heeft dan je in eerste instantie verwacht.

Naast streamen is het ook mogelijk te delen naar een ftp-server en kunnen foto’s worden opgeslagen als bestand. Voor wie de webcam als beveiligingscamera wil gebruiken, is er de bewegingsdetector (Motion). Zodra er beweging wordt geconstateerd, kan er een geluid worden afgespeeld, een bestand worden gestart of kunnen er afbeeldingen worden gemaakt die vervolgens worden opgeslagen of worden verstuurd via een ftp-verbinding of per e-mail.

Instellingen

De interface van Yawcam is niets meer dan een klein venster met vijf aan- en uitknoppen en een tabblad met de commandolijnen. Alle instellingen zijn te vinden in het menu Instellingen / Instellingen wijzigen. Hier kan de taal worden gewijzigd naar Nederlands en kan de locatie worden gewijzigd voor de opslag van afbeeldingen. Om de taal te wijzigen heb je een taalbestand nodig dat je naar de installatiemap \lang kopieert. Het taalbestand is te vinden op de website van Yawcam.

 

© PXimport

De interface is zeer eenvoudig met slechts vijf knoppen.

Eveneens kunnen in de instellingen de gebruikersaccounts worden toegevoegd als je de webcam wilt afschermen. De mogelijkheid om te plannen op welke momenten de camera wordt ingeschakeld, is er ook. Daarnaast zijn nog meer opties te vinden in de menu’s, zoals het blokkeren van bezoekers en het samenvoegen van meerdere afbeeldingen tot een video.

Conclusie

Yawcam is een piepklein webcamprogramma, het is eenvoudig, maar het heeft wel een hoop eigenschappen. Als je geen grafische hoogstandjes eist, dan is Yawcam een ideale tool om online uit te zenden of te gebruiken als software om je webcam te gebruiken als beveiligingscamera.

Yawcam 0.4.0

Taal Engels, Nederlands (via taalbestand)

OS Windows 2000/XP/Vista/7/8

Pluspunten

Wachtwoordbeveiliging mogelijk

Ingebouwde webserver

Zeer eenvoudig te configureren

Minpunten

Vertaling incompleet

SCORE 8/10

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten