yWriter 5.1.5.9

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 22 februari 2011 13:53

Apps & Software

Een boek of script schrijven is moeilijk. Niet alleen omdat het discipline vereist en het ontzettend lastig is om met een origineel verhaal op de proppen te komen, maar ook omdat er zo veel details zijn om rekening mee te houden. yWriter helpt u bij het organiseren van dit soort details en zorgt dat u uw boek of script op gestructureerde wijze vorm kunt geven.

Uiteraard is yWriter niet het eerste programma dat dit doet, maar voor de meeste varianten moet u een flinke duit neertellen. Dit programma is gratis en de grote vraag is dan: wat is de kwaliteit? Op het eerste gezicht ziet het er allemaal prima uit. Het bevat alle elementen die belangrijk zijn. U kunt hoofdstukken, personages, locaties, scènes, voorwerpen enzovoort aanmaken. Het mooie daarbij is dat u het programma in het Nederlands in kunt stellen, al moet daarbij gezegd worden dat bepaalde delen gewoon Engelstalig blijven. Dat hoeft op zich niet zo’n ramp te zijn, maar als in hetzelfde uitklapmenu de helft Engelstalig is en in de andere helft Nederlandstalig dan is dat erg irritant.

Het programma heeft veel opties waarmee u het boek of het script vorm kunt geven.

Weinig uitleg

Het programma bevat een handige functie voor het instellen van een dagelijkse doelstelling wat aantal woorden betreft. Handig, want juist de toewijding aan het schrijven is één van de grootste vijanden van een schrijver. Dit programma bevat echt ontzettend veel handigheden, zoals de mogelijkheid om doelstellingen te formuleren voor personages, zodat u tijdens het schrijven kunt controleren of het personage z’n verhaallijn volgt, enzovoort. Het grootste nadeel is echter, overigens net als bij betaalde varianten, dat er erg weinig uitleg wordt gegeven. Dat werpt nogal een drempel op voor het gebruik van dit soort programma’s. Kunt u daar echter doorheen prikken, dan is yWriter uw ideale schrijfcoach.

Met behulp van de dagelijkse doelstelling kunt zorgen voor extra motivatie.

yWriter 5.1.5.9

Freeware

Taal Nederlands

Download 1,8 MB

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen onbekend

Oordeel 8/10

Pluspunten

Nederlandstalig

Zeer uitgebreid

Inclusief doelstellingen voor woorden

Minpunten

Vertaling niet in alle elementen doorgevoerd

Goede uitleg ontbreekt

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: yWriter 5.1.5.9

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.