Als u thuis gebruik maakt van een draadloos netwerk, kunnen de berichten in vakbladen soms alle reden tot ongerustheid zijn. Hackers kunnen uw draadloze netwerk namelijk eenvoudig misbruiken en moderne versleutelingstechnieken worden steeds sneller gekraakt. Maar is het risico wel realistisch? Uw buren zullen toch niet meteen hun best doen om uw computer te kraken? De gratis draadloze netwerkscanner Zamzom vertelt het u binnen enkele seconden.

Draadloze netwerken hebben veel voordelen, maar ook een paar belangrijke nadelen. Het voornaamste probleem is dat u niet kunt zien wat het bereik van uw netwerk is en wie het signaal kan ontvangen. Per definitie is een draadloos netwerk immers niet voorzien van zichtbare kabels en netwerkapparatuur. Iemand die de vakbladen over computertechnologie op de voet volgt, kan al snel nerveus worden van de gedachte dat iedereen binnen bereik van de antennes toegang heeft tot het draadloze netwerk. De moderne versleutelingstechnieken worden immers met de regelmaat van de klok gekraakt en vervangen door nóg betere encryptiesystemen. Als u al een router geïnstalleerd hebt, dan is deze uiteraard niet vanzelf voorzien van een nieuwe versleutelingstechniek.

© PXimport

Zamzom toont details over uw computer en het draadloze netwerk.

Misbruik

De kans dat uw netwerk echt ten prooi valt aan hackers of criminelen is altijd aanwezig, maar niet erg groot. Veel vervelender is het als buren of toevallige voorbijgangers ‘per ongeluk’ inloggen op het netwerk omdat ze toevallig van uw netwerk het beste signaal ontvangen. Smartphones en laptops willen dan nog wel eens automatisch inloggen, zodat ze hun gebruikers niet telkens hoeven te vragen of het draadloze netwerk wel de juiste is. De eigenaar van het draadloze netwerk kan hier echt last van ondervinden, bijvoorbeeld omdat een nietsvermoedende medegebruiker programma’s als bittorrent gebruikt. De bandbreedte die deze filesharing vereist, kan voor overlast zorgen voor andere gebruikers op het netwerk.

Zamzom is een programma dat zich precies richt op deze problematiek. De software claimt om allerlei informatie over het draadloze netwerk naar boven te toveren, met de nadruk op welke gebruikers actief zijn en of hier gebruikers tussen zijn die niet thuishoren op het netwerk. Er zijn twee versies: de gratis variant laat alleen wat basisgegevens zien, de betaalde variant toont wat meer details.

© PXimport

Voor het achterhalen van computernamen of meer details dient u de betaalde versie aan te schaffen

Installatie

De installatie van Zamzom is binnen een paar minuten gepiept. Met een paar drukken op de knop klikt u zo door het installatieprogramma heen en is de software op uw computer geïnstalleerd. Vervolgens toont Zamzom een scherm met wat gegevens over uw computer, zoals het ip-adres, de computernaam en het MAC-adres van de netwerkkaart. Allemaal weinig indrukwekkend, want deze gegevens zijn ook terug te vinden in de eigenschappen van uw draadloze netwerk. Gebruikers kunnen vervolgens kiezen voor een zogenaamde ‘Deep Scan’ en een ‘Fast Scan’ (in de Nederlandse versie heten deze knoppen ‘Snel Scannen’ en ‘Grondig Scannen’). Beide knoppen leveren een zoekresultaat op van computers die zich op het netwerk bevinden en daar blijft het dan ook bij. In de betaalde versie kunt u ook nog de naam van de computer opzoeken.

Beperkt

De functionaliteit van Zamzom is dermate beperkt, dat het in onze ogen weinig toegevoegde waarde biedt aan het spectrum van netwerksoftware. Sterker nog, er zijn veel betere programma’s op de markt die veel meer functies bieden dan Zamzom, zonder dat er voor betaald hoeft te worden. Weliswaar zijn programma’s als Netstumbler misschien wat lastiger om in enkele minuten onder de knie te krijgen, maar de Zamzom-software is dermate beperkt dat u er weinig wijzer van wordt. Toegegeven, de lijst aangesloten computers is compleet. Om dit nu een oplossing te noemen voor de beveiligingsproblematiek van een draadloos netwerk gaat ons toch echt wat te ver: het is en blijft gewoon een lijst van aangesloten computers.

© PXimport

Zamzom Draadloos netwerk tool

Freeware (demo)

Taal Nederlands

Medium 1 MB download

Prijs Gratis versie met beperkte functionaliteit, € 8.50 voor de Premium-versie

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Pentium II, 256 MB RAM, 10 MB harde-schijfruimte

Maker Zamzom.com

Oordeel 3/10

Pluspunten

In één oogopzicht informatie over uw draadloze netwerk

Minpunten

Weinig bruikbare informatie

Gratis versie bevat weinig functionaliteit

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten