ZBar 0.82

Door: Ignace de Groot | 17 april 2012 13:11

Apps & Software

Hebt u eenmaal een tijd met een tweede monitor gewerkt, dan wilt u niet meer terug naar een systeem met één scherm. Vervelend is wel dat Windows (althans tot versie 7) geen taakbalk op die tweede monitor toont. Met ZBar kan dat wél.

ZBar is een minuscule tool, uitgepakt nauwelijks 284 KB, die meteen na het uitvoeren ook op uw tweede, derde en volgende scherm een taakbalk plaatst. De Windows-startknop evenals het systeemvak krijgt u echter alleen te zien op de taakbalk van uw primaire scherm. Op de taakbalk(en) van ZBar verschijnen uiterst rechts wel de datum en de tijd.

Het nut van zo'n bijkomende taakbalk blijkt natuurlijk vooral wanneer u applicaties minimaliseert, die u op de tweede monitor had openstaan. Die komen dan als een knop in de balk van ZBar op diezelfde monitor terecht. Die balk oogt jammer genoeg wat ouderwets, maar dat valt gelukkig wel aan te passen.

Een tweede taakbalk: handig. En mooi na enig tweaken.

Instellingen en extra's

Vanuit het Options-venster kunt u het uiterlijk van de balk namelijk op allerlei manieren wijzigen. Dat hoeft niet moeilijker te zijn dan uit één van de voorgedefinieerde stijlen te kiezen, met suggestieve namen als XP Cartoon, Windows 7 Large, Vista en MacOS 10.4. Maar het is net zo goed mogelijk zelf de kleuren van de balk en de tekst in te stellen of de hoogte en locatie op het scherm te bepalen (boven- of onderzijde).

Absoluut handig vinden we de mogelijkheid om - met zelf te kiezen sneltoetsen - een programmavenster snel van het ene scherm naar het andere over te zetten. ZBar laat je bovendien toe per scherm een ander achtergrondbeeld in te stellen.

Beperkingen

De auteur verhult niet dat zijn tooltje niet perfect is, maar - voegt hij eraan toe - dat is vooral te wijten aan het feit dat bepaalde programma's de voorschriften van Microsoft voor het gebruik van de taakbalk niet nauwgezet volgen. Voor bepaalde applicaties, waaronder Winamp en Skype heeft hij daarom al de nodige aanpassingen doorgevoerd, maar het valt niet uit te sluiten dat nog andere toepassingen zich niet (correct) in een taakbalk van ZBar willen nestelen.

Verschillende bureaubladachtergronden? Ook dat kan.

ZBar 0.82

Freeware

Taal Engels

Download 122 KB

OS Windows XP en hoger

Systeemeisen Onbekend

Maker Zhorn Software

Oordeel 7/10

Pluspunten

Vult een 'hiaat' op van de standaard Windows-interface

Minpunten

Geen garantie op 100% compatibiliteit met alle toepassingen

Voorbeeldvensters in miniatuur komen niet altijd goed door

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: ZBar 0.82

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.