Zelf aan de slag met Google Street View

Door: matthijs-van-den-broek | 10 december 2013 14:16

How To

Google probeert de hele wereld in 3D panorama vast te leggen met het Google Street View project en dat lukt aardig. Om de boel te versnellen kun je nu zelf ook aan de slag om je favoriete hotspot vast te leggen op Street View. In deze How To zie je hoe.

Google heeft software gelanceerd (zie deze blogpost van Google) waarmee je een eigen 360 graden virtuele tour kan creëren van een plaats en deze kunt delen via Google Maps. Het is dus mogelijk om een eigen plek en je eigen ervaring op Google Street View te ontwerpen. Denk daarbij aan jouw memorabele plaats die nog niet door de camera's van Google is vastgelegd, een kunstwerk of, pak hem beet, jouw favoriete wandelpaadje waar je iedere dag je trouwe viervoeter uitlaat.

Aan elkaar plakken

Om een eigen Street View te creëren moet je als gebruiker een reeks overlappende foto's van de omgeving maken die samen het " volledige rondje" van 360 graden moeten gaan vormen. Via speciale "stitchsoftware" van Google kunnen de beelden samengevoegd worden tot een panoramafoto zoals je die kent uit Google. Android-gebruikers met Android 4.2 en hoger kunnen de foto's maken via de panoramamodus in de Camera-app op hun toestel. Maar het is ook mogelijk om je DSLR-foto's toe te voegen van die mooie vakantie, je moet dan het aan elkaar gekoppelde 360 graden beeld uploaden naar je Google+-account waarna ze het kunnen delen.

Hoe doe je dit?

Het is een bewerkelijke klusje, maar de stappen staan redelijk duidelijk uitgelegd op de website van Google. Google noemt het koppelen van panoramafoto's die je vervolgens op Google Maps kunt plaatsen in goed Nederlands "configuraties". Ok, hier komt ie:

Stap 1: Panoramafoto's selecteren

- Ga naar Views.

- Open je profielpagina door in de rechterbovenhoek op je foto te klikken.

- Je afbeeldingen worden weergegeven in het rechterdeelvenster en verschijnen als stippen op de kaart in het linkerdeelvenster. Klik op Afbeeldingen selecteren.

- Selecteer handmatig de afbeeldingen die u aan elkaar wilt koppelen.

- Klik op Afbeeldingen koppelen.

- Je ziet nu een bijgewerkte kaart met de afbeeldingen die je hebt geselecteerd.

Je panoramafoto's zijn in het blauw gemarkeerd met opeenvolgende letters. De gele stippen zijn Street View-panorama's.

Stap 2: Je panoramafoto's rangschikken

Als je de locatie van een panoramafoto wilt wijzigen, sleep je de stip naar de juiste locatie. De satellietweergave is handig voor foto's die buiten zijn genomen. Als je de panoramafoto's in de juiste richting wilt draaien, klikt je om een markering te selecteren. Klik en houd de aanwijzer vast. Er wordt een compacte luchtfoto van je afbeelding weergegeven zodat je deze makkelijker in de juiste richting kunt draaien. Als u de panoramafoto wilt draaien, draai je met de rode aanwijzer op de kaart.

Stap 3: Panoramafoto's koppelen

- Ononderbroken blauwe lijnen geven panoramafoto's aan die al zijn gekoppeld. Grijze stippellijnen geven mogelijke koppelingen aan. Wanneer je panoramafoto's aan elkaar koppelt, kunnen gebruikers en kijkers eenvoudig tussen de afbeeldingen navigeren.

- Als je panoramafoto's aan elkaar wilt koppelen, klik je op de markering die je wilt koppelen en vervolgens op de grijze stippellijn. Soms worden automatisch koppelingen voor je gemaakt. Klik op de ononderbroken lijnen als u koppelingen tussen panoramafoto's wilt verwijderen.

Panoramafoto's koppelen aan Street View

1 Klik op de markering die u wilt koppelen en plaats de muisaanwijzer vervolgens op de gele stip.

2 Klik op de grijze stippellijnen die verschijnen, om beide te koppelen.

De koppeling van je configuratie aan Street View werkt slechts in één richting. Gebruikers kunnen alleen van uw afbeeldingen naar Street View navigeren en niet van Street View naar je afbeeldingen.

Let op

- Koppel panoramafoto's alleen aan elkaar als u ook fysiek tussen de locaties kunt navigeren. Koppel geen panoramafoto's aan elkaar die door muren, gebouwen, enzovoort gaan.

- Als je een panoramafoto verwijdert uit een configuratie, wordt de panoramafoto zelf niet verwijderd. Als je de panoramafoto wilt verwijderen, klikt u rechts in het scherm op de prullenbak onder de zoomknoppen.

Bron: Google & Telegraaf/Digitaal.

1 Reactie(s) op: Zelf aan de slag met Google Street View

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 8 mei 2016 18:51 Anoniem
    info out of date
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.