Zelf een mediahub instellen

Door: Maikel Dijkhuizen | 03 januari 2020 09:15

Intro
How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Veel mensen bewaren mediabestanden nogal versnipperd, waardoor ze weinig weet hebben van welke films en muziek ze nou bezitten. Denk aan mp3’tjes op een verdwaalde draagbare muziekspeler en stiekem gedownloade films op een laptop. Bewaar met behulp van eenmediahub als Kodi voortaan alles netjes bij elkaar, zodat je alle mediabestanden op het gewenste apparaat kunt afspelen.

01 Media verzamelen

Voordat je met Kodi aan de slag gaat, is het belangrijk dat de mediabestanden in elk geval ergens op een computer staan opgeslagen. Dat mag een willekeurig systeem zijn, zolang de pc of laptop maar is aangesloten op het thuisnetwerk. Kopieer muziekbestanden van een mp3-speler en kiekjes van de fotocamera dus naar de computer. Kodi is niet zomaar in staat om de inhoud van mobiele apparaten te indexeren, dus ook waardevolle data van een smartphone of tablet bewaar je het liefst op een computer. Voor een optimaal resultaat is het fijn als de map- en bestandsnaam de titel van de film of serie bevatten, waarbij series ook nog eens zijn voorzien van een seizoens- en afleveringsnummer. De vijfde aflevering van het derde seizoen van Breaking Bad noteer je bijvoorbeeld als Breaking Bad S03E05 (season 03, episode 05). Zet bij films verder het jaartal tussen haakjes. Belangrijk is om films en series in aparte (overkoepelende) mappen op te slaan. Kodi kan dan verderop in dit artikel namelijk aanvullende informatie over de titels ophalen, waardoor er beschrijvingen en afbeeldingen in de catalogus verschijnen.

Centrale mediahub
01 Zorg ervoor dat de mediabestanden op een computer staan opgeslagen, zodat Kodi de bestanden later kan indexeren.

02 Map delen

Staan je mediabestanden op verschillende computers opgeslagen, terwijl je ze vanuit één gebruikersomgeving wilt afspelen? Geen probleem, al is het wel een voorwaarde dat je de mediamappen deelt met overige systemen in het thuisnetwerk. In Windows regel je dat eenvoudig. Klik in Windows Verkenner met de rechtermuisknop op de mediamap en kies voor Eigenschappen. Via het tabblad Delen klik je op de knop Delen. Klik nu op het pijltje en selecteer jouw naam of indien nodig het gebruikersaccount van een ander gezinslid. Belangrijk is dat je de systemen met het juiste gebruikersaccount aanmeldt om mapdeling mogelijk te maken. Voor het gemak kun je ook Iedereen selecteren, zodat elk systeem met elk gebruikersaccount binnen jouw thuisnetwerk de map kan openen. Bevestig met Toevoegen / Delen / Gereed / Sluiten.

Netwerktoegang
02 Zorg ervoor dat je mediamappen ook met andere systemen binnen het thuisnetwerk kunt openen.

03 Kodi installeren

Kodi is al jarenlang een populair programma onder medialiefhebbers. Deze software is gratis, gebruiksvriendelijk en ontzettend veelzijdig. Met Kodi transformeer je praktisch elke computer tot een mediaspeler die zo’n beetje elk mediaformaat zonder morren afspeelt. Installeer dit programma dan ook op een machine waarmee je films en series gaat kijken. Dat kan bijvoorbeeld een (oude) laptop of mini-pc zijn die je vervolgens op een televisie aansluit. Kodi installeer je probleemloos onder de besturingssystemen Windows, macOS en de bekendste Linux-distributies. Verder bestaat er ook een versie voor Android. Een welkome aanvulling, aangezien er nogal wat Android-gebaseerde mediaspelers in omloop zijn. De Nvidia Shield TV, Venz V10 en Cood-E TV 4K zijn daar bijvoorbeeld bekende voorbeelden van. Knutselaars kunnen tot slot ook een Raspberry Pi tot mediaspeler ombouwen. Installeer Kodi bij voorkeur op een systeem waarop je ook een (optioneel verkrijgbare) afstandsbediening kunt gebruiken.

Kodi
03 Kodi is beschikbaar voor verschillende platformen.

LibreELEC

Wil je Kodi uitsluitend op een computer installeren, dan is de Linux-distributie LibreELEC het overwegen waard. Na installatie van dit besturingssysteem heb je alleen toegang tot Kodi. Voor LibreELEC gelden minimale systeemeisen, zodat je dit besturingssysteem prima op een wat oudere pc of laptop kwijt kunt. Daarnaast werkt het ook op veel mediaspelers en de Raspberry Pi. Tot slot is er onder de productnaam Eminent EM7680 een kant-en-klare mediaspeler met een voorgeïnstalleerde versie van LibreELEC verkrijgbaar. Als je goed zoekt, vind je dit product voor minder dan 100 euro.

LibreELEC
De Eminent EM7680 sluit je via hdmi rechtstreeks aan op een televisie of receiver, zodat je Kodi op de televisie kunt bedienen.

04 Eerste gebruik

Zodra je Kodi eenmaal op een geschikt apparaat hebt geïnstalleerd, zie je een Engelstalige gebruikersomgeving. Je kunt het programma echter ook in het Nederlands gebruiken. Kies linksboven voor het gereedschapspictogram om de instellingen te openen. Navigeer naar Interface / Regional en wijzig bij Language de taal naar Dutch. Binnen luttele seconden activeert Kodi nu de Nederlandse taal. Je keert terug naar het voorgaande scherm door op de rechtermuisknop of Escape te drukken. Heb je een afstandsbediening, dan druk je doorgaans op de knop Back.

Taal wijzigen
04 Je wijzigt de taal eenvoudig naar het Nederlands.

05 Instellingen

Uit praktisch oogpunt is het verstandig om enkele instellingen bij voorbaat te wijzigen. Dat voorkomt onder meer dat je te maken krijgt met haperend beeld of dat je nieuw toegevoegde video’s niet kunt terugvinden. Ga binnen de instellingen naar Speler / Video’s en kies voor het onderdeel Aanpassen beeldscherm verversingsfrequentie. Bevestig met Altijd. Dat voorkomt dat Kodi een verkeerde verversingssnelheid gebruikt, waardoor de beelden gaan stotteren. Keer terug naar de instellingen en ga naar Media / Bibliotheek. Zowel bij Videobibliotheek als Muziekbibliotheek activeer je de schakelaar achter Bibliotheek bijwerken bij het opstarten. Nu zijn ook nieuwe films in Kodi zichtbaar zodra je het programma opstart. Heb je de machine rechtstreeks op een receiver of soundbar aangesloten? In dat geval is het slim om even naar de geluidsinstellingen te kijken. Ga vanuit de instellingen naar Systeem / Geluid en kies bij Apparaat voor geluidsuitvoer het juiste apparaat. Controleer daarnaast het aantal kanalen, voor het geval je films met surround-geluid over meer dan twee speakers wilt beluisteren. De meeste moderne receivers en soundbars kunnen eigenhandig surround-formaten decoderen, zoals dts en dolby digital. Activeer in dat geval de schakelaar achter Doorvoer toestaan. Kies aan de linkerkant voor Standaard en geef indien nodig per surround-formaat aan of je het decoderen aan de versterker wilt uitbesteden.

Instellingen speler
05 Zorg ervoor dat Kodi op eigen houtje de juiste verversingsfrequentie voor het scherm selecteert.

1 Reactie(s) op: Zelf een mediahub instellen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 januari 2020 20:41 Kasander1
  Nog even dit:
  Kodi heeft in de loop van de jaren een redelijk negatief imago gekregen door zogenaamde illegale content. Maar dit komt alleen door bepaalde add-ons waarmee illegale content bekeken kan worden. Deze add-ons zitten NIET standaard in Kodi maar zijn geïnstalleerd door gebruikers!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.