Zelf een mediahub instellen

Door: Maikel Dijkhuizen | 03 januari 2020 09:15

Intro
How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

06 Films toevoegen

In het hoofdvenster zie je categorieën als Speelfilms, Series, Muziek, Afbeeldingen en Video’s staan. De inhoud hiervan is nog leeg. Kodi wil namelijk eerst weten op welke plek(ken) de bestanden staan opgeslagen. Het maakt hierbij niet uit of de bestanden zich op de huidige pc of een ander systeem in het netwerk bevinden, zolang je de map maar hebt gedeeld (zie tip 2). Ook de inhoud van een nas voeg je eenvoudig aan Kodi toe. Ga vanuit het hoofdvenster naar Speelfilms / Bestanden / Toevoegen video’s / Bladeren. Staan de mediabestanden op het huidige systeem? Klik dan op de schijfletter en blader naar de juiste mediamap. Als de films op een andere pc, laptop of nas staan opgeslagen, kies je voor Windowsnetwerk (SMB). Klik vervolgens op de systeemnaam en blader naar de map met de mediabestanden. Bevestig met OK en bedenk een naam voor deze medialocatie. Achter Deze map bevat wijs je de optie Speelfilms aan. Kies via Instellingen bij Voorkeurstaal voor nl en sluit het venster met OK. Zodra je bevestigt met OK / Ja, voegt Kodi de titels aan de bibliotheek toe.

Films toevoegen
06 Staan de films op de huidige computer of op een ander apparaat binnen het thuisnetwerk opgeslagen?

Series toevoegen

Het toevoegen van series werkt nagenoeg hetzelfde als bij het toevoegen van speelfilms (zie tip 6). Vanuit het hoofdvenster ga je naar Series / Bestanden/ Toevoegen video’s, waarna je de juiste mediamap opspoort. Belangrijk is dat je in het venster Inhoud toewijzen aangeeft dat de map series bevat. Kodi is hierdoor in staat om interessante gegevens over de mediabestanden op te halen vanaf het web.

Inhoud toewijzen
Geef aan dat de inhoud van de opgegeven map uit series bestaat.

07 Filminformatie

Nadat je films en series hebt toegevoegd, ziet het hoofdvenster van Kodi er ineens heel wat kleurrijker uit. Het programma laat namelijk de hoesjes van de titels zien. Wil je meer informatie over een bepaalde film? Selecteer de afbeelding, open het contextmenu (bijvoorbeeld met de rechtermuisknop) en kies voor Informatie. Bij gebruik van een afstandsbediening druk je doorgaans op i of info om aanvullende gegevens in te zien. Je leest onder meer een beknopte beschrijving en ziet hoe de film door het publiek is beoordeeld. Verder zie je welke acteurs en actrices er meedoen. Daarnaast kun je een trailer afspelen. Wil je filmgegevens liever direct in het menu weergeven? Ga dan terug naar het hoofdvenster en klik op Speelfilms. Zodra je met de muisaanwijzer op een titel gaat staan, verschijnt de informatie in beeld. Kies via Opties / Viewtype eventueel voor een andere weergave.

Film
07 Kodi voegt automatisch informatie en afbeeldingen aan de mediabibliotheek toe.

08 Film afspelen

Afhankelijk van de plek binnen Kodi kies je het juiste filmhoesje of selecteer je Afspelen om de weergave te starten. In het geval van een serie kies je daarnaast de gewenste aflevering. Soms is het noodzakelijk om het audiospoor te wijzigen, bijvoorbeeld als je geen surround-geluid hoort of de gesproken taal naar jouw smaak niet klopt. Kies via het tandwielpictogram Instellingen rechtsonder voor Geluidsinstellingen. Bij Geluidskanaal wijs je vervolgens het gewenste audiospoor aan. Lopen beeld en geluid niet synchroon, dan verhelp je dat euvel met Geluid synchroniseren. Ga terug naar het instellingenscherm en kies Ondertitelinstellingen om de ondertiteling aan of juist uit te schakelen. Ten slotte selecteer je achter Ondertitel de juiste taal.

Film afspelen
08 Tijdens het afspelen van een film zet je diverse afspeelinstellingen naar je hand.

Ondertitels downloaden

Tijdens het kijken van een film kun je eventueel ontbrekende ondertitels ophalen, al dien je hiervoor binnen Kodi wel een uitbreiding te installeren. Surf allereerst naar www.opensubtitles.org/nl/newuser en creëer een nieuw account. Ga vanuit het hoofdvenster van het mediaprogramma achtereenvolgens naar Instellingen (tandwielpictogram) / Add-ons / Installeer van repository / Ondertiteling / OpenSubtitles.org en kies voor Installeren. Na de installatie open je wederom OpenSubtitles.org, waarna je kiest voor Configureren. Bij Username en Password vul je respectievelijk de gebruikersnaam en het wachtwoord in. Bevestig met OK en start een film. Via Instellingen / Ondertitelinstellingen / Download ondertiteling selecteer je het juiste ondertitelbestand. De kans bestaat dat Kodi alleen maar Engelstalige ondertitels laat zien. Ga in dat geval vanuit het hoofdvenster naar Instellingen (tandwielpictogram) / Speler / Taal en selecteer bij Talen van te downloaden ondertiteling de optie Dutch.

ondertitels
Vanuit Kodi download je vliegensvlug ontbrekende ondertitels.

09 Muziek toevoegen

Naast films en series wil je misschien ook muziek aan de mediabibliotheek toevoegen. Je navigeert in het hoofdvenster naar Muziek / Bestanden / Toevoegen muziek en selecteert met Bladeren de map met audiobestanden. Bevestig met OK en geef deze medialocatie eventueel een naam. Kies voor OK / Ja om de bestanden binnen Kodi te integreren. In het hoofdvenster zijn er nu albumcovers zichtbaar. Kodi organiseert de muziekbibliotheek op basis van de metadata (tags) van de aanwezige muziekbestanden. Als deze gegevens niet kloppen, herkent Kodi de muziek mogelijk niet correct. Met een gespecialiseerd programma als MusicBrainz Picard of Mp3tag pas je indien nodig de metadata van audiobestanden aan.

Muziek
Tip 09 Je voegt je voltallige muziekcollectie toe en speelt de albums direct af.

10 Audio-cd’s rippen

Als je nog veel audio-cd’s hebt liggen, bewaar je ze eenvoudig digitaal in Kodi. Het voordeel hiervan is dat je de muziekbestanden op verschillende apparaten kunt afspelen, zoals een computer, audiostreamer of smart-tv (zie tip 11). Doe de schijf in het cd/dvd-station van de computer en kies in het hoofdvenster voor Schijf / Cd kopiëren. Je bladert nu naar de map waarin je het album wilt opslaan en bevestigt met OK. Vervolgens start Kodi direct het ripproces, waarbij je rechtsboven de voortgang volgt. Fijn is dat het mediaprogramma automatisch de juiste metadata aan de liedjes koppelt.

Standaard bewaart het programma geripte cd’s als m4a-bestand. Wil je liever een ander formaat, bijvoorbeeld de gangbare indeling mp3 of het kwalitatief betere flac? Ga dan vanuit het hoofdvenster naar Instellingen (tandwielpictogram) / Add-ons / Installeer van repository / Audio-encoders. In dit voorbeeld open je Flac Audio Encoder en Lame MP3 Audio Encoder, waarbij je kiest voor Installeren. Keer terug naar het instellingenscherm en ga naar Speler / Schijven. Zorg er met de schakelfunctie linksonder voor dat de expertinstellingen zijn geopend. Je wijst nu via Encoder een ander audioformaat aan. Je wijzigt als laatste via Instellingen naar behoefte de kwaliteit van de opgeslagen liedjes.

audio-encoders
10 Bepaal zelf in welk audioformaat je geripte cd’s bewaart.

Foto’s en video’s

Je gebruikt in Kodi de categorieën Video’s en Afbeeldingen om eigen beeldmateriaal toe te voegen. Het mediaprogramma neemt de onderliggende mappenstructuur van de toegevoegde bestandslocatie over. Het is dus belangrijk dat je zelf zorgt voor een logische indeling, zodat je eigen beeldmateriaal gemakkelijk kunt terugvinden. Interessant is dat Kodi bij foto’s diverse details laat zien, zoals de resolutie, brandpuntafstand en sluitertijd. Bekijk je een afbeelding op volledige schermgrootte en is het beeld gekanteld? Druk op de toets R om de foto te draaien. Verder vraag je met O extra beeldgegevens op. Tot slot gebruik je de cijfertoetsen om in te zoomen.

foto's
Vraag met de toets O extra informatie over een afbeelding op.

1 Reactie(s) op: Zelf een mediahub instellen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 januari 2020 20:41 Kasander1
  Nog even dit:
  Kodi heeft in de loop van de jaren een redelijk negatief imago gekregen door zogenaamde illegale content. Maar dit komt alleen door bepaalde add-ons waarmee illegale content bekeken kan worden. Deze add-ons zitten NIET standaard in Kodi maar zijn geïnstalleerd door gebruikers!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.