Zelf grafisch design maken met Canva

Door: evi-maquoi | 10 augustus 2018 11:55

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Een wervende uitnodiging, een leuke fotokaart of een opvallende Facebook-omslag. Vraag jij je soms af hoe die anderen dat toch allemaal doen? Een graficus maakt het helemaal zelf, maar de meerderheid gebruikt een online tool met fraaie sjablonen om creatieve visuals te maken. Canva, bijvoorbeeld. Dat is een grafische designtool voor non-designers. In slechts enkele muisklikken maak ook jij echte pareltjes aan.

Je kunt uiteraard zelf beginnen rommelen met professionele programma’s zoals Adobe InDesign of Photoshop. Maar na een maand gratis proefperiode moet je betalen om de software te blijven gebruiken. Dat is niet het geval bij Canva. Bovendien is het een tool die je simpelweg oproept via de browser. En de sjablonen zijn ontzettend gevarieerd. Makkelijk én gebruiksvriendelijk dus. Hoog tijd om aan de slag te gaan.

01 Registeren

Om Canva te gebruiken, open je je browser en surf je simpelweg naar www.canva.com. Afhankelijk van je doel kies je uit een van de vijf toepassingen die het best bij je past: Onderwijs, Klein bedrijf, Groot bedrijf, Non-profit of liefdadigheid of Privé. Vervolgens moet je je registreren. Dat kan via e-mail, maar ook met je Facebook- of Google-account. De basistools zijn sowieso gratis. Het lijkt misschien een beetje vreemd dat je al dadelijk een account moet aanmaken, voordat je kunt zien wat je überhaupt allemaal met de tool kan. Dat is in elk geval een aandachtspunt voor de makers. Maar geloof ons, het is de moeite waard. We maken een privé-account aan.

02 Dashboard

De interface van Canva is intuïtief. Ben je eenmaal ingelogd, dan verschijnt er een gebruiksvriendelijk dashboard. Centraal bovenaan krijg je enkele voorbeelden te zien van dingen die je kunt maken: kaart, cadeaubon, Facebook-omslag, sociale afbeelding, presentatie, poster en meer. Als je een toepassing kiest, krijg je vervolgens een heleboel lay-outs te zien in de linkermarge. Door op de knop Maak een ontwerp te klikken, krijg je nog veel meer mogelijkheden te zien. Van een tijdschriftomslag en certificaat tot een visitekaartje, flyer, cv of menukaart. De meeste sjablonen zijn volledig gratis te gebruiken. Dat merk je snel aan het woordje ‘gratis’ in de rechterbenedenhoek van een sjabloon. Ben je op zoek naar erg specifieke afmetingen? Dan kies je uiterst rechts in de bovenhoek voor Aangepaste afmetingen gebruiken. Vervolgens vul je zelf het aantal pixels of millimeters in voor de breedte en hoogte van je document.

02 Heb je een poster nodig voor een kindvriendelijk muziekevent?

Canva-app

Wil je niet achter de computer kruipen om snel iets in elkaar te draaien? Er is ook een Canva-app beschikbaar (gratis, met in-app-aankopen, voor iOS en Android). Meld je aan met dezelfde gegevens om toegang te krijgen tot dezelfde ontwerpen. In slechts enkele tikjes kun je een sjabloon aanpassen: een andere foto invoegen, de tekst en lettertypes wijzigen, een filter toevoegen enzovoort. Het resultaat deel je vervolgens via e-mail, sociale netwerken of berichtenapps.

03 Sjabloon aanpassen

Uiteraard kun je elk sjabloon naar je eigen hand zetten. Dat is zelfs heel eenvoudig. En de mogelijkheden lijken eindeloos. Je kiest simpelweg een lay-out en vervolgens kun je in het centrale gedeelte op de verschillende elementen klikken. Als je bijvoorbeeld op een foto klikt, kun je die vervangen door een eigen beeld, maar ook het formaat aanpassen of een filter toevoegen. Het is zelfs mogelijk om de helderheid en het contrast te wijzigen of bijvoorbeeld een vignet toe te voegen. Bovenaan in de balk vind je nog knoppen om de foto bij te snijden, te kantelen of van tussenruimte te voorzien. Hetzelfde geldt voor de tekstblokken. Die kun je uiteraard ook aanpassen. Je klikt simpelweg op een vak om de inhoud te personaliseren. In de balk bovenaan zie je onder andere het lettertype, -grootte en -kleur verschijnen. Die pas je naar hartenlust aan. Je kunt ook de uitlijning, het kapitaalgebruik en interlinie veranderen. De achtergrondkleur pas je op een vergelijkbare manier aan. Met de knoppen uiterst rechts bovenaan in de balk verander je de volgorde van de objecten, kun je de transparantie wijzigen of objecten kopiëren of verwijderen. Helemaal onderaan vind je de knop Nieuwe pagina toevoegen om bijvoorbeeld een achterkant of extra pagina’s toe te voegen aan je ontwerp. De interface is erg intuïtief. Het wijst zich nagenoeg vanzelf. Opslaan? Dat hoeft niet. Elke wijziging wordt automatisch opgeslagen.

03 Niks zo gemakkelijk als een bestaand sjabloon aanpassen.

04 Elementen toevoegen

Heb je het geschikte sjabloon gevonden en aangepast, maar mis je toch nog iets? Het is uiteraard mogelijk om diverse elementen toe te voegen. Hiervoor klik je uiterst links in de balk op de knop Elementen. Dit opent een menu met knoppen als Gratis foto’s, Rasters, Vormen enzovoort. Zodra je op een van de knoppen klikt, vouwt er een nieuw menu open met alle mogelijkheden. Je ziet in één oogopslag of een element al dan niet gratis is. Zodra je een element hebt toegevoegd, kun je het uiteraard nog helemaal aan je persoonlijke voorkeuren aanpassen. Wil je niet door de gigantische lijst scrollen? Maak dan gebruik van de zoekbalk bovenaan. De zoekterm ‘koffie’ levert je flink wat foto’s en illustraties op.

04 De meeste elementen zijn volledig gratis.

05 Tekst toevoegen

Onder de knop Elementen in de linkerbalk zie je ook de knop Tekst staan. Die heb je nodig om extra tekstvakken aan je ontwerp toe te voegen. Je krijgt onmiddellijk de keuze uit Titel toevoegen, Subtitel toevoegen en Platte tekst toevoegen. Dit is telkens een tekstvak met één soort tekst. Daaronder vind je een heleboel zogenoemde tekstgroepen. Dat zijn tekstvakken met verschillende lettertypes en -groottes in één. Bijvoorbeeld een titel met ondertitel in twee verschillende fonts. Dat bespaart je wat aanpassingswerk. Om een tekstvak of tekstgroep toe te voegen aan je ontwerp, volstaat het om er twee keer op te klikken. Uiteraard kun je de positie, lettergrootte, -kleur en -type nog wijzigen. Zit er een element te veel in je tekstgroep? Dan klik je bovenaan rechts op de knop met de prullenmand en kies je Element verwijderen.

05 Dankzij de tekstelementen maak je in een handomdraai een fraaie tekst op.

0 Reactie(s) op: Zelf grafisch design maken met Canva

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.