Zelf installatiepakketten maken doe je zo

Door: dennis-gandasoebrata | 07 oktober 2021 13:02

How To

Installeer je vaak een nieuwe computer of voer je vaak een schone installatie van Windows uit? Het individueel installeren van al je favoriete programma’s is tijdrovend. Elk programma heeft weer een eigen installatieprogramma, dat los moet worden uitgevoerd. Dat voorkom je door je eigen installatiepakketten te maken: hiermee installeer je in een keer al je eigen software. Makkelijk én snel!

Office, VLC, Chrome, Spotify: elke gebruiker heeft een eigen set favoriete programma’s. Bij het opnieuw installeren van de computer of het in gebruik nemen van een nieuwe computer, installeer je deze uiteraard. Normaal gesproken is dit een tijdrovende klus: de nieuwste versies van de software moeten worden gedownload en vervolgens moeten alle programma’s los worden geïnstalleerd. Op de website www.ninite.com kun je dit proces aanzienlijk versnellen.

Bij deze dienst kun je een selectie van favoriete programma’s opgeven, waarna Ninite hiervan een pakket samenstelt dat je vervolgens in een keer kunt installeren. Het resultaat: je bent sneller klaar en weet zeker dat je niets over het hoofd ziet. Ninite haalt de software binnen via de officiële servers van de makers en niet via derde partijen. Ook kiest het automatisch de 32-bit of 64-bit versie en weigert het ‘onnodige’ onderdelen (zoals toolbars) tijdens de installatie mee te installeren.

Met Ninite kun je je favoriete programma’s snel in een keer installeren.

Aan de slag

Voordat het zover is, maken we eerst een inventarisatie van geïnstalleerde programma’s op de huidige computer. Zo weten we zeker dat we geen belangrijke programma’s missen. Open het Startmenu en noteer de programma’s die je hebt geïnstalleerd en daadwerkelijk gebruikt. Voor een compleet overzicht kun je ook een lijst aan Windows vragen. In het Startmenu typ je Programma en klik je op Programma’s installeren of verwijderen. Een overzicht van aanwezige software verschijnt. Maak direct van de gelegenheid gebruik om niet-gebruikte programma’s te de-installeren.

Selecteren

Open hierna de pagina van Ninite. Hier zie je bij de eerste stap een overzicht van programma’s die als pakket kunnen worden geïnstalleerd. De software is onderverdeeld in verschillende categorieën. Zo vind je hier categorieën zoals Web Browsers, Imaging en Messaging. Plaats vinkjes naast de onderdelen die je wilt installeren. Tevreden met de selectie? Klik op Get Your Ninite (onderaan de pagina). Het installatiepakket – herkenbaar aan de extensie exe – wordt samengesteld. Bewaar het installatiepakket en voer het hierna uit door erop te dubbelklikken.

De installatie gaat automatisch: Ninite loopt door de losse installatieschermen heen (in de achtergrond van Windows) en installeert de programma’s in de taal van Windows, zoals Nederlands. Wil je het venster van Ninite zien, dubbelklik dan op het bijbehorende pictogram in het systeemvak van Windows. Het venster houdt je op de hoogte van de voortgang: je ziet bovenin welk programma momenteel wordt geïnstalleerd. Klik op Hide details om minder informatie te tonen. In het tweede gedeelte van het programmavenster zie je welke programma’s worden geïnstalleerd. De kolom Status geeft aan of het programma is geïnstalleerd of dat dit nog moet gebeuren.

Ninite stelt een installatiepakket met de verschillende programma’s samen.

Meer keuze

De makers van Ninite hebben een selectie gemaakt van populaire programma’s, maar mogelijk zijn niet alle gewenste programma’s beschikbaar. Een goed alternatief voor Ninite is Patch My PC Updater. Ga naar www.tiny.cc/homeupd om de nieuwste versie te downloaden. Met dit programma kun je kiezen uit ruim driehonderd programma’s voor een automatische installatie. Prettig aan Patch My PC Updater is bovendien dat de geïnstalleerde software automatisch kan worden bijgewerkt naar de nieuwste versie.

De eerste keer dat je het programma opent, controleert het automatische welke software al is geïnstalleerd. In het venster rechts zie je in hoeverre de software nog up-to-date is. Groengekleurde programma’s zijn actueel, terwijl een rode kleur betekent dat het programma verouderd is. Is de lijst niet compleet of heb je nieuwe versies geïnstalleerd, klik dan op Re-Scan Installed Apps om de controle nogmaals uit te voeren. Links in het venster vind je een overzicht van beschikbare apps die je met Patch My PC Updater in een keer kunt installeren. Net als bij Ninite wordt er gebruik gemaakt van verschillende categorieën, zoals Browsers en Multimedia. Programma’s in de lijst met een kleur (zoals groen of rood) zijn al aanwezig op het systeem.

Met Patch My PC Updater heb je de keuze uit een collectie van zo’n driehonderd programma’s.

Software selecteren

Neem de lijst door en plaats vinkjes naast de onderdelen die je wilt installeren. Bovenin het venster lees je hoeveel programma’s zijn geselecteerd, bijvoorbeeld 10 Apps To Install. Ben je tevreden met de selectie, dan klik je op deze regel. Controleer de informatie en klik dan op de knop Update rechtsonder in het venster. De programma’s worden gedownload en geïnstalleerd. In het rechtervenster word je op de hoogte gehouden van de voortgang. Je kunt achteraf een lijst exporteren van programma’s. Dat is handig: zo weet je een volgende keer welke programma’s weer op het systeem terecht moeten komen. Klik op Uninstaller (links in het venster) en kies Export. Geef het bestand een naam en klik op Opslaan. De lijst wordt opgeslagen als een csv-bestand, dat je in Kladblok en Excel kunt openen.

Handig: de lijst van programma’s opslaan.

Onder de rechtermuisknop

Heb je programma’s geïnstalleerd waarvan je niet wilt dat deze automatisch worden bijgewerkt naar een nieuwere versie? In de lijst met apps klik je met de rechtermuisknop op het betreffende programma. Kies voor Disable auto updating for this app. In hetzelfde menu vind je ook nog andere opties, bijvoorbeeld de mogelijkheid om een volledig automatische installatie van het programma te verbieden. In plaats hiervan wordt het installatieprogramma geopend en klik je zelf door de verschillende vensters heen. Dit komt van pas bij programma’s die tijdens de installatie de nodige vragen stellen. Kies voor de optie Disable silent installation for this app. Wil je meer informatie over een geselecteerde app, dan kun je de bijbehorende website openen. Kies in het menu van de rechtermuisknop voor Open description webpage.

Instellingen bewaren

Heb je instellingen aangepast in het optievenster, dan kun je deze bewaren voor de toekomst. Dat is handig: als je Patch My PC Updater opnieuw installeert (bijvoorbeeld op een nieuwe computer), dan beschik je in één keer over de eigen set instellingen. In de sectie Options klik je op Export Settings To PatchMyPC.ini.

Inplannen

Interessant is de mogelijkheid van Patch My PC Updater om de geïnstalleerde programma’s up-to-date te houden. Zo hoef je dit zelf niet meer te doen en weet je zeker dat je altijd over de nieuwste versie beschikt. Je vindt de opties hiervoor in de sectie Scheduler (links in het venster). Bij Scheduled Task Run Frequency geef je op hoe vaak Patch My PC Updater de software moet controleren. Bijvoorbeeld dagelijks (Once Everyday) of eenmaal per maand (Once A Month). In de vakken eronder (Hour to Run en AM or PM) geef je het gewenste tijdstip op. Geef antwoord op alle vragen en klik daarna op Save Custom Schedule om het schema op te slaan. Wil je dat het programma een voorstel doet voor een bruikbaar schema? Klik op Save Suggested Schedule.

Plan de updates in.

Opschonen

Niet alleen voor het toevoegen, maar ook voor het verwijderen van programma’s kun je gebruik maken van Patch My PC Updater. Klik op de sectie Uninstaller. Rechts vind je een lijst met geïnstalleerde programma’s. Via de knoppen rechts in het venster kun je geselecteerde programma’s eenvoudig verwijderen. Wanneer je met de rechtermuisknop op een programma klikt, zie je nog meer opties. Heb je het programma al eerder van het systeem verwijderd – via het bijbehorende de-installatieprogramma – maar vermeldt Windows het nog steeds in de lijst met geïnstalleerde programma’s? Klik met rechts op de vermelding en kies voor Remove Program Entry.

Standaard toont Patch My PC Updater alleen programma’s, maar je kunt ook de updates van Windows Update laten tonen. Klik op de knop Show All of kies in het menu van de rechtermuisknop voor Show/Hide Windows Updates. Patch My PC Updater verwijdert normaal gesproken de programma’s automatisch, zodat je niet zelf hoeft te klikken (via de optie Auto Uninstall). Lukt dit niet? Kies dan voor een normale de-installatie waarbij je zelf door de vensters klikt (via de optie Normal Uninstall).

Via de sectie Uninstall kun je de bestaande programma’s beheren.

Alleen 32-bit

Software is inmiddels vaak beschikbaar in een 32-bit en 64-bit uitvoering. Patch My PC Updater installeert automatisch de variant die het meest geschikt is voor de gebruikte computer, maar je kunt er ook voor kiezen om altijd de 32-bit uitvoering te installeren. Dit is bijvoorbeeld handig als een programma uitgebreidere plug-ins heeft voor de 32-bit versie. In de sectie Options kies je bij Technical Options voor de instelling Install 32-bit Apps On New Installs. Ook kun je afdwingen dat er altijd voor de Nederlandse (of Engelse) versie wordt gekozen. Bij Application Languages kies je in het menu voor English of Dutch.

Extra instellingen

Klik op Options voor de extra instellingen van Patch My PC Updater. Onder Technical Options vind je de meest bruikbare opties. Zo kun je instellen dat het programma automatisch alle aanwezige apps controleert zodra je het opent. Kies voor Auto Start Updates On Open. Wil je geen risico nemen voorafgaand aan het bijwerken van alle programma’s? Dan kun je telkens automatisch vooraf een herstelpunt laten maken. Dat is een momentopname van de staat van de computer. In geval van nood keer je terug naar het herstelpunt (kies de optie Create Restore Point Pre-update). Wil je gebruik maken van de nieuwste opties (met bèta-status), dan activeer je Enable Patch My PC Betas. Zorg er ook voor dat het programma niet zichtbaar is tijdens het bijwerken. Kies voor de optie Minimize When Updating Apps.

Minimaliseer het programma wanneer het z’n werk doet.

0 Reactie(s) op: Zelf installatiepakketten maken doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.