Zes automatische software updaters getest

Door: Toon van Daele | 24 september 2018 13:54

Zet automatische app-updates in iOS uit
Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2: Conclusie

Hackers en malware zijn voortdurend op zoek naar allerlei veiligheidslekken, om zich toegang tot je systeem te verschaffen. Met patches en updates kun je zulke exploits voorkomen. Lang niet al je programma’s houden zichzelf netjes up-to-date. Zogenoemde ‘software-updaters’ kunnen je daarbij helpen. Welke daarvan werkt goed?

Microsoft heeft het gebruikers van Windows 10 die het automatische update-proces willen uitstellen of blokkeren zeer lastig gemaakt … en daar valt veel voor te zeggen. Immers, een up-to-date besturingssysteem is belangrijk om hackers en malware buiten te houden. Met als keerzijde lange wachttijden en een pc die te pas en te onpas herstart.

Maar lang niet alle programma’s die op je pc draaien updaten net zo automatisch als Windows. Sommige vragen wel direct bij eerste installatie of updates mogen worden opgehaald en eventueel geïnstalleerd. Een blik op het tabblad Opstarten van het Windows Taakbeheer (Ctrl+Shift+Esc) toont je ongetwijfeld al enkele van deze auto-updaters, en verder duiken er wellicht ook een paar op via het Windows Taakbeheer (druk op de Windows-toets, tik taakplanner in en voer het programma uit, waarna je Task Scheduler-bibliotheek opent).

Er zijn echter ook heel wat andere tools die zichzelf niet up-to-date houden, wat het veiligheidsrisico verhoogt. Het is een hele klus wil je die allemaal zelf controleren en eventueel updaten. Maar goed nieuws: er zijn gelukkig gespecialiseerde tools die zo’n controle volautomatisch uitvoeren en eventueel zelfs de updates binnenhalen en installeren. In dit artikel leggen we zes van deze software-updaters naast elkaar.

Er zijn ook programma’s, zoals CCleaner, die alleen in de betaalde versie zichzelf automatisch up-to-date houden.

Testcriteria

Een belangrijk criterium voor software-updaters is natuurlijk in hoeverre ze geïnstalleerde programma’s weten te detecteren en vooral ook in welke mate ze programma’s aanwijzen die niet langer up-to-date zijn. We kunnen daarvoor weliswaar afgaan op wat de producenten zelf beweren, maar we voeren toch liever onze eigen praktijktests uit! Daarom lieten we de tools los op twee systemen waarop – volgens Windows Programma’s en onderdelen – respectievelijk 131 en 76 programma’s waren geïnstalleerd. Overigens kun je ter test ook zelf oudere programmaversies installeren via een site als www.oldversion.com/windows of mogelijk nog via de site van de producent zelf.

We gingen elke keer na hoeveel programma’s door de software-updaters werden herkend en hoeveel er als ‘verouderd’ werden gevlagd. We controleerden uiteraard ook in hoeverre de tools in staat waren updates zelf op te halen en al dan niet ‘in stilte’, op de achtergrond, te installeren. We vinden het overigens wel zo netjes als we zelf kunnen beslissen of we alleen grotere updates (bijvoorbeeld versie 4.0.1 naar 5.0) dan wel ook kleinere updates willen meenemen (van 4.0.1 naar 4.0.2). Verder willen we nog weten of de tool helemaal zelfstandig en op de achtergrond zijn werk doet, dan wel of we zelf de tool moeten opstarten als we de tijd rijp achten voor een volgende update-check.

Eén van onze testsystemen: 131 geïnstalleerde (en lang niet allemaal geüpdatete) programma’s.

Systeemherstelpunt

Wanneer je software updatet, zou je kunnen overwegen om eerst een systeemherstelpunt te maken. Dat kun je op elk moment forceren door de Windows-toets in te drukken, herstel in te tikken en Een herstelpunt maken te selecteren. Via de knop Maken kun je dan zo’n herstelpunt creëren. Je mag echter niet uit het oog verliezen dat een programma-update bepaalde bestanden en instellingen (deels) zal overschrijven of verwijderen, zodat je bij het terugrollen tot net voor het systeemherstelpunt zeker geen garanties hebt dat het betreffende programma ook probleemloos naar de vorige versie terugrolt. Om na te gaan op welke toepassingen zo’n terugrol een impact heeft, druk je op Windows-toets+R en voer je rstrui.exe uit. Stip Een ander herstelpunt selecteren aan, druk op Volgende, selecteer het gewenste herstelpunt en klik op Zoeken naar programma’s die worden beïnvloed.

De kans is klein dat inmiddels geüpdatete programma’s netjes mee terugrollen.

FileHippo App Manager

Versie 2.0 van FileHippo App Manager, vroeger Update Checker genoemd, is weliswaar al een dik jaar in bètaversie, maar de tool blijkt meer dan behoorlijke resultaten neer te zetten. Na een eenvoudige installatie krijg je na het indrukken van een knop een overzicht te zien van de geïnstalleerde programma’s die FileHipppo heeft gedetecteerd, evenals een afzonderlijke lijst met programma’s die blijkbaar aan een update toe zijn. Je bepaalt zelf of je ook bèta-updates in deze lijst wilt opnemen en of je daarvan ook het installatiepad wilt zien. FileHippo laat zich ook automatisch mee met Windows opstarten zodat de updatecheck op de achtergrond kan worden uitgevoerd. Via een pop-upvenster verneem je dan hoeveel programma’s een update vereisen.

Jammer, maar helaas: de tool biedt niet de mogelijkheid om met één druk op de knop alle updates in één keer te laten downloaden en installeren. Wel kun je bij elke vastgestelde update een afzonderlijke knop indrukken. Het is mogelijk updates aan een ‘ignore’-lijst toe te voegen.

Handig is nog de optie om eigen installatiepaden aan de lijst met te scannen mappen toe te voegen: fijn als je de gewoonte hebt om programma’s niet altijd in de standaardmappen, zoals C:\Program Files, te installeren.

FileHippo App Manager

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows XP/Vista/7/8/10
Website
www.filehippo.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Vindt veel programma’s & updates
 • Kan op achtergrond werken
 • Kan downloaden en installeren
 • Minpunten
 • Geen batch-downloads

Kaspersky Software Updater

Kaspersky is vooral bekend als producent van antivirusproducten, en het verbaast ons dan ook niet dat het ook een software-updater heeft uitgebracht: immers, up-to-date software maakt het ook malware lastiger. Na een druk op de knop scant de tool de pc op mogelijke updates. Het resultaat is een lijst van programma’s die aan een update toe zijn. De tool laat niet zien welke andere toepassingen (die blijkbaar wel up-to-date zijn) het heeft gedetecteerd. Je kunt de lijst ook niet op een of andere manier sorteren, om bijvoorbeeld de oudste programma’s bovenaan te zetten.

Wel kom je te weten of het al dan niet om ‘belangrijke’ updates gaat, maar verdere uitleg krijg je hier niet over – je kunt de tool ook zo instellen dat die alleen naar belangrijke updates zoekt. Je kunt updates individueel laten downloaden en installeren, maar jammer genoeg niet alles in één keer. Voor de meeste updates moet je eerst een gebruikersovereenkomst akkoord te verklaren, waarna de installatie grotendeels automatisch verloopt. Verder kun je de scan naar mogelijke updates ook netjes inplannen, maar daar houden de opties van Kaspersky Software Updater wel zo’n beetje op.

Kaspersky Software Updater

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows XP/Vista/7/8/10
Website
www.kaspersky.com/free-software-updater
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Overzichtelijk
 • Kan op achtergrond werken
 • Kan downloaden en installeren
 • Minpunten
 • Geen eigen lijstsortering
 • Geen batch-downloads

Ninite

Ninite is een beetje een buitenbeentje in onze selectie van software-updaters, en wel om verschillende redenen. Om te beginnen zorgt Ninite niet alleen voor eventuele updates, je kunt ook nieuwe programma’s door Ninite laten installeren. Zowel het nieuw installeren als het updaten gebeurt overigens zonder verder ingrijpen van de gebruiker. De tool ondersteunt weliswaar een beperkt aantal toepassingen – wij telden er 85 – waarbij het vooral gaat om gratis populaire freeware, waaronder enkele webbrowsers, Skype, VLC, Audacity, TeamViewer, Java, Dropbox, NET, 7-Zip en LibreOffice.

Bijzonder aan Ninite is tevens dat de tool zich vanuit je webbrowser laat aansturen en dat je zelf moet aangeven in welke updates dan wel installaties je geïnteresseerd bent. Op basis van je keuzes download je dan een aangepast exe-bestand. Met een dubbelklik worden daarna zonder verder omhaal de gevraagde toepassingen geüpdatet of geïnstalleerd. Er is tevens een betaalde Pro-versie beschikbaar, die mikt vooral op gebruikers in een grotere netwerkomgeving. Ninite vinden we zeker een handige updatetool, maar dan vooral voor wie al een behoorlijk aantal van de aangeboden programma’s heeft geïnstalleerd en zich regelmatig en met minimale inspanningen van de nieuwste updates wil verzekeren.

Ninite

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows XP/Vista/7/8/10
Website
www.ninite.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Batch-downloads en updates
 • Minpunten
 • Beperkt software-aanbod
 • Weinig feedback

Patch My PC Updater

Patch My PC Updater is een portable tool die meteen na het opstarten controleert welke van de momenteel iets meer dan 300 ondersteunde tools op jouw systeem staan en welke ervan aan een update toe zijn. Met behulp van kleurcodes wordt een onderscheid gemaakt tussen niet-geïnstalleerde, verouderde en up-to-date programma’s.

Standaard zijn alle verouderde programma’s van een vinkje voorzien: met één druk op de knop kun je die dan in batch laten updaten. Als je dat wenst plaats je ook een vinkje bij nog niet geïnstalleerde toepassingen: die worden dan netjes mee geïnstalleerd. Overigens bevat Pacth My PC Updater ook een uninstall-module van waaruit je meerdere programma’s tegelijk verwijdert.

Doorloop zeker ook het instellingenvenster, waarin je bijvoorbeeld kunt aangeven in welke taal je een eventuele update wilt laten installeren – en jawel, Nederlands zit er ook bij. Je beslist bovendien zelf of je updates alleen wilt downloads (om die dan zelf te installeren) en of je programma’s automatisch wilt laten afsluiten alvorens ze te laten updaten. Het is tevens mogelijk je systeem te laten afsluiten of herstarten na een batchinstallatie. En erg handig is nog de ingebouwde taakplanner, waarmee je instelt wanneer een scanronde mag plaatsvinden en een al dan niet stille installatieronde.

Patch My PC Updater

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows XP/Vista/7/8/10
Website
www.patchmypc.net
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Herkent circa 300 programma’s
 • Volautomatische (stille) downloads en updates
 • Veel instelbare opties
 • Minpunten
 • Wat gedateerde interface
 • Geen eigen lijstsortering

0 Reactie(s) op: Zes automatische software updaters getest

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.