Zes automatische software updaters getest

Door: Toon van Daele | 24 september 2018 13:54

Zet automatische app-updates in iOS uit
Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2: Conclusie

SUMo

SUMo staat voor Software Update Monitor en komt in twee versies: een gratis Lite- en een betaalde Pro-versie (14,99 euro voor één jaar of 29,99 euro voor onbeperkte tijd). We vergelijken hier beide varianten.

Wat alvast opvalt is het grote aantal ondersteunde programma’s en de grondigheid waarmee SUMo controleert welke toepassingen aan een update toe zijn. Op dit vlak laat de tool de andere geteste programma’s in ieder geval achter zich. In beide versies kun je SUMo tevens automatisch met Windows laten opstarten en laten controleren welke programma’s aan een update toe zijn.

De lijst met gedetecteerde programma’s laat zich op diverse manieren ordenen: volgens naam, bedrijf, versie en update-status. Bij deze laatste wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘Groot’ en ‘Gering’. Het is tevens mogelijk bepaalde programma’s (al dan niet voor een beperkte tijd) van toekomstige updates uit te sluiten.

Het grootste manco bij de gratis versie is in elk geval de onmogelijkheid om programma’s vanuit de tool zelf te updaten. Je komt hier dus alleen te weten welke toepassingen aan welke update toe zijn, maar daar blijft het ook bij. De Pro-versie voegt daar weliswaar downloadlinks aan toe maar je moet de updates dan nog altijd zelf downloaden en installeren. Automatische of stille batchupdates zitten er dus ook in de Pro-versie niet bij.

SUMo

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows XP/Vista/7/8/10
Website
www.kcsoftwares.com/?sumo
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Herkent veel programma’s
 • Bestaat ook in een portable variant
 • Minpunten
 • Geen downloadlinks (Lite)
 • Geen automatische downloads of updates
 • Geen batch, geen stille updates

Update Notifier

Update Notifier werkt snel, maar jammer genoeg niet zo accuraat of grondig. Deze tool wist veruit het kleinste aantal geïnstalleerde programma’s te detecteren en kon ook nauwelijks verouderde programma’s vinden. Bovendien rapporteerde de tool enkele foutieve installatieversies – één voorbeeld: volgens Update Notifier hadden we CCleaner 5.24 geïnstalleerd, terwijl we wel degelijk versie 5.43 draaiden.

Zowel verouderde als up-to-date programma’s worden op hetzelfde tabblad getoond, maar bij verouderde software kun je wel een downloadlink aanklikken. Jammer genoeg verwijst die link niet naar de site van de producent zelf, maar naar de website van de makers van Update Notifier. Dat zien we toch liever anders.

Een pluspunt is alvast wel dat de lijst zich makkelijk laat filteren, zodat je bijvoorbeeld alleen programma’s ziet waarvoor een update beschikbaar is. Je kunt hierbij ook een onderscheid maken tussen grote, kleine en (nog kleinere) build-updates. Het is tevens mogelijk bepaalde programma’s aan een ignore-lijst toe te voegen zodat je hiervan niet langer een melding krijgt dat er een update beschikbaar is. Update Notifier kan automatisch mee met Windows opstarten en kun je op gezette tijden een scan laten uitvoeren.

Update Notifier

Prijs
Gratis
Taa
Engels
OS
Windows XP/Vista/7/8/10
Website www.cleansofts.org
4
Score
40
Score: 40
 • Pluspunten
 • Degelijke filteropties
 • Ook in portable versie beschikbaar
 • Minpunten
 • Herkent weinig programma’s
 • Detecteert niet altijd de juiste softwareversies
 • Downloads lopen via eigen site

Conclusie

SUMo is ontegensprekelijk het pakket dat het grootste aantal verouderde programma’s detecteert en dat is uiteraard belangrijk voor een software-updater. Maar laat SUMo nou net ook het programma zijn dat je niet toelaat updates te downloaden of te installeren. De betaalde Pro-versie biedt je weliswaar downloadlinks, maar de updates moet je dan zelf nog een voor een downloaden en installeren. Op dit vlak doet het gratis Patch My PC Updater het aanmerkelijk beter: de detectiegraad van (verouderde) software mag dan niet zo hoog zijn als bij SUMo, het programma zorgt wel mooi voor volautomatische en stille updates. Dat blijkt trouwens een unicum te zijn in de groep van geteste updaters. Om die reden krijgt Patch My PC Updater dan ook ons oordeel Best getest.

Hierbij moeten we wel als kanttekening geven dat er geen enkele tool uitblinkt in alles wat een software-updater hoort te kenmerken: grondige detectie van (verouderde) programma’s, gecombineerd met (indien de gebruiker dat tenminste zo verkiest) volautomatische en stille updatefunctionaliteit, waarbij de tool ook nog eens netjes de gekozen taal van de geüpdatete programma’s weet te behouden. Het pakket dat aan al deze criteria voldoet, zien we graag verschijnen!

Klik hieronder op de tabel voor een grotere versie.

Driverupdates

Windows en programma’s goed up-to-date houden verzekert je niet alleen van de meest uitgebreide functionaliteit, het maakt je system ook veiliger. Je doet er tevens goed aan regelmatig na te gaan of ook je stuurprogramma’s nog up-to-date zijn. Dat heeft wellicht minder met veiligheid te maken, maar mogelijk wel met stabiliteit, functionaliteit en snelheid. Een handmatige controle en installatie hiervan is behoorlijk tijdrovend, maar ook hier bestaan (gratis) tools voor. Eén van de betere tools vinden we SnailDriver: die detecteert verouderde drivers en kan die tevens in batch installeren, waarbij de gebruiker nauwelijks iets hoeft te doen. De nieuwste versie is momenteel 2.01, maar de oudere en nog verkrijgbare versie 1.03 is bijna even efficiënt en veel minder opdringerig. Je doet er hoe dan ook goed aan eerst een systeemherstelpunt te maken voor je driverupdates laat uitvoeren.

0 Reactie(s) op: Zes automatische software updaters getest

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.