Zet het bureaublad naar je hand

Door: Ronald Smit | 29 augustus 2017 10:30

Zet het bureaublad naar je hand
How To

Het Windows bureaublad is behoorlijk naar smaak en wens aan te passen. Maak er iets moois van en schakel tegelijk wat irritante opties uit.

Het standaard bureaublad van Windows 10 oogt toch wat donker en depri. Mocht je wat fleurigers meer op prijs stellen, dan zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om de zaken naar eigen hand te zetten. Klik om te beginnen met de rechter muisknop op een leeg stukje bureaublad en daarna in het geopende contextmenu op Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. De eerste stap naar een nieuw uiterlijk is een mooie achtergrondafbeelding. Kies onder Achtergrond voor de optie Afbeelding en kies een van de standaard Windows-afbeeldingen. Of klik op Bladeren en stel een eigen foto in.

Kies je voor die weg, dan is het overigens wel zaak de foto eerst naar de schermresolutie te verkleinen. Doe je dat niet, dan neemt je multi-megapixelfoto alleen maar onnodig veel geheugenruimte in en dat is natuurlijk zonde. Je kan in het menu onder Achtergrond ook voor een effen exemplaar kiezen. Of een complete diavoorstelling. Blader in dat geval naar een map met afbeeldingen (standaard is Afbeeldingen ingesteld) en klaar. Via de bij deze optie behorende instellingen is een en ander verder te finetunen, zoals bijvoorbeeld de tijd alvorens een nieuwe achtergrond verschijnt. Ook nu geldt weer dat het 't handigst is om een map speciaal voor de achtergronden te maken. Plaats hierin aan je schermresolutie aangepaste plaatjes.

Kleuren

Klik op Kleuren in de kolom links. Door de optie Automatisch een accentkleur uit mijn achtergrond selecteren in te schakelen zoekt Windows bij de achtergrond passende kleuren voor de taakbalk en titelbalken van vensters. Zorg wel dat een stukje lager de daarvoor bestemde opties zijn aangezet. Desgewenst is daar ook transparantie aan- of uit te zetten. Voor de liefhebbers is er verder een donkere app-modus instelbaar. Mocht je zélf helemaal los willen gaan en je eigen kleuren voor titelbalken en de taakbalk willen kiezen, dan kan dat via het kleurenpalet.

Vergrendelingsscherm

Het vergrendelingsscherm is het 'inlogscherm'. Of beter: het scherm nét daarvoor met de klok in beeld. Ook hier is een en ander naar smaak in te stellen via een klik op Vergrendelingsscherm in de kolom links. Wil je een vaste afbeelding, kies dan voor de optie Afbeelding. Of laat je verrassen via de optie Windows-Spotlight. Of ga voor een diashow. Al is het de vraag of dat zinvol is, want hoe lang en vaak zit je nou tegen dit scherm aan te kijken?

Weg met de advertentietegels in het menu Start

Thema's, Start en Taakbalk

Voor de liefhebbers bestaan ook in Windows 10 de Thema's nog altijd. Dit zijn sets van bij elkaar horende elementen als kleuren, achtergronden, geluiden en meer. Standaard zijn er een paar met Windows 10 meegeleverd, in de Store zijn er meer te vinden. Interessant is verder de optie Start (kolom links, wederom). Als je een beetje kriegel wordt van de te pas en onpas verschijnende nieuwe tegels met spelletjes en andere apps in je Startmenu, schakel dan hier vooral de optie Af en toe suggesties in Start weergeven uit. Voor de liefhebbers vind je onder Taakbalk (kolom links) nog wat opties om dit onderdeel naar wens aan te passen. Zo is het mogelijk om de balk automatisch te verbergen, mocht je dat willen.

0 Reactie(s) op: Zet het bureaublad naar je hand

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.