Zet het Windows 8-vergrendelingsscherm naar je hand

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 26 september 2013 12:00

Apps & Software

Windows 8 heeft korte metten gemaakt met het saaie aanmeldscherm van voorgaande Windows-versies en heeft in plaats daarvan een grafisch zeer indrukwekkend vergrendelingsscherm. Prachtig, maar wat als je graag het uiterlijk daarvan zou willen aanpassen? Of het zelfs helemaal niet wilt?

Vergrendelingsscherm uitschakelen

Het is heel eenvoudig om het vergrendelingsscherm volledig uit te schakelen, al heeft Microsoft wel z'n best gedaan om die optie te verbergen. Om het vergrendelingsscherm uit te schakelen, moet je iets wijzigen in het Register. Let op: het Register is het hart van Windows, als je daar iets verkeerd doet, kun je Windows flink om zeep helpen. Volg onze instructies dus precies en stop als je twijfelt.

Start de Registereditor door op de Start-toets te drukken op je toetsenbord en vervolgens het woord Regedit te typen, gevolgd door enter. Blader naar de volgende sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Personalization. Zie je Personalization niet staan, klik dan met de rechtermuisknop op de 'map' Windows en vervolgens op Nieuw / Sleutel en noem de sleutel Personalization.

Klik nu op Personalization en klik vervolgens met de rechtermuisknop op het lege rechterdeelvenster en selecteer Nieuw / DWORD (32 bits)waarde en noem deze NoLockScreen. Dubbelklik nu op NoLockScreen en verander de waarde in 1. Je zult het vergrendelingsscherm voortaan niet meer zien.

Als je het vergrendelingsscherm niets vindt, dan kun je het uitschakelen.

Andere achtergrond

De standaardachtergrond die Microsoft heeft gekozen voor het vergrendelingsscherm is erg mooi, maar het ligt uiteraard in de aard van de mens om te willen personaliseren. Als je niet weet waar je moet zoeken, zijn de instellingen voor het vergrendelingsscherm echter lastig te vinden.

Druk op de Windows-toets op je toetsenbord in combinatie met de letter I om de 'charm-balk' op te roepen (je muis naar de rechterbovenhoek van het scherm bewegen en klikken op Instellingen kan ook). Klik nu onderin de balk op Pc-instellingen wijzigen. Je komt nu terecht in het menu Instellingen, waarbij de categorie Persoonlijke instellingen is geselecteerd.

Hier kun je heel eenvoudig een andere achtergrond selecteren die door Microsoft is verstrekt, of klikken op Bladeren en zelf een mooie achtergrondafbeelding selecteren.

Je kunt heel eenvoudig een andere achtergrond selecteren.

Vergrendelingsscherm-apps configureren

Het vergrendelingsscherm is meer dan een plek waar je een mooie achtergrondafbeelding kunt weergeven. Het is namelijk ook een plek waar je, zonder in te loggen, nuttige informatie kunt tonen. Dit doe je met behulp van speciale apps voor het vergrendelingsscherm.

Je vindt deze door op dezelfde manier naar de Persoonlijke instellingen te navigeren als in de vorige stap, maar ditmaal gaat het om het kopje Apps voor vergrendelingsscherm. Daar zie je een aantal pictogrammen die vertegenwoordigen welke informatie er in principe kan worden weergegeven op het vergrendelingsscherm (wanneer er informatie beschikbaar is). Door op het pictogram te klikken kun je een andere app kiezen of de app volledig verwijderen. Met het plusteken voeg je juist weer nieuwe apps toe. Door onderin te klikken op het plusteken bij Kies een app waarvan u de gedetailleerde status wilt weergeven, kun je meer informatie van de betreffende app tonen in het vergrendelingsscherm. Welke apps je hier kunt kiezen hangt overigens af van de apps die je hebt geïnstalleerd.

Meer informatie tonen op het vergrendelingsscherm? Ook dat kan.

.

2 Reactie(s) op: Zet het Windows 8-vergrendelingsscherm naar je hand

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 februari 2014 14:02 Anoniem
  Hello, ik doe dit anders:ik zoek op GOOGLE achtergrond bureelblad…….maak 'n keuze, klik op die afbeelding, en dan op als bureelblad gebruiken…..wil u de afbeelding veranderen? Zo ja, klik op oké. Ik kan zo telkens aan het seizoen aanpassen, of naargelang de gril….een vouwdiger dan als hierboven beschreven…..Heb Win 8 groetjes
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 september 2014 15:09 Anoniem
  Hallo, vergrendelingsscherm voor laptop, ook Dword 32 bits waarde?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.