Zo zet je bestanden over van XP naar Windows 7 of 8

Door: robbin-ooijevaar | 16 oktober 2014 10:04

Map
How To

Nu de ondersteuning voor Windows XP is beëindigd, heeft iedereen een mooi excuus om eindelijk over te stappen naar een nieuwe computer met Windows 7 of Windows 8. Voor veel mensen is het overzetten van gegevens een moeilijke klus: weet jij waar alles staat? IObit PCtransfer biedt een helpende hand.

Stap 1: IObit PCtransfer

Sluit de externe harde schijf aan op je oude computer. Download en start IObit PCtransfer via www.iobit.com op je oude computer. Het programma toont twee tabbladen: Backup en Restore. Zorg dat het tabblad Backup actief is. Vink de onderdelen en bestanden aan die je wilt overzetten. Mis je bepaalde mappen? Voeg ze handmatig toe met Add files.

PCtransfer toont de totale omvang van de bestanden die je hebt gekozen. Als je veel (grote) bestanden hebt, kan dit behoorlijk oplopen en duurt het langer om de bestanden te kopiëren. Kies onder in beeld bij Backup to de schijfletter van je externe schijf. Klik op de knop Backup om je bestanden te kopiëren.

PCtransfer kopieert bestanden van je oude computer naar een externe harde schijf.

Stap 2: Overzetten

Sluit de externe harde schijf aan op je nieuwe computer en open deze in Windows Verkenner. Je ziet de map PCtransfer met hierin je bestanden. Dubbelklik op het bestand PCtransfer.exe en klik nu op het tabblad Restore om je bestanden te kopiëren. Bestanden en mappen die PCtransfer 'niet kan plaatsen' kun je zelf een plekje geven aan het einde van de herstelprocedure. Zet deze bijvoorbeeld in de map C:\Migratie september 2014 om later uit te zoeken via Windows Verkenner.

Het overzetten van gegevens en bestanden gaat in de praktijk bijna nooit vlekkeloos. Gooi je oude computer dus nooit weg voordat je zeker weet dat je alles hebt overgezet naar je nieuwe computer.

Vink aan wat je wilt overzetten en IObit PCtransfer doet de rest!

Stap 3: Alternatief

IObit PCtransfer heeft een externe harde schijf nodig om je gegevens over te zetten. Als je deze niet hebt, kun je Laplink PCmover Express overwegen. Dit programma wordt gratis aangeboden door Microsoft om gegevens van Windows XP over te zetten naar een computer met Windows 7/8. Laplink PCmover Express kopieert bestanden via je (draadloze) netwerk. Dit heeft als voordeel dat je geen externe harde schijf nodig hebt. Het nadeel via overzetten via je netwerk is snelheid. Vooral als een (of beide) computers draadloos verbonden is, kan dit proces vele uren in beslag nemen.

PCtransfer kopieert bestanden van je oude computer naar een externe harde schijf.

1 Reactie(s) op: Zo zet je bestanden over van XP naar Windows 7 of 8

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 21 oktober 2014 18:36 pietuithellevoet
    Ik begrijp niet waarom u de locatie C:\Migratie aanbeveelt om bestanden tijdelijk op te slaan. Zelfs een nieuwe computer kan crashen en als Windows vervolgens niet meer opstart heb je als gemiddelde thuisgebruiker een groot probleem. Het is daarom aan te bevelen al je (belangrijke) bestanden niet op de c-schijf op te slaan. Gebruik op z'n minst een aparte partitie, maar beter nog een aparte harde schijf om je bestanden op te slaan. Als Windows dan ooit niet meer opgestart kan worden kun je Windows zonder problemen opnieuw installeren zonder het risico belangrijke bestanden kwijt te raken. Zie ook: https://www.windowscorner.nl/windows8.1/installatie/bestandslocaties_wijzigen.php
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.