Gebruik je cms offline met Bitnami

© PXimport

Gebruik je cms offline met Bitnami

Geplaatst: 1 december 2016 - 11:50

Aangepast: 14 december 2022 - 14:36

Robbin Ooijevaar

Hoe installeer je een contentmanagementsysteem (cms) op je computer, zodat je er offline mee kunt experimenteren? Dat is mogelijk met Bitnami, een veelzijdige gratis dienst voor websiteontwikkelaars. Het populairste cms voor websites is WordPress. Bitnami biedt direct toegang tot deze en vele andere webapplicaties. Interesse is vereist, technische kennis niet!

01 Direct aan de slag

Om een cms werkend te krijgen heb je normaal gesproken drie dingen nodig: een (virtuele) server (hosting), webserver met php-ondersteuning en een databaseserver. Dit komt neer op LAMP: Linux (server besturingssysteem), Apache (webserver), MySQL (databaseserver) en php (programmeertaal). Voor iedereen die nog nooit met een cms heeft geëxperimenteerd, zijn dit te veel obstakels en dan hebben we het nog niet eens over servertechnieken, ftp-verbindingen, database-instellingen of andere potentiële ‘beren op de weg’. Met Bitnami omzeil je dit alles en kun je snel aan de slag met een cms naar keuze. Lees ook: Zo bouw je je eigen WordPress-website.

Media has no description

© PXimport

02 Instant cms

Bitnami biedt diverse opties waarover we een technische uiteenzetting zouden kunnen geven, maar we proberen het eenvoudig te houden. Centraal staat een kant-en-klaar pakket dat je zonder technische kennis van serverprogrammatuur kunt gebruiken. Een Bitnami-pakket biedt de webapp die je wilt gebruiken (WordPress, Magento enzovoort). Je kunt Bitnami-oplossingen installeren in de cloud, op je computer of gebruiken in VirtualBox. Alles van Bitnami is gratis, maar de cloudinstallatie vereist een betaalde clouddienst. Bitnami ondersteunt alle bekende clouddiensten voor hosting, zoals Amazon Web Services (AWS), Google Cloud Platform en Microsoft Azure.

03 150 populaire pakketten

We beperken ons in dit artikel tot de opties die je volledig gratis kunt gebruiken op je computer: installatie van een cms onder Windows en gebruik van een cms in VirtualBox. Beide oplossingen maken het mogelijk om op je eigen computer te experimenten met een cms naar keuze. Door een Bitnami-pakketje te gebruiken op je computer kun je veilig en snel experimenteren met een cms naar keuze. Bitnami biedt ruim 150 populaire cms-pakketten waaruit je kunt kiezen.

Media has no description

© PXimport

04 WordPress

In dit artikel bespreken we Bitnami WordPress, maar je kunt alle Bitnami-pakketten op nagenoeg dezelfde manier gebruiken. De installatie van de pakketten wordt uitvoerig besproken op www.bitnami.com. Ook lees je hier hoe je een pakket uitrolt naar een van de vele clouddiensten en de webapp zo beschikbaar maakt voor iedereen op internet. Voor het specifieke gebruik van de webapps kun je het beste kijken op de website van de makers.

Media has no description

© PXimport

05 Bitnami-account

Om een cms te gebruiken op je computer, heb je meestal een LAMP-configuratie nodig. Dit regelt Bitnami allemaal voor je en mag je verder vergeten. We gaan als voorbeeld aan de slag met WordPress, het populairste cms. Nadat je stap 11 hebt doorlopen, is je basis WordPress-installatie een feit en kun je vrij experimenteren met dit cms. Extra programmatuur is niet nodig, je beheert WordPress volledig uit je browser. Registreer je op www.bitnami.com. Je kunt je aanmelden met je mailadres of registreren via je Google- of Facebook-account.

06 Kies je pakket

Kijk op de website van Bitnami bij Applications voor een volledig overzicht van alle beschikbare pakketten. Klik op WordPress en kijk bij Local install. Hier zie je bij Download WordPress Installer verschillende pakketopties. De bovenste is voor (bijna) iedereen de beste keuze. Bitnami noemt een pakket een ‘stack’. Het WordPress-pakketje heet dus voluit ‘Bitnami WordPress Stack’. Het installatiebestand dat je binnenhaalt, heet ‘bitnami-wordpress-4.5.3-1-windows-installer.exe’ of iets wat hierop lijkt en neemt een kleine 100 MB in beslag.

Media has no description

© PXimport

07 Gebruikersnaam en wachtwoord

Kies tijdens de installatie voor de taalinstelling English – English. Je kunt de beheeromgeving van WordPress eventueel later Nederlandstalig maken. Sommige beveiligingsprogramma’s reageren ‘allergisch’ op serversoftware. Je dient in dat geval tijdens de installatie een uitzondering te maken om het Bitnami WordPress-pakketje succesvol te installeren. WordPress wordt straks beheerd via een beheermodule in je browser. Om je straks aan te melden bij de beheermodule dien je tijdens de installatie een gebruikersnaam (login) en wachtwoord (password) in te stellen.

Media has no description

© PXimport

08 Webserver instellen

Bitnami installeert de Apache-webserver op je computer en geeft hier een melding van tijdens de installatieprocedure van je WordPress Stack. Een webserver draait standaard op poort 80. Laat dit bij voorkeur ongewijzigd. Poort 80 maakt het mogelijk om de webserver straks te bereiken via het adres http://127.0.0.1 in je browser (of http://localhost). Als je een foutmelding krijgt omdat poort 80 al in gebruik is, moet je een andere poort instellen. Wij kiezen in dit voorbeeld voor poort 8080. Met deze aanpassing kun je de webserver straks bereiken via http://127.0.0.1:8080 (http://localhost:8080).

Media has no description

© PXimport

09 Controle

Na de installatie vind je de Bitnami WordPress Stack terug in je startmenu als Bitnami WordPress Stack Manager Tool. Hier kun je controleren of alle benodigdheden aanwezig zijn en correct werken. Kijk hiervoor bij het tabblad Manage servers. In de lijst staan MySQL Database en Apache Web Server. Aan de status Running kun je zien of beide opties actief zijn. Je kunt de database- en webserver handig starten en stoppen met de gelijknamige knoppen. Met de knop Configure kun je serverinstellingen wijzigen. Dit is voor normaal gebruik niet nodig.

Media has no description

© PXimport

Cms in de cloud

Media has no description

© PXimport

10 Website en beheeromgeving

Je kunt je WordPress-website op diverse manieren openen. Door http://localhost:8080 in te typen in je browser kom je bij de webserver. Ditzelfde bereik je met de knop Go to application vanuit de WordPress Stack Manager Tool. Klik op Access WordPress om je WordPress-website te bekijken. Het adres verandert hiermee naar http://localhost:8080/wordpress. Maak eventueel een bladwijzer voor snelle toegang in de toekomst. De beheermodule van websites met WordPress is bereikbaar via de toevoeging /wp-admin, dus http://localhost:8080/wordpress/wp-admin. Na het opgeven van je gebruikersnaam en wachtwoord (tip 7) ben je in de beheermodule van je WordPress-website.

Media has no description

© PXimport

11 Aan de slag

Klik in de beheermodule op Settings / General en verander de Timezone naar +2 voor onze tijdzone. De datum en tijdnotatie kun je eveneens aanpassen. De beheermodule van WordPress is standaard Engelstalig. Kies bij Site Language voor Nederlands en bewaar je instellingen met Save changes.

Het voert uiteraard te ver om in dit artikel alle mogelijkheden van WordPress te bespreken. Je kunt nieuwe vormgeving installeren via Thema’s en het cms extra functies geven via Plugins. Kijk hier voor een gevleugelde start of neem de tijd om een basiscursus te volgen op YouTube.

12 Waar staan mijn bestanden?

Omdat de installatie van WordPress en alle serverbenodigdheden volledig automatisch gaat, heb je geen invloed gehad op de locatie van de WordPress-installatie en bestanden van het cms. Dit kan voor experts interessant zijn, bijvoorbeeld als je buiten het cms om handmatig plug-ins wilt toevoegen. Ga naar de WordPress Stack Manager Tool en klik in het tabblad Welcome op Open application folder. Hiermee wordt de basismap van de Bitnami-installatie geopend. Je WordPress-bestanden staan in de submappen apps\wordpress\htdocs.

Media has no description

© PXimport

Installatie vs. virtuele machine

Media has no description

© PXimport

13 Virtuele machine

Bitnami biedt kant-en-klare ‘images’ van virtuele machines. Hierbij wordt niets geïnstalleerd in Windows. Het betreft een Linux-distributie die al volledig voor je is ingericht. De virtuele machines van Bitnami zijn direct klaar voor gebruik en je kunt ze importeren in een virtualisatieprogramma als VirtualBox. Download en installeer VirtualBox als je dit programma nog niet hebt.

Zoek een Bitnami-pakket dat je wilt gebruiken. De download van de virtuele machine vind je onder Other options bij je pakketkeuze. Klik op WordPress Virtual Machines en haal de virtuele machine binnen van WordPress.

Media has no description

© PXimport

14 Gebruikersnaam en wachtwoord

Er zijn diverse virtuele machines beschikbaar om WordPress te draaien. De bovenste optie voldoet goed. De virtuele machines werken onder VirtualBox en programma’s van VMware (vSphere, Workstation en Fusion). Alle virtuele machines van Bitnami-stacks zijn 64 bit.

Tijdens de installatie van Bitnami-stack (stap 7) kies je zelf de gebruikersnaam en het wachtwoord voor de WordPress-beheerder. Deze gegevens zijn standaard al ingesteld in de virtuele machine. Je vindt je gebruikersnaam en wachtwoord in de toelichting van de download. Voor de WordPress-virtuele machine is dit gebruikersnaam ‘user’ en wachtwoord ‘bitnami’.

Media has no description

© PXimport

15 Instant image

Het bestand van de virtuele machine heet ‘bitnami-wordpress-4.5.3-1-r17-linux-ubuntu-14.04-x86_64.ova’ of iets wat hierop lijkt. De aanzienlijke omvang (meer dan 500 MB) is logisch, het betreft immers een volledige Linux-installatie.

Dubbelklik via de Windows Verkenner op het ova-bestand. VirtualBox wordt gestart en je krijgt de mogelijkheid om de virtuele machine te importeren. Deze verschijnt vervolgens onder de naam bitnami-wordpress in VirtualBox.

Je hoeft niet na te denken over het toekennen van virtueel geheugen, schijfruimte en andere instellingen van de virtuele machine. Dit wordt automatisch gedaan.

Media has no description

© PXimport

16 Virtuele machine starten

Dubbelklik in VirtualBox op bitnami-wordpress om de virtuele computer te starten. Bij de eerste start wordt je virtuele machine automatisch ingesteld. Schrik niet van foutmeldingen, wacht geduldig af en probeer het virtuele systeem eventueel een paar keer te herstarten. Kom je er niet uit? Gebruik Google om de foutmeldingen op te lossen.

Zodra de virtuele machine succesvol start, zie je achter ‘You can access the application’ het IP-adres om de virtuele webserver te bereiken, bijvoorbeeld http://10.0.0.122 of http://192.168.1.20. Je komt met dit adres direct in je WordPress-website. Voeg /wp-admin toe voor de beheeromgeving.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten