Gebruik je cms offline met Bitnami

Door: robbin-ooijevaar | 01 december 2016 13:50

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Aan de slag

Hoe installeer je een contentmanagementsysteem (cms) op je computer, zodat je er offline mee kunt experimenteren? Dat is mogelijk met Bitnami, een veelzijdige gratis dienst voor websiteontwikkelaars. Het populairste cms voor websites is WordPress. Bitnami biedt direct toegang tot deze en vele andere webapplicaties. Interesse is vereist, technische kennis niet!

01 Direct aan de slag

Om een cms werkend te krijgen heb je normaal gesproken drie dingen nodig: een (virtuele) server (hosting), webserver met php-ondersteuning en een databaseserver. Dit komt neer op LAMP: Linux (server besturingssysteem), Apache (webserver), MySQL (databaseserver) en php (programmeertaal). Voor iedereen die nog nooit met een cms heeft geëxperimenteerd, zijn dit te veel obstakels en dan hebben we het nog niet eens over servertechnieken, ftp-verbindingen, database-instellingen of andere potentiële ‘beren op de weg’. Met Bitnami omzeil je dit alles en kun je snel aan de slag met een cms naar keuze. Lees ook: Zo bouw je je eigen WordPress-website.

02 Instant cms

Bitnami biedt diverse opties waarover we een technische uiteenzetting zouden kunnen geven, maar we proberen het eenvoudig te houden. Centraal staat een kant-en-klaar pakket dat je zonder technische kennis van serverprogrammatuur kunt gebruiken. Een Bitnami-pakket biedt de webapp die je wilt gebruiken (WordPress, Magento enzovoort). Je kunt Bitnami-oplossingen installeren in de cloud, op je computer of gebruiken in VirtualBox. Alles van Bitnami is gratis, maar de cloudinstallatie vereist een betaalde clouddienst. Bitnami ondersteunt alle bekende clouddiensten voor hosting, zoals Amazon Web Services (AWS), Google Cloud Platform en Microsoft Azure.

03 150 populaire pakketten

We beperken ons in dit artikel tot de opties die je volledig gratis kunt gebruiken op je computer: installatie van een cms onder Windows en gebruik van een cms in VirtualBox. Beide oplossingen maken het mogelijk om op je eigen computer te experimenten met een cms naar keuze. Door een Bitnami-pakketje te gebruiken op je computer kun je veilig en snel experimenteren met een cms naar keuze. Bitnami biedt ruim 150 populaire cms-pakketten waaruit je kunt kiezen.

04 WordPress

In dit artikel bespreken we Bitnami WordPress, maar je kunt alle Bitnami-pakketten op nagenoeg dezelfde manier gebruiken. De installatie van de pakketten wordt uitvoerig besproken op www.bitnami.com. Ook lees je hier hoe je een pakket uitrolt naar een van de vele clouddiensten en de webapp zo beschikbaar maakt voor iedereen op internet. Voor het specifieke gebruik van de webapps kun je het beste kijken op de website van de makers.

05 Bitnami-account

Om een cms te gebruiken op je computer, heb je meestal een LAMP-configuratie nodig. Dit regelt Bitnami allemaal voor je en mag je verder vergeten. We gaan als voorbeeld aan de slag met WordPress, het populairste cms. Nadat je stap 11 hebt doorlopen, is je basis WordPress-installatie een feit en kun je vrij experimenteren met dit cms. Extra programmatuur is niet nodig, je beheert WordPress volledig uit je browser. Registreer je op www.bitnami.com. Je kunt je aanmelden met je mailadres of registreren via je Google- of Facebook-account.

06 Kies je pakket

Kijk op de website van Bitnami bij Applications voor een volledig overzicht van alle beschikbare pakketten. Klik op WordPress en kijk bij Local install. Hier zie je bij Download WordPress Installer verschillende pakketopties. De bovenste is voor (bijna) iedereen de beste keuze. Bitnami noemt een pakket een ‘stack’. Het WordPress-pakketje heet dus voluit ‘Bitnami WordPress Stack’. Het installatiebestand dat je binnenhaalt, heet ‘bitnami-wordpress-4.5.3-1-windows-installer.exe’ of iets wat hierop lijkt en neemt een kleine 100 MB in beslag.

07 Gebruikersnaam en wachtwoord

Kies tijdens de installatie voor de taalinstelling English – English. Je kunt de beheeromgeving van WordPress eventueel later Nederlandstalig maken. Sommige beveiligingsprogramma’s reageren ‘allergisch’ op serversoftware. Je dient in dat geval tijdens de installatie een uitzondering te maken om het Bitnami WordPress-pakketje succesvol te installeren. WordPress wordt straks beheerd via een beheermodule in je browser. Om je straks aan te melden bij de beheermodule dien je tijdens de installatie een gebruikersnaam (login) en wachtwoord (password) in te stellen.

08 Webserver instellen

Bitnami installeert de Apache-webserver op je computer en geeft hier een melding van tijdens de installatieprocedure van je WordPress Stack. Een webserver draait standaard op poort 80. Laat dit bij voorkeur ongewijzigd. Poort 80 maakt het mogelijk om de webserver straks te bereiken via het adres http://127.0.0.1 in je browser (of http://localhost). Als je een foutmelding krijgt omdat poort 80 al in gebruik is, moet je een andere poort instellen. Wij kiezen in dit voorbeeld voor poort 8080. Met deze aanpassing kun je de webserver straks bereiken via http://127.0.0.1:8080 (http://localhost:8080).

0 Reactie(s) op: Gebruik je cms offline met Bitnami

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.