Gebruik je cms offline met Bitnami

Door: robbin-ooijevaar | 01 december 2016 13:50

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Aan de slag

09 Controle

Na de installatie vind je de Bitnami WordPress Stack terug in je startmenu als Bitnami WordPress Stack Manager Tool. Hier kun je controleren of alle benodigdheden aanwezig zijn en correct werken. Kijk hiervoor bij het tabblad Manage servers. In de lijst staan MySQL Database en Apache Web Server. Aan de status Running kun je zien of beide opties actief zijn. Je kunt de database- en webserver handig starten en stoppen met de gelijknamige knoppen. Met de knop Configure kun je serverinstellingen wijzigen. Dit is voor normaal gebruik niet nodig.

Cms in de cloud

In dit artikel lees je hoe je een cms snel gebruikt op je computer, een soort ‘speeltuin’ die alleen voor jou toegankelijk is. Als je je website online wilt krijgen, kan dit via een hostingaanbieder of direct met Bitnami. Bitnami ondersteunt alle populaire cloudaanbieders (tip 1). Je cms staat snel online. Je hebt hiervoor een gratis Bitnami-registratie nodig en een geldig account bij een van de ondersteunde cloud-aanbieders. Dit laatste is niet gratis. De kosten zijn afhankelijk van de gekozen cloudaanbieder, meestal betaal je ‘naar gebruik’.

10 Website en beheeromgeving

Je kunt je WordPress-website op diverse manieren openen. Door http://localhost:8080 in te typen in je browser kom je bij de webserver. Ditzelfde bereik je met de knop Go to application vanuit de WordPress Stack Manager Tool. Klik op Access WordPress om je WordPress-website te bekijken. Het adres verandert hiermee naar http://localhost:8080/wordpress. Maak eventueel een bladwijzer voor snelle toegang in de toekomst. De beheermodule van websites met WordPress is bereikbaar via de toevoeging /wp-admin, dus http://localhost:8080/wordpress/wp-admin. Na het opgeven van je gebruikersnaam en wachtwoord (tip 7) ben je in de beheermodule van je WordPress-website.

11 Aan de slag

Klik in de beheermodule op Settings / General en verander de Timezone naar +2 voor onze tijdzone. De datum en tijdnotatie kun je eveneens aanpassen. De beheermodule van WordPress is standaard Engelstalig. Kies bij Site Language voor Nederlands en bewaar je instellingen met Save changes.

Het voert uiteraard te ver om in dit artikel alle mogelijkheden van WordPress te bespreken. Je kunt nieuwe vormgeving installeren via Thema’s en het cms extra functies geven via Plugins. Kijk hier voor een gevleugelde start of neem de tijd om een basiscursus te volgen op YouTube.

12 Waar staan mijn bestanden?

Omdat de installatie van WordPress en alle serverbenodigdheden volledig automatisch gaat, heb je geen invloed gehad op de locatie van de WordPress-installatie en bestanden van het cms. Dit kan voor experts interessant zijn, bijvoorbeeld als je buiten het cms om handmatig plug-ins wilt toevoegen. Ga naar de WordPress Stack Manager Tool en klik in het tabblad Welcome op Open application folder. Hiermee wordt de basismap van de Bitnami-installatie geopend. Je WordPress-bestanden staan in de submappen apps\wordpress\htdocs.

Installatie vs. virtuele machine

Als je een Bitnami-pakket installeert, werkt dit op de meeste computers sneller dan een virtuele machine. Een nadeel van een installatie is dat het in Windows draait en niet geïsoleerd is van de rest van je computer. Dit bereik je wel met een virtuele machine. Hierbij heb je ook nog eens de voordelen van VirtualBox. Zo kun je een virtuele machine klonen voor een nieuw project. Met ‘snapshots’ keer je eenvoudig terug naar een eerdere situatie. Deze optie is onmisbaar voor iedereen die serieus wil ontwikkelen/experimenteren met WordPress of een ander websitesysteem.

13 Virtuele machine

Bitnami biedt kant-en-klare ‘images’ van virtuele machines. Hierbij wordt niets geïnstalleerd in Windows. Het betreft een Linux-distributie die al volledig voor je is ingericht. De virtuele machines van Bitnami zijn direct klaar voor gebruik en je kunt ze importeren in een virtualisatieprogramma als VirtualBox. Download en installeer VirtualBox als je dit programma nog niet hebt.

Zoek een Bitnami-pakket dat je wilt gebruiken. De download van de virtuele machine vind je onder Other options bij je pakketkeuze. Klik op WordPress Virtual Machines en haal de virtuele machine binnen van WordPress.

14 Gebruikersnaam en wachtwoord

Er zijn diverse virtuele machines beschikbaar om WordPress te draaien. De bovenste optie voldoet goed. De virtuele machines werken onder VirtualBox en programma’s van VMware (vSphere, Workstation en Fusion). Alle virtuele machines van Bitnami-stacks zijn 64 bit.

Tijdens de installatie van Bitnami-stack (stap 7) kies je zelf de gebruikersnaam en het wachtwoord voor de WordPress-beheerder. Deze gegevens zijn standaard al ingesteld in de virtuele machine. Je vindt je gebruikersnaam en wachtwoord in de toelichting van de download. Voor de WordPress-virtuele machine is dit gebruikersnaam ‘user’ en wachtwoord ‘bitnami’.

15 Instant image

Het bestand van de virtuele machine heet ‘bitnami-wordpress-4.5.3-1-r17-linux-ubuntu-14.04-x86_64.ova’ of iets wat hierop lijkt. De aanzienlijke omvang (meer dan 500 MB) is logisch, het betreft immers een volledige Linux-installatie.

Dubbelklik via de Windows Verkenner op het ova-bestand. VirtualBox wordt gestart en je krijgt de mogelijkheid om de virtuele machine te importeren. Deze verschijnt vervolgens onder de naam bitnami-wordpress in VirtualBox.

Je hoeft niet na te denken over het toekennen van virtueel geheugen, schijfruimte en andere instellingen van de virtuele machine. Dit wordt automatisch gedaan.

16 Virtuele machine starten

Dubbelklik in VirtualBox op bitnami-wordpress om de virtuele computer te starten. Bij de eerste start wordt je virtuele machine automatisch ingesteld. Schrik niet van foutmeldingen, wacht geduldig af en probeer het virtuele systeem eventueel een paar keer te herstarten. Kom je er niet uit? Gebruik Google om de foutmeldingen op te lossen.

Zodra de virtuele machine succesvol start, zie je achter ‘You can access the application’ het IP-adres om de virtuele webserver te bereiken, bijvoorbeeld http://10.0.0.122 of http://192.168.1.20. Je komt met dit adres direct in je WordPress-website. Voeg /wp-admin toe voor de beheeromgeving.

0 Reactie(s) op: Gebruik je cms offline met Bitnami

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.