Zet je Galaxy-smartphone volledig naar je hand

Door: Joris Peterse | 21 januari 2014 10:53

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Geen fan van de standaard TouchWiz-interface en de apps die Samsung met de Galaxy-toestellen mee levert? Gelukkig kan je aan tal van scherminstellingen sleutelen, zodat je het toestel volledig naar je hand zet. Met leuke apps en widgets uit de Play Store is het aantal mogelijkheden eindeloos.

Standaard staan er al veel zaken op de startschermen van je Galaxy. Een weeroverzicht, zoekbalk, icoontjes en ga zo maar door. Het is het prettigst om bij het personaliseren met een schone lei te beginnen.

Wil je een onderdeel verwijderen, dan hou je een vinger op de app of widget en wacht tot je een korte trilreactie merkt. Je ziet nu dat bovenin beeld een prullenbakje is verschenen. Sleep het onderdeel hier naartoe om het te verwijderen. Door het tegen de linker- of rechterzijkant te slepen verplaats je de app of widget naar een van je andere startschermen.

Onderdelen gooi je weg door ze naar de prullenbak te slepen.

Opvullen maar!

Tijd om je startschermen in te delen. Je weet inmiddels hoe je apps en widgets naar een plek naar keuze kunt slepen. Je voegt nieuwe toe door naar de app-drawer te gaan, door onderin op Apps te drukken (het icoontje onderin met 4x4 puntjes, kan niet missen). Selecteer een app en houd het icoontje ervan ingedrukt tot je een trilreactie krijgt. Nu kun je de app op een van je startschermen plaatsen. Widgets toevoegen gaat op dezelfde manier, maar in de app-drawer moet je eerst nog even op het tabje widgets drukken, dat je bovenin vindt.

Alle beschikbare widgets vind je onder het tabblaadje in de app-drawer.

Snelkoppelingen naar apps kun je eventueel ook in mappen plaatsen. Een map maak je door het icoontje van een app ingedrukt te houden en het bovenin naar Map maken te slepen. Deze map stop je vol met andere apps, door ze er gewoon in te slepen. De map mag je neerzetten waar je wilt.

Appjes in een mapje.

Achtergrond

Die saaie blauwe achtergrond mag ook wel een tikje persoonlijker worden gemaakt. Houd hiervoor je vinger ingedrukt op de achtergrond van het startscherm en kies Achtergrond instellen en vervolgens Startscherm. Je kunt nu kiezen uit enkele Samsung-achtergronden (Achtergronden), een gemaakte foto (Galerij) of een bewegende achtergrond (Live achtergronden). Houd er overigens wel rekening mee dat bewegende achtergronden geen positieve invloed hebben op je accuduur.

Weg met die saaie achtergrond!

Kies een mooie achtergrond en druk op Achtergrond. Mogelijk moet je bij een foto nog wel even een kleine uitsnede maken. Het aanbod van achtergronden en live achtergronden is misschien nog wat beperkt, maar we leggen zo uit hoe je er meer verzamelt. Voor de Galerij-foto's moet je echter zelf zorgen.

Dit lijkt er al meer op. Hoewel... het is wéér blauw.

Geluid

Een andere beltoon of een afwijkend meldingsgeluid voor berichten? Of ben je die irritante toetsgeluidjes helemaal zat? Ga naar Instellingen en kies Geluid. Hier kun je terecht om ze te wijzigen en de trilstand bij de meldingen aan te passen. Heb je een leuk deuntje op je computer en wil je dat gebruiken als ringtone of meldingsgeluid? Sluit dan je Galaxy aan op de pc en kopieer het bestand naar de map Ringtones of Notifications. Het bestand komt nu in de keuzelijst te staan die je ziet als je in de instellingen je ringtone- of meldingsgeluid wijzigt.

Het is een klein kunstje om de ringtone aan te passen.

Voor het echie

Dat waren de basics, nu wordt het echt leuk. Tijd om in de Play Store op zoek te gaan naar nieuwe widgets en achtergronden. Open de Play Store en ga naar de categorieën. Vooral de onderdelen Personalisatie en Live achtergronden zijn locaties waar je leuke widgets en achtergronden tegenkomt. Enkele apps die de moeite waard zijn, zijn Zedge Achtergrond Afbeelding, en DashClock Widget.

Uiteraard heb je niet voor iedere vorm van personalisatie apps nodig. Heb je een leuk geluidje of een mooie afbeelding op je pc die je wilt gebruiken, dan kun je hem gewoon naar je Galaxy kopiëren nadat je die hebt aangesloten.

Op Picspeed Wallpapers vind je een enorme hoeveelheid wallpapers.

2 Reactie(s) op: Zet je Galaxy-smartphone volledig naar je hand

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 januari 2014 13:17 Anoniem
  leuk, gedaan.. maar nu wil ik meer dan alleen het uiterlijk veranderen, ik wil ook sleutelen aan de voorspellende tekst plus bootsound èn shut-off sound uitzetten..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 januari 2014 18:44 darknessblade
  van de achtergrond,

  er zijn speciale apps die je de hele achtergrond laten gebruiken, in plaats van een klein uitgesneden stuk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.