Wellicht hebt u nog een stapel oude videobanden liggen. Doet u er nog wat mee? Nee? Zonde! VHS-banden gaan geen eeuwen mee, en de beeldkwaliteit gaat achteruit. Tijd om de boel op dvd te zetten, wat helemaal niet zo moeilijk is. Dankzij het gloednieuwe softwarepakket MAGIX Red uw video's 3.0 (60 euro), kunt u uw oude videobeelden eenvoudig inladen, bewerken en branden. Een usb-video-omzetter en SCART-adapter worden meegeleverd. De software kan ook overweg met formaten als S-VHS, Video 8, Hi8 en Betamax. MAGIX Red uw video's 3.0 is geen unicum op de markt. Er bestaan wel meer programma's die ongeveer hetzelfde kosten en dezelfde functies aan boord hebben, maar dit pakket blinkt uit in zijn gebruiksvriendelijkheid. Wij leggen u stap voor stap uit hoe u uw videorecorder aansluit, beelden inlaadt, bewerkt en ten slotte op dvd brandt.

1. Software installeren

Plaats de installatieschijf en klik op Start.exe als de installatiewizard niet automatisch start. Kies voor de optie Video easy Red uw video's, sluit andere geopende programma's en klik op Volgende. Accepteer de licentievoorwaarden en kies de Standaard-installatie. Klik op Volgende en Installeren om verder te gaan. Klik na enkele minuten op Voltooien om het installatieprogramma te beëindigen. Automatisch wordt u gevraagd om ook MAGIX USB-Videowandler 2 te installeren. Klik op Volgende en Installeren. Kies Voltooien als de installatie klaar is.

© PXimport

2. Registreren

Normaal vindt u na de installatie een snelkoppeling op uw bureaublad. Indien dat niet het geval is, kunt u de software ook openen via Start / Alle Programma's / MAGIX / MAGIX Video easy Red uw video's / MAGIX Video easy Red uw video's. Wanneer u het programma voor het eerst opstart, moet u het pakket nog registreren. Voer uw serienummer in, u vindt de code aan de achterkant van de papieren cd-hoes van de installatieschijf. Geef ook uw mailadres op. Klik vervolgens op Direct online registreren en volg de wizard of klik op Starten om onmiddellijk aan de slag te gaan.

© PXimport

3. Videoproject aanmaken

In het welkomstscherm van Red uw video's krijgt u de vraag of u een nieuw videoproject wilt aanmaken of een videoproject wilt laden. Kies Nieuw videoproject aanmaken en voer een projectnaam in. Bevestig de naam met de OK-knop. Om video van een VHS-band te importeren kiest u voor Video's van analoge bronnen (bv. videorecorder). Klik vervolgens op Sluiten. Het programma neemt standaard op in mpeg2-formaat. Kies in het dialoogvenster MXV-formaat gebruiken indien u dat wenst.

© PXimport

4. Videorecorder aansluiten

Een VHS-recorder met een SCART-uitgang kunt u met de bijgeleverde SCART-stekker aansluiten. Let erop dat de schakelaar op de stekker op OUT is ingesteld. Verbind de rode, witte en gele tulpstekkers met de mini-usb-kabel en vervolgens met de usb-video-omzetter. Stop de omzetter in een vrije usb-poort. Beschikt uw videorecorder niet over een SCART-uitgang? Dan kunt u de drie tulpstekkers of S-video-aansluiting gebruiken. Selecteer op uw scherm MAGIX USB video-omzetter 2 en duid aan of u gebruikmaakt van Composite (tulpstekkers) of S-Video. Klik hierna op Verder.

© PXimport

5. Opnamekwaliteit instellen

Zet de VHS-recorder aan en spoel de videoband volledig terug. Druk op de Play-knop van uw videorecorder om de video af te spelen. Op uw computerscherm krijgt u een dialoogvenster met links een klein previewvenstertje en rechts keuzevakken voor de opnamekwaliteit. Selecteer Hoogst als u belangrijke videobeelden digitaal wilt archiveren en kies Hoog indien u op een oudere computer werkt en minder geheugen wenst te gebruiken. Let wel, beeldstoringen door compressie zijn door deze instelling mogelijk. Klik op Video naar computer overdragen om te starten met de opname.

© PXimport

6. Zelf kwaliteit instellen

Indien u andere kwaliteitsinstellingen wilt dan de standaardinstellingen Hoogst of Hoog, kunt u zelf instellingen maken. Klik hiervoor op de knop Uitgebreide weergave en kies voor de optie Door gebruiker gedefinieerd. U kunt nu zelf uw resolutie, framerate, beeldverhouding, video- en audiokwaliteit bepalen. Klik op OK om te bevestigen. Ook de Videonorm kunt u wijzigen. Standaard is dat voor Nederland en België PAL B. Via Audiobron kunt u ook nog aangeven op welke manier het geluid moet worden opgenomen.

© PXimport

7. Beelden digitaliseren

Zodra u op de Video naar computer overdragen-knop gedrukt hebt, start het opnameproces. Het videobeeld wordt door het analoge apparaat in real time naar de computer overgedragen. Een opname van een uur digitaliseren duurt dus ook een uur. Via de knop Video-overdracht beëindigen kunt u de opname stopzetten. Op deze manier kunt u bepaalde scènes van uw videocassette opnemen of negeren. Zodra u een fragment hebt opgenomen verschijnt er een miniatuurweergave onderaan in beeld. Hebt u alle fragmenten ingeladen? Klik dan op Videobewerking starten.

© PXimport

8. Scènedetectie

In het opnamevenster staat helemaal rechtsonder Automatische scènedetectie. Indien u deze mogelijkheid aanvinkt, krijgt u niet één groot blok maar allemaal korte fragmentjes, opgesplitst per scène. Deze functie kan ontzettend handig zijn als u fragmenten digitaliseert die u nog apart wilt bewerken. Handig om te weten: indien u bij het opnemen géén automatische scènedetectie hebt gebruikt, kunt u uw geïmporteerd materiaal later nog automatisch laten splitsen via Effecten / Scènedetectie. Elke nieuwe scène vormt in het dvd-menu later een nieuw hoofdstuk.

© PXimport

9. Fragmenten bekijken

Wanneer u uit het opnamevenster bent en in het hoofdvenster zit, krijgt u een overzicht van de geïmporteerde beelden onderaan in de objectbalk. De grote blauwe pijlen links en rechts laten u navigeren door het storyboard. De oranje lijn geeft de tijdsindicatie aan. Deze kunt u verplaatsen naar de locatie van uw keuze. De afspeelknoppen spreken voor zich. Met een druk op de spatiebalk start of stopt u het afspelen van een fragment. Met de dubbele pijlen springt u een object terug of verder en met de uiterst linkse knop keert u terug naar het begin.

© PXimport

10. Splitsen en verwijderen

Wilt u niet simpelweg de hele video op dvd zetten, maar hebt u liever een mooie montage? Dan ontkomt u er niet aan om overtollig beeldmateriaal te verwijderen. Met dit programma splitst u zeer eenvoudig de videofragmenten. Speel het fragment af en gebruik de spatiebalk om te pauzeren. Met behulp van de indicator op de tijdsbalk kunt u nauwkeurig per frame terug of verder gaan. Gebruik de knop met de schaar of sneltoets T om een fragment te splitsen. Wilt u een deel verwijderen? Klik dan het object op het storyboard aan en gebruik de Delete-knop op uw toetsenbord.

© PXimport

11. Kleuren bewerken

Kunnen de kleuren van uw oude videofragmenten wel wat beter? Via het tabblad Object instellen kunt u geïmporteerde videobeelden (en foto's) een beetje bewerken. U krijgt direct een voorvertoning te zien. Met behulp van de schuifbalken kunt u helderheid, contrast, verzadiging en kleurtint aanpassen. Wilt u graag zwart-witbeelden? Schuif de balk Verzadiging dan volledig naar links. Niet tevreden met het resultaat? Klik dan op de Reset-knop. Helaas is het niet mogelijk om bewerkingen op verschillende beeldfragmenten of foto's tegelijkertijd toe te passen.

© PXimport

12. Foto's importeren

In MAGIX kunt u ook foto's importeren om deze in uw montage te verwerken. Kies hiervoor Bestand / Importeren / Foto invoegen of gebruik de sneltoets F. Het programma kan met de gangbare bestandsformaten jpg, bmp, png, gif, psd en tif overweg. Selecteer de afbeelding(en) van uw computer en klik op Openen. De foto's verschijnen in het storyboard. Standaard worden geïmporteerde afbeeldingen zeven seconden getoond, dit kunt u uiteraard wijzigen. Selecteer de foto('s) in het storyboard, klik op het klok-knopje en verzet de schuifbalk. Klik op OK of Op alles toepassen.

© PXimport

13. Effecten

Op zowel geïmporteerde videofragmenten als foto's kunt u verschillende speciale effecten loslaten. Klik rechts in beeld op het tabblad Video­effecten. MAGIX Red uw video's 3.0 biedt een twintigtal effecten aan. Van Oude film en Randverduistering tot Zoom in of Zoom uit. Selecteer een of meer foto's of videofragmenten in de objectbalk en klik op de Preview-knop voor een voorvertoning. Klik op de knop Gebruiken om het effect toe te passen. U kunt het effect ook verslepen naar het object in het storyboard. Gebruik de Reset-knop om een effect te verwijderen.

© PXimport

14. Titels en teksten

Via het tabblad Titel en tekst kunt u uw foto's en videofragmenten met trefwoorden of volledige zinnen opsmukken. Voer de tekst in het daarvoor bestemde vak in, kies een lettertype en -grootte, selecteer eventueel een andere uitlijning, kies een tekstkleur en bepaal de positie van de tekst. Indien gewenst kunt u de tekst geanimeerd in beeld laten verschijnen. Door op de knop Nieuwe titel te klikken kunt u een tekstobject invoeren met zwarte achtergrond. Bijvoorbeeld als begintitel of voor de credits op het einde van uw film.

© PXimport

15. Juiste volgorde

Alle overbodige fragmenten verwijderd, afbeeldingen en titels toegevoegd, en hier en daar wat bewerkingen uitgevoerd? Dan is het hoog tijd om uw filmpje eens te bekijken. Staan objecten niet in de juiste volgorde? U kunt filmfragmenten of foto's heel eenvoudig van plaats veranderen op het storyboard: simpelweg aanklikken en verslepen naar de juiste positie. U kunt ook meerdere objecten in één keer verplaatsen. Klik alle videofragmenten of foto's aan met ingedrukte Ctrl-toets en verplaats ze daarna naar de juiste plek.

© PXimport

16. Overgangen

Om verschillende fragmenten niet te hard op elkaar te laten volgen en springers te vermijden kunt u gebruikmaken van overgangen. Klik op het plusteken tussen twee objecten in het storyboard om het menu op te roepen. De knoppen van de twee meest subtiele overgangen staan in het dialoogvenster, via de knop Meer krijgt u toegang tot de andere overgangen. Klik op de Preview-knop voor een voorvertoning. Klik op OK om de overgang toe te passen op één object of gebruik Op alle volgende voor meerdere fragmenten. Kies Geen overgang om overgangen te verwijderen.

© PXimport

17. Audio toevoegen

Vindt u de film wat stil, dan kunt u eigen (achtergrond)muziek importeren. Klik op het tabblad Muziek invoegen. De software kan overweg met de meeste formaten: mp3, wav, ogg, wma enzovoort. Navigeer naar de juiste bestandslocatie, selecteer een audiobestand en klik op Openen. Er is nu een audiospoor verschenen. Standaard start het audiofragment aan het begin van het filmpje maar u kunt het audiobestand verslepen. Het volume van de geïmporteerde videofragmenten en muziekbestanden kunt u aanpassen met behulp van de schuifbalken op het tabblad Object instellen.

© PXimport

18. Stabilisatie

Zijn er fragmenten die erg slecht gefilmd zijn en u zeeziek maken? Dankzij de ingebouwde stabilisatiefunctie kunt u dat een beetje verbeteren. Klik onderaan in de objectbalk op het filmfragment dat u wilt bewerken en kies in het rechtermuisknopmenu Videostabilisatie. Trek een kader waarin schokkerige passages moeten worden gezocht en gladgestreken. Klik op de Play-knop voor een voorvertoning. Tevreden met de stabilisatie? Klik dan op Stabilisatie doorvoeren. Kies Stabilisatie verwijderen indien u toch wilt verdergaan met de oorspronkelijke opname.

© PXimport

DVD-menu verder aanpassen

Wilt u uw filmpje op schijf branden? Dan kan dat erg eenvoudig via Film voltooien / DVD & Blu-ray disc branden (zie stap 20). Dankzij tientallen menusjablonen kunt u zelfs erg snel een mooi dvd-menu in elkaar knutselen. Wilt u de standaardwaarden nog verder naar uw hand zetten? Dubbelklik dan op de titel van uw project in het previewvenster. U krijgt nu een nieuw venster te zien waarin u de eigenschappen van de menu-entry kunt aanpassen. U kunt de menutekst wijzigen en ook de tekstgrootte, -kleur en -transparantie instellen. Een andere lettertype, de uitlijning veranderen, schaduw, rand of een 3D-effect toevoegen? Het kan allemaal. U kunt zelfs een menufoto toevoegen van een frame uit uw fragment. Ten slotte kunt u ook nog aangeven wat er moet gebeuren op het einde van de film. U hebt de keuze uit Weergave stoppen, Spring naar filmmenu, Spring naar hoofdstukmenu, Spring naar volgende film of Film in loopmodus afspelen.

 

© PXimport

19. Op de computer opslaan

Tevreden met het resultaat? Klik dan op Film voltooien en kies in het dialoogvenster voor Op de computer opslaan. Standaard staat de kwaliteit ­ingesteld op Medium. Dat wil zeggen dat het bestand middelgroot is (720 x 576) en zowel geschikt voor weergave op pc als op tv. U kunt met de schuifbalkjes switchen naar Webkwaliteit (640 x 480), HD Kwaliteit 1 (1280 x 720) of HD Kwaliteit 2 (1920 x 1080). Als de exportkwaliteit hoger is dan de bronkwaliteit, krijgt u een melding. Kies vervolgens nog of u het bestand in wmv- of mpeg2-formaat wilt opslaan en klik op Video Opslaan.

© PXimport

20. Op schijf branden

Wilt u uw filmpje op schijf? Kies dan Film Voltooien / DVD & Blu-ray disc branden. Vink aan of u een DVD of Blu-ray wenst te branden. Kies vervolgens of u gebruik wenst te maken van het 4:3- of 16:9-beeldformaat. Afhankelijk van uw keuze worden de dvd-menu's gewijzigd. Kies één van de vele voorbeelden en klik op Gebruiken om het op uw filmpje toe te passen. Gebruik de knop Menu-preview voor een voorvertoning. Leg een lege dvd of blu-ray in uw schijfstation en klik op Branden om de schijf te maken.

© PXimport

21. Uploaden naar YouTube

Een sterke troef van Red uw video's 3.0 is dat u uw filmpje rechtstreeks op YouTube kunt publiceren. Kies Film voltooien / Op het internet zetten (YouTube). Voer een titel, beschrijving en enkele trefwoorden in. Kies een categorie en maak een keuze uit Privé of Openbaar. Bij Exportinstellingen hebt u de keuze uit vier kwaliteiten. Klik op OK om de mixdown van start te laten gaan. Zodra de mixdown klaar is moet u enkel nog uw YouTube-gebruikersnaam en -wachtwoord invoeren en op de OK-knop drukken. Enkele ogenblikken later staat uw filmpje online.

© PXimport

Opruimassistent

Staat uw harde schijf bijna vol? Dan kunt u wellicht de Opruimassistent van MAGIX goed gebruiken. Kies Bestand / Opruimassistent om projecten inclusief alle gebruikte video-, audio- en fotobestanden van uw harde schijf te verwijderen. Kies de optie Specifieke bestanden wissen als u zelf bepaalde bestanden wilt selecteren. Via Overbodige bestanden zoeken en verwijderen zoekt de Opruimassistent automatisch naar bestanden die tijdens het werken ontstaan zijn maar niet meer nodig zijn. U krijgt vóór het uiteindelijke verwijderen nog de exacte gegevens te zien.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten