Zijn je gegevens bij Avast nog veilig?

Door: Justin Doornekamp | 21 februari 2020 12:57

Blog

Het populaire Tsjechisch antivirusprogramma Avast zou volgens onderzoek van Motherboard en PCMag gevoelige informatie zoals de zoekgeschiedenis van gebruikers doorverkocht hebben aan grote partijen als Google, Microsoft en Pepsi. Zijn je gegevens nog veilig?

Het zou gaan om “zeer gevoelige” browsergegevens, die via een dochteronderneming genaamd Jumpshot zouden zijn doorgespeeld naar klanten van het bedrijf. Jumpshot zou onder meer de zoekgeschiedenis van Google en Google Maps in de gaten houden, evenals bezoeken aan specifieke LinkedIn-pagina’s, pornografische websites en het bekijken van video’s op YouTube. Jumpshot zegt zelf “ieder zoekwoord, iedere klik en iedere aankoop” te kunnen inzien.

Deze gegevens worden vervolgens als een pakket doorverkocht, aldus Motherboard en PCMag. Enkele klanten van het bedrijf zijn Google, Yelp, Microsoft, Pepsi en Home Depot.

Alleen anonieme informatie

In een reactie op het onderzoek laat Avast weten dat Jumpshot geen persoonlijke informatie als namen, e-mailadressen en contactgegevens verzamelt en dat gebruikers altijd de optie hebben om het delen van data met Jumpshot stop te zetten. “De gegevens zijn volledig gede-identificeerd en kunnen niet gebruikt worden om mensen te herkennen”, aldus Avast. Maar volgens PCMag is het voor de bedrijven niet zo moeilijk te achterhalen van wie de informatie is.

Avast zegt gebruikers expliciet te vragen om data te mogen verzamelen, maar voor diverse gebruikers was het volgens Motherboard niet duidelijk dat browsergegevens vervolgens verkocht zouden worden.

Avast heeft naar eigen zeggen meer dan 435 miljoen maandelijks actieve gebruikers, terwijl Jumpshot data zegt te verzamelen van meer dan 100 miljoen apparaten. Het Tsjechische bedrijf kocht eerder nog concurrent AVG Technologies op en nam eveneens Piriform over, het bedrijf achter populaire apps als CCLeaner, Recuva, en Speccy.

Ccleaner
Het populaire CCLeaner is ook in handen van Avast.

Overstappen?

Er zijn veel websites en gratis programma’s die data verzamelen en deze doorverkopen. Veel partijen weten dan alsnog met een gratis product veel inkomsten te genereren.

Het gaat wellicht wat ver om Avast daarvoor als niet veilig te beschouwen, maar het onderzoek laat wel zien hoe belangrijk het is dat je als gebruiker op de hoogte bent van wat er met je data gebeurt. Duik dan ook in het beleid van je antivirusprogramma en controleer of en welke gegevens er worden doorgespeeld naar derden.

Voel je je toch niet meer prettig bij Avast, dan zijn er nog veel andere opties over. Denk aan Bitdefender, Kaspersky, McAfee en Norton, die allemaal een goede set tools bieden en prettig te gebruiken zijn, zo concludeerden we al eerder in een uitgebreide test. Ook Windows beschikt inmiddels over een goede firewall en een steeds betere antivirus.

1 Reactie(s) op: Zijn je gegevens bij Avast nog veilig?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 27 februari 2020 07:52 ardsur
    Een AV programma dat niet te vertrouwen is omtrent security and privacy is het niet waard te vertrouwen. Heb nooit met Avast gewerkt, maar Avast zou er bij mij direct uit gaan. Trouwens die hele club is niet meer te vertrouwen, het programma CCleaner, vroeger een geweldig programma is ook al verdacht. Links laten liggen er zijn veel betere en veiliger producten.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.