Zijn Windows 7-tweaks nog zinvol?

Door: guus-crone | 19 oktober 2010 13:54

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Sinds het uitkomen van Windows 7 hebben we dit besturingssysteem op verschillende pc's geïnstalleerd. Elke keer viel daarbij op hoe goed deze machines al direct na de installatie van het OS en de overige programma's presteerden. Zonder enige verdere aanpassingen verlopen het opstarten, het werken met de pc en het afsluiten meteen al zo vlot, dat de vraag rijst of het nog wel nodig is om dit besturingssysteem te optimaliseren.

Uiteraard zal elke gebruiker na aankoop van een nieuwe machine of na een schone installatie bepaalde instellingen wijzigen, om het systeem op die manier aan zijn of haar eigen wensen aanpassen. Dit is een vorm van systeemoptimalisatie, maar deze is er meestal op gericht om de machine op de persoonlijke voorkeur af te stemmen. Deze instellingen verschillen per gebruiker. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de grootte en plaatsing van de taakbalk, maar ook de instellingen van het Gebruikersaccountbeheer (User Account Control) vallen hieronder. In dit artikel beperken we ons echter tot de handelingen die op elke machine uitgevoerd kunnen worden om Windows zo vlot mogelijk te laten werken. We geven hierbij aan wat nog zinvol is om zelf uit te voeren, en wat u helemaal aan Windows kunt overlaten.

Overigens raadt Microsoft als minimale systeemeisen voor Windows 7 een processor van 1 GHz, een geheugen van 1 GB en een grafische kaart van 128 MB aan, en hoewel het besturingssysteem hiermee alleszins redelijk presteert, adviseren wij u toch deze waarden minimaal te verdubbelen. Met een 2 GHz processor, 2 GB aan geheugen en een grafische kaart van 256 MB komt dit besturingssysteem pas goed tot zijn recht. Ook na uitbreiding met de komende servicepacks zal het met een dergelijke hardwareconfiguratie vlot blijven werken - zeker wanneer u de volgende tips opvolgt.

1. Windows Update

Een eerste vereiste voor een goed werkend besturingssysteem is dat het volledig up-to-date is. Standaard staat Windows Update (Start / Alle programma's / Windows Update) zodanig ingesteld dat de updates automatisch worden gedownload en geïnstalleerd. Het gaat hierbij om essentiële en aanbevolen updates, en aangezien deze altijd geïnstalleerd dienen te worden is de standaardinstelling van Windows hiervoor naar onze mening de beste optie. Optionele updates worden niet automatisch geïnstalleerd. Om te controleren of er optionele updates zijn, kunt u af en toe Windows Update openen. Tenzij een dergelijke update duidelijk niet nodig is, raden we u aan ook deze updates altijd te installeren. Dat al uw overige programma's eveneens altijd van de laatste beveiligingsupdates moeten zijn voorzien, spreekt vanzelf.

Door automatisch te updaten is uw pc altijd van de laatste beveiligingspatches voorzien.

2. Overbodige opstartitems uitschakelen

Er zijn tientallen programma's die bij het inschakelen van de pc allerhande services en nevenapplicaties laten opstarten. Sommige hiervan hebben enig nut, van andere is noch het nut ervan noch enige invloed op de prestaties van de pc te bemerken, en weer andere laten het systeem beduidend trager opstarten of afsluiten. Het is in ieder geval nog steeds een goede gewoonte om alle overbodige opstartitems uit te schakelen. U vindt deze items op het tabblad Opstarten in het venster Systeemconfiguratie. Om dit te openen drukt u op de Windows-toets+R, typt u msconfig en klikt u op OK.

Of een opstartitem overbodig is en zonder risico uitgeschakeld kan worden, is meestal door een eenvoudige zoekopdracht via Google te achterhalen. Er bestaan ook sites waar u de naam van het betreffende item in kunt voeren, waarna u hierover advies krijgt. Een voorbeeld van zo'n site is Sysinfo. Schakel in geen geval zaken uit die met uw beveiligingssoftware te maken hebben.

Er zijn enkele opstartitems die regelmatig terug zullen keren. Programma's als Java en Adobe Reader plaatsen deze na elke update weer terug. Deze programmaatjes nemen echter nauwelijks systeembronnen in beslag, en u zult er bij het opstarten niets van merken, mede doordat Windows 7 de belasting van het systeem beter verdeelt tijdens de opstart. Het steeds opnieuw uitschakelen van deze opstartitems kost u alleen tijd, maar levert geen prestatiewinst op. U kunt dit dus achterwege laten.

Uitschakelen van overbodige opstartitems vermindert de systeembelasting.

3. Overbodige services uitschakelen

Wat de Windows-services betreft kunnen we kort zijn: laat deze altijd ongewijzigd. Er is geen enkele prestatieverbetering te behalen door het uitschakelen ervan. Bovendien zijn veel services van elkaar afhankelijk, en loopt u dus grote kans dat er problemen optreden wanneer u de verkeerde service uitschakelt. Services die geïnstalleerd zijn door programma's van derden kunnen echter af en toe problemen veroorzaken, zoals het traag afsluiten van de pc, en soms zijn ze eenvoudigweg overbodig. Om te zien om welke services het gaat, opent u het venster Systeemconfiguratie (zoals in stap 2 beschreven). Op het tabblad Services zet u vervolgens een vinkje bij Alle Microsoft-services verbergen. Evenals bij de opstartitems geldt hier dat u services van uw beveiligingssoftware ongemoeid dient te laten. Van de overige services kunt u via een zoekmachine meestal gemakkelijk achterhalen of ze al dan niet uitgeschakeld kunnen worden.

Services van derden kunnen vaak uitgeschakeld worden.

0 Reactie(s) op: Zijn Windows 7-tweaks nog zinvol?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.