Zipeg for Windows 2.9.4.1316

Door: Martin Gijzemijter | 08 augustus 2012 13:48

Review

Het betaalde WinZip is een fantastisch uitgebreid decompressieprogramma, maar er zijn tientallen gratis alternatieven, waaronder Zipeg. Dat brengt ons wel bij de vraag wat Zipeg te bieden heeft ten opzichte van de rest.

Wanneer u het programma start valt direct op dat de interface niet heel uitgebreid is. Iets dat vrij ongebruikelijk is voor dit soort programma's. Doorgaans vindt u veel opties zoals het maken van een zelfuitpakkend bestand, het opdelen van een gecomprimeerd bestand in meerdere archieven, het beschermen van een gecomprimeerd bestand met een wachtwoord en nog veel meer. Zipeg heeft niets van dit alles, sterker nog, u blijkt helemaal niets te kunnen comprimeren met dit programma, alleen decomprimeren.

Het programma heeft geen opties voor compressie en dat is wel opmerkelijk.

Snelheid

Dat zou een reden kunnen zijn om dit programma genadeloos af te schieten, ware het niet dat de makers heel duidelijk zijn over de reden waarom ze dit programma hebben gemaakt. In hun optiek heeft lang niet iedereen behoefte aan een programma dat zowel comprimeert als decomprimeert, in welk geval alle extra opties slechts vervuiling van de interface zijn. Interessant punt, maar dan mag de functie die het wel heeft wel verdraaid indrukwekkend zijn. En dat is ook zo! Dat heeft niet te maken met de grote hoeveelheid bestandstypes die het programma ondersteunt, maar vooral met de snelheid waarmee het uitpakken geschiedt. Met het grootste gemak pakten we vijf zipbestanden tegelijk uit. Vijf gaat langzamer dan één, maar niet zo tergend langzaam als, bijvoorbeeld WinRar het aanpakt. Oprecht indrukwekkend.

Het is jammer dat Zipeg niet geïntegreerd is in de Windows Verkenner, aangezien dat betekent dat u het programma handmatig moet openen wanneer u een bestand wilt uitpakken. Maar de snelheid waarmee Zipeg gecomprimeerde bestanden verwerkt is reden genoeg om dit programma standby te houden wanneer u echt grote hoeveelheden moet uitpakken.

Zipeg for Windows 2.9.4.1316

Freeware

Taal Engels

Download 1,62 MB

OS Windows 2000/XP/2003/Vista/7

Systeemeisen 4,21 MB harde-schijfruimte

Maker Leo Kuznetsov

Oordeel 7/10

Pluspunten

Minimalistische interface

Ontzettend krachtig en snel in het decomprimeren

Minpunten

Decompressie is wat beperkt

Geen integratie binnen Windows Verkenner

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Zipeg for Windows 2.9.4.1316

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.