ZipGenius 6.3.1

Door: Dirk Schoofs | 19 november 2010 12:51

Apps & Software

Wilt u snel enkele bestanden samen verpakken en verkleinen om te versturen via e-mail? Of hebt u zelf een bestand ontvangen in het .rar of .zip-formaat? ZipGenius springt graag bij om bestanden te comprimeren of om archieven (gecomprimeerde bestanden) uit te pakken. Vooral beginners kunnen zich in de handen wrijven, want deze slimmerik is niet alleen gratis, hij is bovendien bijzonder gebruiksvriendelijk.

ZipGenius 6.3.1 is gemaakt om bestanden te comprimeren in meer dan twintig formaten. De applicatie kan bovendien uit de voeten met iso-bestanden en de OpenDocument-bestandsindeling dat OpenOffice.org hanteert. Het programma is in staat om .exe-bestanden te creëren die zichzelf uitpakken. Hierdoor heeft de bestemmeling geen extra software nodig om deze bestanden te decomprimeren. Vanuit het programma kunt u zelfs aangeven dat de gecomprimeerde bestanden meteen moeten worden verstuurd per e-mail. Dat zijn zowat de basistaken. Waaraan verdient ZipGenius zijn geniale status?

De weergave met ingestelde taken.

Duidelijk en slim

De interface is zonneklaar met grote (maar geen knullige) knoppen en toch bevat hij enkele geavanceerde kunstjes. Zo kunt u het uiterlijk aanpassen aan uw voorkeur. In Common Tasks View zijn de handelingen die u wilt uitvoeren het uitgangspunt. In Folder View bekijkt u de inhoud map per map. Dan is er de Explorer View om met deze tool te navigeren op de vertrouwde manier van de Windows Verkenner. ZipGenius houdt overigens de geschiedenis bij van ieder archief dat u opent of aanmaakt. Gevoelige bestanden kunt u archiveren en beveiligen met een wachtwoord. En met de optie Backup organiseert u gecomprimeerde reservekopieën van de belangrijkste mappen in uw systeem.

In de opties kunt u de vorm van ZipGenius verregaand aanpassen.

Antiviruscontrole en integriteitstest

ZipGenius ondersteunt Twain zodat het programma rechtstreeks foto’s van de scanner of digitale camera kan importeren en comprimeren. Via de Options zet u de toepassing pas echt naar uw hand. Hier bepaalt u op in welk vorm ZipGenius zich in eerste instantie toont, hier installeert u de taalpakketten en bepaalt u waar de uitgepakte bestanden worden opgeslagen. In dezelfde opties kunt u overigens aangeven dat uw standaard anti-virusprogramma ieder archief eerst moet scannen alvorens te openen. Wanneer u een bestand hebt gecomprimeerd, verschijnt er een kleine T-knop naast het archief. Dat is de knop om de integriteit van het archief te testen. Eventueel beschadigde archieven laat u herstellen met Repair archive.

Tenslotte nog even aanstippen dat u de functies van dit vernuft na de installatie rechtstreeks kunt aanspreken in de Windows Verkenner via de rechter muisknop. ZipGenius maakt zijn naam waar, omdat het enkele functies aanreikt die u niet terugvindt in andere gelijkaardige programma’s. Enig minpunt is dat de freeware nog niet geoptimaliseerd is voor 64bit-versies van Windows. Onlangs hebben de ontwikkelaars hier wel een bètaversie van uitgebracht.

ZipGenius 6.3.1

Freeware

Taal (o.a.) Engels, Frans

Download 8,1 MB

OS Windows XP/Vista/7 (32 bit)

Systeemeisen Pentium-klasse processor, 128 MB RAM, 320 MB harde-schijfruimte

Maker WinInizio.it Software

Oordeel 9/10

 

Pluspunten

Duidelijk

Veelzijdig

Minpunten

Geen Nederlandse vertaling voor deze versie

64bit-versie nog niet beschikbaar

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: ZipGenius 6.3.1

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.