Zippen en unzippen met Linux Mint

© PXimport

Zippen en unzippen met Linux Mint

Geplaatst: 19 juni 2019 - 02:55

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Ronald Smit

Linux Mint beschikt over een ingebouwde en lekker uitgebreide zip- en unziptool. Of eigenlijk dekt de naam 'zip' het stukje software bij lange na niet. Je kunt er namelijk nog veel meer archiefformaten mee maken en openen.

Zippen en unzippen van bestanden is een van die veel voorkomende klussen in het leven van een computergebruiker. Ook in Linux Mint. En daarbij kan je gebruik maken van de met dit besturingssysteem meegeleverde en uitgebreide tool bestemd voor het maken, beheren en uitpakken van archiefbestanden. En dat gaat verder dan alleen .zip, zo wordt bijvoorbeeld ook .7z ondersteund. Handig, want daarmee maak je onder meer stevig versleutelde archieven! Vanzelfsprekend ontbreekt ook het .tar-formaat niet, dat vooral in de Linuxwereld gebruikt wordt. Voor het meest universeel inzetbare archief (dat je ook zorgeloos kunt mailen naar iemand) kies je bij voorkeur .zip. Je kunt een serie bestanden selecteren in Bestanden, of - zoals in dit voorbeeld - op het bureaublad. Meer dan één bestand doe je door slepen met de muis of door de Control-toets bij klikken op de gewenste bestanden ingedrukt te houden. Klik met de rechter muisknop op deze selectie en dan in het geopende contextmenu op het wat knullig vertaalde Samenpersen. In het dan geopende venster selecteer je in het selectiemenu achter het veld voor de bestandsnaam (waar je dus uiteraard een bestandsnaam intikt...) .zip. Eventueel is het zipje met een wachtwoord te beveiligen, maar dit is géén sterke versleuteling. Het alternatief komen we zo op. Klik op Maken en het zipje wordt gecreëerd.

Op naar een inpak-actie, dat in Linux Mint Samenpersen heet

© PXimport

Uitpakken

Om een archiefbestand (dat kan een .zip-exemplaar zijn of een van de vele andere ondersteunde formaten) uit te pakken, dubbelklik je op zo'n bestand. Daarop opent het programma Archiefbeheer. Hiermee zijn individuele bestanden uit te pakken, of alles in één keer. Je kunt Archiefbeheer ook omzeilen door met de rechter muisknop op een archiefbestand te klikken en vervolgens de optie Hier uitpakken te kiezen in het geopende contextmenu. Alle in het archief aanwezige bestanden en mappen worden dan in dezelfde map uitgepakt als waarin het archiefbestand zich bevindt.

Archiefbeheer in Linux Mint

© PXimport

Beveiligen

Blijft over de beloofde veilige versleuteling. Daarbij kies je bij het maken van een archief niet voor het .zip-formaat maar voor .7z. Je ziet nu dat het selectievakje voor Bestandenlijst ook versleutelen eveneens actief en selecteerbaar wordt. Door het in te schakelen voorkom je dat bij openen van het met een wachtwoord (dat moet je dus ook intikken in het daarvoor bestemde veld) beveiligde archief zelfs maar de bestandsnamen zichtbaar zijn. Samen met de van huis uit stevige beveiliging van 7-Zip houd je zo nieuwsgierige Aagjes buiten de deur.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000