Zo archiveer je apps op Windows 11

Door: Wesley Akkerman | 06 april 2022 08:52

How To

Soms heb je apps op je Windows 11-computer staan die je vrij weinig gebruikt, maar niet zomaar kunt verwijderen. Dan komt een functie als het kunnen archiveren van apps goed van pas, aangezien je daarmee ruimte vrijmaakt zonder de app volledig te verwijderen. Apps archiveren op Windows 11 werkt als volgt.

Wat is het archiveren van apps precies? Windows 11 kan bepaalde apps op je systeem automatisch archiveren wanneer het merkt dat je die zelden gebruikt. De app verdwijnt dan van je systeem, maar de belangrijke systeembestanden blijven achter. 

Wanneer je zo’n app dan weer nodig hebt, dan kan Windows hem meteen installeren wanneer je verbinding maakt met de servers van Microsoft. Dit betekent wel dat het archiveren van apps alleen werkt met applicaties vanuit de Microsoft Store. Dat hoeft geen groot probleem te zijn, aangezien die digitale winkel een groot aanbod heeft.

Het archiveren van apps op Windows 11 levert dus direct extra schijfruimte op. Daardoor hoef je minder snel een externe schijf of cloudopslagruimte te gebruiken. Maar een ander voordeel is dat die apps geen bandbreedte gebruiken, waardoor de internetverbinding dus minder druk is. Veel apps gebruiken op de achtergrond je wifi-netwerk; door ze te archiveren, kan het internet dus op z’n minst sneller aanvoelen dan voorheen het geval was.

Apps archiveren op Windows 11

Wil je zelf ook eens wat apps archiveren op Windows 11? Dat kan. Als het goed is, is de functie meteen geactiveerd wanneer je Windows onaangepast gebruikt. Maar mocht je de instellingen nog even willen nalopen of liever toch niet hebben dat het systeem apps weghaalt, dan kun je de onderstaande stappen volgen (en eventueel de optie uitschakelen).

  • Open de Instellingen op Windows 11
  • Ga naar Apps en vervolgens naar Apps en onderdelen
  • Klik nu op het kopje voor geavanceerde appinstellingen
  • Dit is de plek waar je de instellingen voor het archiveren van apps aantreft
  • Klik daarop en je komt een schuifregelaar tegen
  • Wanneer de schuifregelaar blauw is, dan staat de optie aan
  • Je zet hem uit door de regelaar naar links te verplaatsen, door erop te klikken

Kanttekening

We willen nog even een kanttekening bij deze optie plaatsen. Want in theorie klinkt dit als een mooi balans tussen apps die je weinig gebruikt en beschikbare schijfruimte overhouden voor andere zaken. Echter, wanneer blijkt dat zo’n app niet meer in de Microsoft Store staat, dan kun hem dus niet met een druk op de knop installeren vanuit de gearchiveerde toestand. 

Dit is iets om rekening mee te houden in de toekomst. Microsoft kan winkelopties aanpassen, verwijderen of toevoegen en ontwikkelaars kunnen er altijd voor kiezen hun apps uit de Store te halen.

0 Reactie(s) op: Zo archiveer je apps op Windows 11

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.