Zo automatiseer je je pc

Door: Martin Gijzemijter | 19 augustus 2015 07:46

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Een pc maakt het leven makkelijker. Het tegendeel kan ook waar zijn wanneer je vergeet onderhoud te plegen, beveiligingsupdates niet installeert of je bestanden overal laat slingeren. Maar wat als je dit te veel gedoe vindt? Dan is het goed om te weten dat je veel van die dingen kunt automatiseren.

Tip 01: Reservekopie

Het maken van een reservekopie van Windows is uiteraard essentieel als je er zeker van wilt zijn dat je geen bestanden kwijtraakt wanneer je computer crasht of je te maken krijgt met een virus. Maar het maken van zo'n reservekopie is best een gedoe toch? Dat valt dus wel mee als je die taak automatiseert en dat is in Windows 8.1 echt kinderlijk eenvoudig. Wel werkt het iets anders dan voorheen, het richt zich namelijk puur op bestanden en niet op het hele systeem. Lees ook: Veilig en snel een dubbele back-up maken.

Klik op Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Bestandsgeschiedenis. Windows zoekt vervolgens naar een externe schijf (deze heb je nodig voor het maken van reservekopieën). Klik vervolgens op Inschakelen. Er wordt nu automatisch een kopie bewaard van alle bestanden. Je kunt naderhand je bestanden eenvoudig weer terugzetten op dit systeem, maar ook op een ander systeem via de optie Persoonlijke bestanden terugzetten in het linkerdeelvenster.

Tip 01 Het automatisch laten maken van een kopie van al je bestanden kan je een hoop ellende schelen.

Geniet, maar automatiseer met mate

Er is niets mis met alles willen automatiseren, maar het is wel belangrijk dat je je realiseert dat je zelf natuurlijk wel een belangrijke mate van verantwoordelijkheid houdt. Vergelijk het een beetje met het runnen van een bedrijf. Je kunt personeel inhuren, maar het is wel belangrijk om af en toe in de gaten te houden of iedereen het werk doet waarvoor hij/zij is ingehuurd. Het is prima om te vertrouwen op je automatische oplossingen, maar zorg ervoor dat je af en toe wel even checkt of alles nog naar behoren werkt.

Tip 02: Schijf opruimen

Een ander vervelend klusje dat af en toe écht uitgevoerd moet worden is het opruimen van je harde schijf. Het moment waarop dit moet gebeuren (bijvoorbeeld omdat je pc traag is of je harde schijf vol raakt) komt altijd ongelegen. Daarom is het verstandig om dit proces automatisch in te plannen, zodat je harde schijf in principe altijd lekker opgeruimd is en het proces ook niet zo veel tijd in beslag neemt. Eerst dien je aan te geven wat je precies wilt opruimen.

Om dit te doen klik je op start, typ je cmd en klik je op Opdrachtprompt in het zoekresultaat. Typ het commando cleanmgr.exe /sageset:1 en druk op Enter. Er verschijnt nu een scherm waarin je kunt aangeven wat je precies wilt opruimen. Klik op OK als je dit hebt ingesteld. Om het proces nu automatisch in te plannen, klik je op start en typ je Taken plannen en klik je op het gevonden resultaat. Klik nu op Actie / Basistaak maken en volg de wizard waarin je de taak een naam geeft en een frequentie selecteert. Selecteer de optie Een programma starten en typ bij Programma/script de tekst cleanmgr.exe en bij Parameters toevoegen typ je /sagerun:1. Klik op Volgende en voilà, het schoonmaken van je schijf gaat automatisch.

Tip 02 Ook het opruimen van je harde schijf kun je automatiseren.

Tip 03: Schijfcontrole

Het opruimen van je harde schijf is belangrijk, maar dat is nog niet alles. Na verloop van tijd kunnen er namelijk ook foutjes ontstaan die er op den duur voor zouden kunnen zorgen dat de bestanden op je schijf helemaal niet meer leesbaar zijn. Een echte crash kun je natuurlijk nooit helemaal voorkomen, maar regelmatig schijfonderhoud helpt je wel de bestanden op je schijf gezond te houden.

Hiervoor geldt hetzelfde als voor het opruimen van je schijf: gedoe! Gelukkig kun je het ook op vrijwel dezelfde manier automatiseren, namelijk met behulp van de optie Taken plannen. Zodra de Taakplanner is gestart druk je wederom op Actie / Basistaak maken. Volg wederom de wizard totdat je de optie Een programma starten tegenkomt. Ditmaal typ je fsutil bij het veld Programma/script en dirty set C: bij het veld Parameters toevoegen. Als Windows is geïnstalleerd op een ander station dan C, vul dan de juiste stationsletter in.

Tip 03 Zorg ervoor dat je schijf regelmatig gecontroleerd wordt op fouten.

Taakplanner

Zoals je ziet is de Taakplanner een uitstekende functie binnen Windows om taken te automatiseren. Wij kiezen voor een paar redelijk eenvoudige opties, maar je kunt het zo ingewikkeld maken als je wilt. Je zou het zelf zo kunnen instellen dat alles dat we in dit artikel bespreken, automatisch wordt uitgevoerd wanneer je de computer start of bijvoorbeeld om 2 uur 's nachts. Het is dan ook echt de moeite waard om eens te spelen met de Taakplanner.

Net als Automator in OS X is de Taakplanner een tool om dingen in Windows te automatiseren.

Tip 04: Antivirus

Windows heeft een ingebouwde virusscanner, genaamd Windows Defender. In principe is deze virusscanner altijd actief, maar als je echt een systeembrede scan wilt uitvoeren, dan zul je dat zelf moeten doen. Irritant, want je wilt uiteraard wel zeker zijn dat je veilig bent, maar hebt ongetwijfeld geen zin om elke dag handmatig op scannen te klikken. Gelukkig hoeft dat niet, want met de ingebouwde Taakplanner in Windows kun je de scan automatisch inplannen. Klik op Start en typ Taken plannen en klik op het zoekresultaat. De Taakplanner wordt nu gestart.

In het linkerdeelvenster navigeer je naar Bibliotheek voor Taakplanner / Microsoft / Windows / Windows Defender. In het rechterdeelvenster zie je nu de optie Windows Defender Scheduled Scan. Rechtsklik daarop en klik vervolgens op Eigenschappen. Klik nu op het tabblad Triggers. Een trigger is iets dat ervoor zorgt dat de actie wordt uitgevoerd. Klik onderin op Nieuw. Wanneer je kiest voor Gepland, kun je instellen dat deze actie bijvoorbeeld elke dag op een bepaalde tijd wordt uitgevoerd (kies dan wel een tijd waarop de kans groot is dat je computer aan is). Klik nu op OK om de taak daadwerkelijk in te plannen. Op de door jou gekozen tijd zal de Taakplanner nu aan Windows Defender vertellen dat de scan moet worden uitgevoerd.

Tip 04 Taakplanner en Windows Defender kunnen samenwerken om zo te zorgen voor een automatische virusscan.

0 Reactie(s) op: Zo automatiseer je je pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.