© PXimport

Zo automatiseer je je pc

Geplaatst: 19 augustus 2015 - 03:46

Aangepast: 14 december 2022 - 15:20

Martin Gijzemijter

Een pc maakt het leven makkelijker. Het tegendeel kan ook waar zijn wanneer je vergeet onderhoud te plegen, beveiligingsupdates niet installeert of je bestanden overal laat slingeren. Maar wat als je dit te veel gedoe vindt? Dan is het goed om te weten dat je veel van die dingen kunt automatiseren.

Tip 01: Reservekopie

Het maken van een reservekopie van Windows is uiteraard essentieel als je er zeker van wilt zijn dat je geen bestanden kwijtraakt wanneer je computer crasht of je te maken krijgt met een virus. Maar het maken van zo'n reservekopie is best een gedoe toch? Dat valt dus wel mee als je die taak automatiseert en dat is in Windows 8.1 echt kinderlijk eenvoudig. Wel werkt het iets anders dan voorheen, het richt zich namelijk puur op bestanden en niet op het hele systeem. Lees ook: Veilig en snel een dubbele back-up maken.

Klik op Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Bestandsgeschiedenis. Windows zoekt vervolgens naar een externe schijf (deze heb je nodig voor het maken van reservekopieën). Klik vervolgens op Inschakelen. Er wordt nu automatisch een kopie bewaard van alle bestanden. Je kunt naderhand je bestanden eenvoudig weer terugzetten op dit systeem, maar ook op een ander systeem via de optie Persoonlijke bestanden terugzetten in het linkerdeelvenster.

 

© PXimport

Tip 01 Het automatisch laten maken van een kopie van al je bestanden kan je een hoop ellende schelen.

Geniet, maar automatiseer met mate

Er is niets mis met alles willen automatiseren, maar het is wel belangrijk dat je je realiseert dat je zelf natuurlijk wel een belangrijke mate van verantwoordelijkheid houdt. Vergelijk het een beetje met het runnen van een bedrijf. Je kunt personeel inhuren, maar het is wel belangrijk om af en toe in de gaten te houden of iedereen het werk doet waarvoor hij/zij is ingehuurd. Het is prima om te vertrouwen op je automatische oplossingen, maar zorg ervoor dat je af en toe wel even checkt of alles nog naar behoren werkt.

Tip 02: Schijf opruimen

Een ander vervelend klusje dat af en toe écht uitgevoerd moet worden is het opruimen van je harde schijf. Het moment waarop dit moet gebeuren (bijvoorbeeld omdat je pc traag is of je harde schijf vol raakt) komt altijd ongelegen. Daarom is het verstandig om dit proces automatisch in te plannen, zodat je harde schijf in principe altijd lekker opgeruimd is en het proces ook niet zo veel tijd in beslag neemt. Eerst dien je aan te geven wat je precies wilt opruimen.

Om dit te doen klik je op start, typ je cmd en klik je op Opdrachtprompt in het zoekresultaat. Typ het commando cleanmgr.exe /sageset:1 en druk op Enter. Er verschijnt nu een scherm waarin je kunt aangeven wat je precies wilt opruimen. Klik op OK als je dit hebt ingesteld. Om het proces nu automatisch in te plannen, klik je op start en typ je Taken plannen en klik je op het gevonden resultaat. Klik nu op Actie / Basistaak maken en volg de wizard waarin je de taak een naam geeft en een frequentie selecteert. Selecteer de optie Een programma starten en typ bij Programma/script de tekst cleanmgr.exe en bij Parameters toevoegen typ je /sagerun:1. Klik op Volgende en voilà, het schoonmaken van je schijf gaat automatisch.

 

© PXimport

Tip 02 Ook het opruimen van je harde schijf kun je automatiseren.

Tip 03: Schijfcontrole

Het opruimen van je harde schijf is belangrijk, maar dat is nog niet alles. Na verloop van tijd kunnen er namelijk ook foutjes ontstaan die er op den duur voor zouden kunnen zorgen dat de bestanden op je schijf helemaal niet meer leesbaar zijn. Een echte crash kun je natuurlijk nooit helemaal voorkomen, maar regelmatig schijfonderhoud helpt je wel de bestanden op je schijf gezond te houden.

Hiervoor geldt hetzelfde als voor het opruimen van je schijf: gedoe! Gelukkig kun je het ook op vrijwel dezelfde manier automatiseren, namelijk met behulp van de optie Taken plannen. Zodra de Taakplanner is gestart druk je wederom op Actie / Basistaak maken. Volg wederom de wizard totdat je de optie Een programma starten tegenkomt. Ditmaal typ je fsutil bij het veld Programma/script en dirty set C: bij het veld Parameters toevoegen. Als Windows is geïnstalleerd op een ander station dan C, vul dan de juiste stationsletter in.

 

© PXimport

Tip 03 Zorg ervoor dat je schijf regelmatig gecontroleerd wordt op fouten.

Taakplanner

Zoals je ziet is de Taakplanner een uitstekende functie binnen Windows om taken te automatiseren. Wij kiezen voor een paar redelijk eenvoudige opties, maar je kunt het zo ingewikkeld maken als je wilt. Je zou het zelf zo kunnen instellen dat alles dat we in dit artikel bespreken, automatisch wordt uitgevoerd wanneer je de computer start of bijvoorbeeld om 2 uur 's nachts. Het is dan ook echt de moeite waard om eens te spelen met de Taakplanner.

 

© PXimport

Net als Automator in OS X is de Taakplanner een tool om dingen in Windows te automatiseren.

Tip 04: Antivirus

Windows heeft een ingebouwde virusscanner, genaamd Windows Defender. In principe is deze virusscanner altijd actief, maar als je echt een systeembrede scan wilt uitvoeren, dan zul je dat zelf moeten doen. Irritant, want je wilt uiteraard wel zeker zijn dat je veilig bent, maar hebt ongetwijfeld geen zin om elke dag handmatig op scannen te klikken. Gelukkig hoeft dat niet, want met de ingebouwde Taakplanner in Windows kun je de scan automatisch inplannen. Klik op Start en typ Taken plannen en klik op het zoekresultaat. De Taakplanner wordt nu gestart.

In het linkerdeelvenster navigeer je naar Bibliotheek voor Taakplanner / Microsoft / Windows / Windows Defender. In het rechterdeelvenster zie je nu de optie Windows Defender Scheduled Scan. Rechtsklik daarop en klik vervolgens op Eigenschappen. Klik nu op het tabblad Triggers. Een trigger is iets dat ervoor zorgt dat de actie wordt uitgevoerd. Klik onderin op Nieuw. Wanneer je kiest voor Gepland, kun je instellen dat deze actie bijvoorbeeld elke dag op een bepaalde tijd wordt uitgevoerd (kies dan wel een tijd waarop de kans groot is dat je computer aan is). Klik nu op OK om de taak daadwerkelijk in te plannen. Op de door jou gekozen tijd zal de Taakplanner nu aan Windows Defender vertellen dat de scan moet worden uitgevoerd.

 

© PXimport

Tip 04 Taakplanner en Windows Defender kunnen samenwerken om zo te zorgen voor een automatische virusscan.

Tip 05: Windows Updates

Veel mensen vinden de Windows Updates die zichzelf telkens aandienen maar irritant. Feit is echter dat essentieel zijn om je systeem gezond te houden. Ze bevatten niet alleen verbeteringen van het besturingssysteem, maar ook beveiligingsupdates die ervoor zorgen dat je systeem minder kwetsbaar is.

De makkelijkste manier om ervoor te zorgen dat Windows altijd up-to-date is, is door Windows Update zo in te stellen dat updates altijd automatisch gedownload en geïnstalleerd worden. Het voelt misschien een beetje eng om de controle uit handen te geven, maar het zorgt er wel voor dat de Windows Update-functionaliteit een stuk minder irritant en opdringerig is. Klik op Start en typ Windows Update en klik vervolgens op Windows Update-instellingen. Zorg ervoor dat de optie Updates automatisch installeren (aanbevolen) is geselecteerd en dat de twee vakjes daaronder zijn aangevinkt. Klik op Toepassen. Je hoeft je nu niet meer druk te maken om de updates, het enige dat wel moet gebeuren is af en toe even de computer opnieuw starten als je deze niet standaard uitschakelt aan het einde van de dag.

 

© PXimport

Tip 05 Je hoeft je niet druk te maken om updates als je Windows Update deze laat regelen.

Tip 06: Software-updates

Vroeger hadden we een paar programma's draaien in Windows en dat was eenvoudig bij te houden. Die tijd ligt inmiddels ver achter ons, want een antivirusprogramma, tekstverwerkers, programma's voor fotobewerking, e-mailprogramma's ... het is slechts een kleine greep uit alle software die we tegenwoordig geïnstalleerd hebben. En hoewel veel van dit soort programma's eigen updatemechanismen hebben, is het natuurlijk fijner als al die updates centraal geregeld kunnen worden. Dat kan, wanneer je het gratis programma FileHippo App Manager downloadt. De werking is heel simpel: het programma voert een scan uit en opent een browserpagina om je te tonen welke programma's een update vereisen.

Vervolgens kun je die updates rechtstreeks vanaf die pagina downloaden en installeren. Dat laatste gaat niet automatisch en dat is maar goed ook, want je wilt natuurlijk wel de controle houden over welke software er geïnstalleerd wordt. FileHippo start automatisch wanneer Windows start en geeft je een seintje in het systeemvak wanneer er software is om bij te werken. Het blijft natuurlijk alsnog enigszins handmatig, maar eenvoudiger dan dit wordt het niet zonder de veiligheid van je systeem te riskeren. Overigens is de lijst van programma's waarvoor FileHippo checkt of er een update nodig is erg lang, maar het kan gebeuren dat niet al jouw programma's gecheckt worden.

 

© PXimport

Tip 06 FileHippo bekijkt welke programma's je hebt geïnstalleerd en geeft vervolgens aan voor welke programma's er een update beschikbaar is.

Tip 07: Driver-updates

Stuurprogramma's vormen een onderdeel van je besturingssysteem waar je eigenlijk liever niets mee te maken zou willen hebben, dat hoort gewoon lekker op de achtergrond te draaien. Maar net als software raken stuurprogramma's verouderd en is het toch écht verstandig om ervoor te zorgen dat je de meest recente versies hebt geïnstalleerd. Als je geen zin hebt om dat zelf te regelen dan - je raadt het al - is er software die dit uitstekend voor je kan doen.

Veel van deze software is vrij prijzig, maar er zijn ook fantastische gratis alternatieven, zoals SlimDriversFree. Het enige waar je even op moet letten na het downloaden van dit programma, is dat je tijdens de installatie niet de extra crapware installeert die het programma je probeert aan te smeren. Eenmaal gestart is het programma kinderlijk eenvoudig. Je voert een scan uit, waarna het programma je vertelt welke stuurprogramma's bijgewerkt kunnen worden, met een directe link naar de download van het bestand. Wanneer je nu klikt op het pictogram met het tandwiel en vervolgens op het tabblad Schedule, kun je aangeven hoe vaak dit programma naar stuurprogramma's mag zoeken. Je hoeft dan alleen nog zelf op Download te klikken.

 

© PXimport

Tip 07 Stuurprogramma's kun je maar beter bijwerken, maar ook dat hoef je niet handmatig te doen.

Tip 08: Software starten

Wanneer je elke dag dezelfde programma's start wanneer je de pc hebt opgestart, dan kan dit al snel voelen als een monotoon klusje, vooral als het om veel programma's gaat. Maar waarom zou je dit zelf telkens handmatig doen als je Windows gewoon kunt vertellen dat die programma's automatisch gestart moeten worden bij het opstarten van het besturingssysteem?

Wat je hiervoor moet doen is twee vensters openen van Windows Verkenner. In het eerste venster navigeer je naar C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup. De programma's die je in deze map ziet staan, zijn programma's die automatisch worden gestart bij het opstarten van Windows. In het tweede verkenner-venster open je de map C:\Program Files (x86) en blader je vervolgens naar de map van het programma dat je automatisch wilt starten. Sleep het exe-bestand van het gewenste programma naar de map Startup in het andere Verkenner-venster en Windows zal het programma voortaan automatisch starten.

 

© PXimport

Tip 08 Waarom zou je programma's handmatig opstarten als het ook allemaal automatisch kan?

Tip 09: Word-docs opslaan

Het is één van de meest frustrerende dingen die er kunnen gebeuren op de pc: je hebt net een halfuur geploeterd aan een Word-document, de computer crasht en er is geen reservekopie van het document meer te vinden. Doodzonde natuurlijk, maar vooral ook heel onnodig. Want je kunt Word heel eenvoudig zo instellen dat documenten automatisch om de zoveel tijd worden opgeslagen.

Om dit te configureren druk je in word op Bestand / Opties en vervolgens op het verticale tabblad Opslaan. Je ziet vervolgens een veld waarin je kunt aangeven om de hoeveel minuten je AutoHerstel-gegevens wilt opslaan (dit kun je rustig op een paar minuten zetten, want veel last van het opslaan zul je niet ondervinden). Handig is ook de optie Locatie van AutoHerstel-bestand aangezien je hier kunt aangeven op welke locatie op je harde schijf het bestand moet worden opgeslagen. Dat scheelt je weer die eeuwige vraag: 'waar slaat Word ook alweer alles op' op het moment dat de paniek uitbreekt. Die paniek kun je dus voorkomen.

 

© PXimport

Tip 09 Het instellen van automatisch opslaan in Word kan je een hoop verloren uren schelen.

Tip 10: Foto's opslaan

Nog zoiets dat ontzettend veel tijd kan kosten (met als gevolg dat bijna niemand het doet): foto's direct in het juiste mapje plaatsen. Maar wist je dat er software is die dit automatisch voor je kan doen? PhotoMove 2 verplaatst foto's op basis van de datum waarop ze genomen zijn. Surf naar www.mjbpix.com en klik rechtsboven op Download PhotoMove 2 en onderin op PhotoMove 2 Free. Volg het downloadproces en zorg dat je alle foto's in dezelfde map hebt verzameld (submappen zijn daarbij toegestaan) en maak een doelmap aan.

Selecteer bij Choose Folder to Search de bronmap en kies de doelmap bij Choose Output Folder. In het uitklapmenu rechtsboven geef je nu aan hoe de foto's moeten worden ingedeeld. Kies je bijvoorbeeld voor Yr, Mo, Day, dan komt een foto van 21 mei 2015 in de mappenstructuur 2014/05/21. Klik op Find Photos om de foto's te zoeken. Zodra dit proces gereed is klik je op COPY to Dated Folders als je de foto's wilt kopiëren, en MOVE to Dated Folders als je ze wilt verplaatsen. We raden je aan eerst even te testen met kopieën voordat je originele bestanden gaat verplaatsen.

 

© PXimport

Tip 10 Zelfs foto's in de juiste mapjes plaatsen is iets dat software automatisch voor je kan doen.

Tip 11: Ontdubbelen

In tip 2 van dit artikel lieten we je zien hoe je ervoor kunt zorgen dat Windows automatisch bestanden op kan ruimen die je niet nodig hebt. Dat kan veel ruimte schelen. Er is echter nog een enorme vervuiler op de meeste systemen aanwezig, namelijk in de vorm van dubbele bestanden. Oftewel bestanden die in meerdere mappen voorkomen en daardoor twee keer zoveel ruimte innemen als nodig is.

Er is helaas geen proces om dit helemaal te voorkomen (en dat is maar goed ook, want soms plaats je met opzet twee keer hetzelfde bestand in een andere map), maar je kunt het wel heel eenvoudig oplossen. Een heel handig gratis programma hiervoor is Duplicate Cleaner Free. Wanneer je dit programma hebt geïnstalleerd, kies je voor Normale modus (de overige modi zijn alleen beschikbaar in de pro-versie) Vervolgens geef je aan of er alleen gezocht moet worden op een dubbele bestandsnaam of dat de inhoud van het bestand ook daadwerkelijk gelijk moet zijn (dit laatste raden we aan). In het tabblad Scan Locatie geef je aan waar gezocht moet worden en in het tabblad Dubbele bestanden / Gelijken map(pen) kun je vervolgens aangeven wat er met de dubbele resultaten moet gebeuren.

 

© PXimport

Tip 11 Dubbele bestanden uitzoeken zou handmatig een gigantisch werk zijn. Automatiseer het daarom met Duplicate Cleaner!

Tip 12: RoboTask

In dit artikel hebben we een aantal programma's genoemd die goed zijn in het uitvoeren van een specifieke taak. Maar er is ook software beschikbaar die je helpt bij het automatiseren van allerlei andere zaken. Een voorbeeld van zo'n (gratis) programma is RoboTask. Er is ook een betaalde variant van dit programma met aanzienlijk meer functies, maar de Lite-versie kan genoeg om het daar voorlopig mee af te kunnen.

Eenmaal gestart klik je op Task / New om een nieuwe automatische taak aan te maken. Klik vervolgens op het plusteken onderin om een handeling toe te voegen. Je kunt dan denken aan het starten van een programma, het afdrukken van een document, het kopiëren van bestanden enzovoort. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het met RoboTask automatiseren. Wanneer je een actie hebt gekozen, dan klik je op het tabblad Triggering Events om aan te geven wat die actie in werking zet. Dit kan een gebeurtenis zijn, zoals het starten van Windows, maar ook gewoon een specifieke tijd. Zo kun je dus een automatische keten van handelingen in werking zetten met een paar muisklikken.

 

© PXimport

Tip 12 RoboTask vraagt wat uitzoekwerk, maar helpt je wel om vrijwel alles dat je wilt te automatiseren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten