Zo beheer je je budgetten met Moneon

© PXimport

Zo beheer je je budgetten met Moneon

Geplaatst: 9 juni 2019 - 05:51

Aangepast: 16 november 2022 - 09:43

Richard Veenstra

Een overzicht van je financiën is altijd een goed idee. Met een app wordt het beheren van budgetten een stuk eenvoudiger. In dit artikel lees je hoe je dit simpel doet met de dienst Moneon.

Tip 01: Installeren

Moneon is een app voor zowel Android als iOS. De apps zien er op beide systemen een beetje anders uit, maar kennen wel dezelfde functies. Je kunt de app gratis gebruiken, maar als je met meerdere mensen budgetten wilt beheren, heb je een betaald abonnement nodig. Heel erg duur is dit ook weer niet, een abonnement heb je al vanaf 99 cent per maand. Het maakt hierbij overigens niet uit welk besturingssysteem je partner gebruikt. De tips die je in het artikel leest, zijn gebaseerd op de Android-versie, het kan zijn dat in iOS een menu-item een iets andere naam heeft.

Als je met meerdere mensen budgetten wilt beheren, heb je een betaald abonnement nodig

-

Tip 02: Configureren

Neem, zodra je de app hebt gedownload, eerst even een kijkje bij de instellingen. Tik op Settings en ga naar User settings om bijvoorbeeld in te stellen of je meldingen van Moneon wilt ontvangen. Hier kun je ook je wachtwoord, je e-mailadres of je naam veranderen. Bij Settings / Wallet settings geef je de instellingen van de geselecteerde wallet aan. Zo bepaal je op welke dag de week begint (standaard op Monday), hoe lang een budgetperiode is (standaard een Month) en of bedragen afgerond moeten worden (standaard staat de optie Round amounts aan).

Zo beheer je je budgetten met Moneon-15082296

© CIDimport

Tip 03: Wallets

Je kunt meerdere wallets beheren in Moneon. Elke wallet (portemonnee) kan vervolgens verschillende budgetten bevatten. Stel, je hebt een persoonlijke rekening waar je budgetten van bij wilt houden, maar je wilt ook een gezamenlijke rekening met je partner beheren. Je kunt in dit geval twee wallets aanmaken. Linksboven is de huidige wallet geselecteerd. Tik erop en kies voor Add wallet om een tweede wallet toe te voegen. Geef een naam op onder Title, selecteer de periode onder Month en kies als valuta de optie EUR.

Tip 04: Categorieën

Zo beheer je je budgetten met Moneon-15082296

© CIDimport

Het is de bedoeling dat je jezelf een budget per maand geeft en vervolgens elke transactie in Moneon aangeeft. Het is daarbij handig om verschillende categorieën te gebruiken. Dit doe je door in je wallet naar Settings / Wallet settings / Categories te gaan. Onder Expenses tik je op Add category. Geef een naam op, kies onderaan een kleur en kies eventueel een Parent category als je categorieën beter wilt sorteren. Je kunt voor je inkomsten overigens andere categorieën aanmaken, hiervoor tik je bij de wallet-instellingen op Incomes. Het is handig om niet te veel categorieën aan te maken, vijf tot tien is optimaal en nog overzichtelijk. Bij elke toekomstige transactie kun je eventueel nog aangeven waar het precies voor was.

Tip 05: Tags

Naast categorieën kun je ook tags gebruiken in Moneon. Dit kunnen kleinere onderverdelingen zijn voor categorieën. Stel, je hebt een categorie Boodschappen. Tags kunnen dan Slager, Markt en Supermarkt zijn. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor tags als Cash, Creditcard en Pinpas als je wilt kunnen zien met welk betaalmiddel je hebt betaald. Een tag kan ook iets als Vaste uitgave, Impulsaankoop of Geschenk zijn. Het hangt er maar net vanaf waarvoor je de app wilt gebruiken.

Stel zelf budgetten in voor de verschillende categorieën die je hebt aangemaakt

-

Tip 06: Budgetten

Zo beheer je je budgetten met Moneon-15082296

© CIDimport

In principe heb je nu de basis ingesteld en kun je Moneon al prima gebruiken om bij te houden hoeveel geld je precies uitgeeft. Het echte besparen begint echter pas als je er per categorie een budget aan toekent. Tik op Summary voor een overzicht van je wallet en tik onderin op Add budget. Geef je budget een naam, dit kan dezelfde zijn als de categorie uiteraard. Onder Amount geef je aan hoeveel euro per maand je hieraan mag besteden. Standaard is Month geselecteerd, maar niets staat je in de weg om hier Week of Year van te maken. Om later nog het overzicht te behouden, is het belangrijk dat je de juiste categorie of categorieën aan je budget toewijst. Tot slot kun je onderaan je nog kiezen of je wilt dat dit budget in je dashboard wordt weergegeven. Als je in je dashboard kijkt en alle budgetten wilt inzien, tik je op All budgets.

Tip 07: Transacties

Als alles is ingesteld, kun je je eerste transactie toevoegen. Tik op Summary als je nog niet in je dashboard bent. Druk vervolgens op het plusje rechts onderin beeld. Bovenin zie je de naam van de actieve wallet. Check altijd even of dit de juiste is als je meerdere wallets beheert. Naast het euroteken geef je het bedrag aan, eronder kies je of het om een uitgave (Expense) of inkomen (Income) gaat. Je kunt ook op het euroteken tikken en een andere valuta selecteren, mocht je je eens in het buitenland bevinden. Moneon houdt automatisch de dagelijkse wisselkoersen bij.

Tip 08: Later toevoegen

Zo beheer je je budgetten met Moneon-15082296

© CIDimport

Na het invoeren van het bedrag moet je er een categorie aan toekennen. Alle categorieën worden naast elkaar weergegeven, je scrolt van links naar rechts door de categorieën. Kun je de juiste categorie niet vinden, dan kun je ook nog even op All categories tikken. Standaard staat de transactie op Today, maar als je een keer een transactie bent vergeten in te geven, dan kun je even gemakkelijk voor Yesterday of Other date kiezen. Wil je precies aangeven waar je geld aan hebt uitgegeven, tik dan op Add tag of voeg bij Note een notitie toe waar het precies voor was. Tik op het vinkje bovenin om de transactie op te slaan. Om alle transacties in te zien en eventueel een transactie te bewerken, tik je op Transactions onderin.

Als je een paar transacties hebt opgegeven, zie je in je dashboard hoe je ervoor staat

-

Tip 09: Dashboard

Als je een paar transacties (zowel inkomsten als uitgaven) hebt opgegeven, dan zie je in je dashboard hoe je ervoor staat. Bovenin zie je het bedrag wat je in de huidige maand nog over hebt. Dit is het verschil tussen de Incomes en Expenses die je eronder ziet weergegeven. Per categorie wordt weergegeven waar je het meeste geld aan hebt uitgegeven. De grootste uitgaven staan bovenaan, zo heb je meteen een overzicht waar je op moet of kunt besparen de komende tijd. Als je verder naar beneden navigeert, zie je hoeveel je van je maandbudget al hebt opgebruikt. Bij All budgets zie je al je budgetten en uitgaven.

Tip 10: Verslagen

Een budget-app is natuurlijk niet volledig zonder de mogelijkheid om verslagen in te zien. Tik op Reports onderin en druk op het plusje. Onder Transactions type kies je bijvoorbeeld voor Expenses als je een uitgavenverslag wilt bekijken. Geef bij Period bijvoorbeeld de laatste drie maanden (Quarter) aan en onder Advanced settings / Categories kun je kiezen welke categorieën in het verslag moeten worden opgenomen. Standaard zijn ze allemaal geselecteerd, tik op Deselect all en kies één of meer categorieën uit om een andere selectie te maken. Hetzelfde geldt voor tags overigens. Bij Grouping geef je aan of het verslag op categorie of tag moet worden gesorteerd. Tik op het vinkje en geef een naam aan het verslag, bijvoorbeeld Restaurant-uitgaven 1e kwartaal 2019. Je kunt nu door de maanden heen bladeren en zien of je minder of juist meer hebt uitgegeven in een bepaalde maand.

Zo beheer je je budgetten met Moneon-15082296

© CIDimport

Een budget-app is natuurlijk niet volledig zonder de mogelijkheid om verslagen in te zien

-

Tip 11: Delen

Als je een gedeelde wallet wilt opzetten, selecteer dan de te delen wallet. Ga daarin naar Settings / Wallet settings en tik onder Shared wallets op Users. Tik bovenin op het plusje en geef het e-mailadres van je partner op. Als je partner ook Moneon heeft geïnstalleerd en je aanvraag heeft geaccepteerd, dan kunnen jullie allebei transacties aan de wallet toevoegen. Het is handig om beide een andere kleur te kiezen zodat in één oogopslag te zien is wie een bepaalde transactie geplaatst heeft. De kleur van je account moet elke gebruiker op zijn of haar eigen smartphone veranderen bij Settings / User settings / Change color.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten