Zo beheer je je Google Drive-prullenbak

Door: dirk-schoofs | 24 januari 2021 09:17

How To

We pleiten schuldig … Net nog even de inhoud van onze prullenbak in Google Drive gecheckt en geschrokken van de oude troep die daar nog inzit. Wanneer je een bestand verwijdert in Google Drive, belandt het in de prullenbak tot je het ook daar definitief elimineert. Google heeft aangekondigd om vanaf nu het prullenbakbeleid van Drive te wijzigen. Hoe ga je hier het verstandig mee om?

Stap 1: Opruimen

Heb je in het verleden geprobeerd om ruimte te winnen op Google Drive door grote bestanden die je niet meer gebruikt naar de prullenbak te slepen? De functie om die veelvraten op te sporen zit wat verborgen. Klik onderaan op x van 15 GB verbruikt, net boven Opslagruimte kopen. Daarna kun je deze bestanden sorteren op hun ingenomen opslagruimte. Met een eenvoudige klik van de rechtermuisknop verwijder je ze, maar als je vergeet om de prullenbak van Google Drive leeg te maken, blijven ze daar zitten tot sint-juttemis.

De grootste bestanden staan bovenaan en met één muisklik verhuizen ze naar de prullenbak.

Stap 2: Zwart gat

Sinds half oktober 2020 verwijdert Google automatisch de bestanden die al dertig dagen in je prullenbak wegkwijnen. De mededeling kreeg je te zien wanneer je Google Drive in de browser opende. Heel veel gebruikers gebruiken die prullenbak immers als een soort zwart gat, waarin ze droppen wat ze niet langer nodig hebben. Het gevolg is dat er gigantisch veel rommel achterblijft op de servers. Bovendien wordt de prullenbak door deze gewoonte een soort extra map met overbodige documenten die opslagruimte innemen en waardoor je sneller aan de limiet zit. Ten slotte voert Google de update uit om de werking van zijn diensten vergelijkbaar te maken. Items die in de prullenbak van Gmail belanden, worden al langer na dertig dagen definitief verwijderd.

Google waarschuwt de gebruiker van het nieuwe beleid rondom de prullenbak.

Stap 3: Prullenbak versus junk

Controleer dus de prullenbak van je Google Drive-account(s) regelmatig. Weet je niet zeker of je bepaalde bestanden definitief kwijt wilt? Creëer dan een nieuwe map en geef die bijvoorbeeld de naam Junk. De volgende keer dat je twijfelt of je een bestand wilt verwijderen, sleep je die naar deze map. De map Junk fungeert dan als je tijdelijke map voor bestanden waarover je de knoop nog niet hebt doorgehakt. Bestanden die je uit de prullenbak hebt opgevist en even later weer weggooit, krijgen een reset, zodat de dertig dagen opnieuw beginnen te tellen.

De map Junk gebruik je als tussenstation naar de prullenbak.

1 Reactie(s) op: Zo beheer je je Google Drive-prullenbak

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 3 februari 2021 05:35 Catressia
    🍓 Hеte pikkеn windеn mе op! Schrijf mе hier - ----KLIK----
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.