Zo bekijk je de cacheversie van een website

Door: Wesley Akkerman | 28 juli 2021 09:03

How To

Een cacheversie van een website is een momentopname van een website die er op een bepaalde manier uitzag op een bepaald moment. Dat klinkt heel vaag wanneer je je daar geen voorstelling van kunt maken. Toch kan het belangrijk zijn om te weten hoe je die pagina’s bereikt.

Pagina’s op websites kunnen verdwijnen of aangepast worden, zonder dat je daarvan op de hoogte gebracht wordt. Het kan ook zijn dat websites opeens offline zijn. In dat soort gevallen is het goed om te weten dat je terug kunt op vallen op de cacheversie van zo’n website. Daar staat namelijk de informatie waar je naar op zoek bent en anders kom je er misschien wel achter waarom de pagina of website offline gehaald is. Hoe krijg je toegang tot die cacheversies?

Cacheversie website bereiken

De eerste optie is heel simpel. Wanneer je bijvoorbeeld via Google of Bing een zoekopdracht uitvoert naar ‘computertotaal’ en op dat pijltje dat naar onderen wijst klikt, kom je uit in een klein menu waar In cache staat. Wanneer je daar dan op klikt, dan kom je uit op de meest recente cacheversie die de zoekmachine opgeslagen heeft. Bovenin staat dan onder meer de volgende tekst om aan te duiden dat het om een cacheversie van de pagina in kwestie gaat.

Dit is Google's cachegeheugen van https://computertotaal.nl/. Dit is een momentopname van hoe de pagina eruitzag op 1 juli 2021 01:33:51 GMT. De huidige pagina kan in de tussentijd veranderd zijn. Meer informatie.

In dit geval kun je klikken op de genoemde url, op de woorden ‘huidige pagina’ en op Meer informatie. Wanneer je nu op een link op de pagina klikt, dan kom je uit op de normale versie van de website. Wat je ook kunt doen in cache: voor een url plaatsen, ongeacht welke pagina je probeert te bezoeken. Mocht die pagina nog in het cachegeheugen staan, dan kun je hem zodoende bezoeken.

Wayback Machine en extensies

De Wayback Machine is een website die in het teken staat van het preserveren van het internet. De Wayback Machine is een product van de Internet Archive, een non-profitorganisatie die allerlei sites, pagina’s, teksten, afbeeldingen, video’s en meer opslaat voor later. 

De speciale machine werkt voor websites die online staan, maar ook offline gehaald zijn inmiddels. Op de pagina van de website vul je een url in. Vervolgens krijg je een kalenderoverzicht te zien met momenten waarop er een cacheversie aangemaakt is. Klik op een datum naar keuze en je krijgt de pagina te zien zoals die er destijds uitzag. Dit is een mooie manier om de geschiedenis van het internet te ontdekken.

Tot slot kun je gebruikmaken van browserextensies. Zo is er de Web Cache Viewer die je kunt toevoegen aan Google Chrome. Wanneer je de extensie geïnstalleerd hebt, dan kun je met je rechtermuisknop op een pagina klikken en de cacheversie opvragen. Je krijgt dan de pagina te zien zoals die opgeslagen is bij de Wayback Machine.

Ook is er de Web Archives-extensie, geschikt voor Chrome en Firefox. Deze extensie is veel uitgebreider, omdat je verschillende versies van zo’n site kunt opzoeken zoals die opgeslagen werd door verschillende zoekmachines. Denk dan aan Google en Bing.

0 Reactie(s) op: Zo bekijk je de cacheversie van een website

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.